Swędzenie skóry w ciąży

Oczywiście skóra znacznie się rozciąga i stąd ten świąd! Potrzeba jej częstego nawilżenia ukojenia . Stosowałam olejki i balsamy. 

smarowałam masłem shea i pomagało ;)

Na swędzenie często wystarczy dobre nawilżenie jakimś balsamem czy oliwką. 

Niestety zauważyłam że po ciąży zostały mi rozstępy ale nie ma ich na szczęście dużo. Staram się smarować kremem o ile mi się przypomni że mam to zrobić.

Ja rozstępów na brzuchu nie mam,smarowałam oliwka dobrze nawilżona to i pewnie.nie wyszły i też tak drastycznie brzuch mi się nie powiększał 

Olejek z migdałów

Jie wiem czym.ma się to ale w pierwszej ciąży to rostepow mialam mnóstwo wszędzie a teraz 34 tydzień niebawem i narazie nic tzn stare są ale nowych narazie br bgl czas gdzie intensywnie skóra mnie swedziala ale pare razy pisma kremem dziecięcy i przeszlo a w 1 ciąży ciagle oliwka była w użyciu i mimo wszytsko rozstępy wyszły 

Mi też tulko pierwszej ciąży wyszły bardzo dekikatne. W kolejnej ciąży nie było nowych i teraz też nie ma nowych a brzuch już spory 

Ja mam zaledwie kilka rozstępów u dołu brzucha ale teraz po drugiej nie przybyło mi i od kiedy zaczęłam szczotkowanie bardzo zbledły a skóra stała się jedrniejsza i nie jest już taka wiotka. 

Mnie też strasznie swędziała skóra i niestety nic nie pomogło :( 

Mnie pomagały masaże gąbką albo rękawica przy kąpieli. Później na umytą skórę olejki i balsam by dobrze natłuścić skórę 

Natalia czasami tak jest...kazda skóra inna...

Mi pomagało masło schea 

ja właśnie zamówiłam zestaw do szczotkowania i będę się przymierzała jak tylko minie mi te 6 tyg po cesarskim cięciu. 

chyba zależy gdzie swedzi i jak... może też być to cholestaza wiec lepiej sprawdzic

Idziemka no faktycznie musisz odczekać te 2 tygodnie po cięciu jak dojdziesz do siebie bo rana boli i goi się jednak trochę. 

no tak tak, wcześniej nie będę ryzykować, żeby się nic nie stało, ale dużo czytałam o tym szczotkowaniu rany po cc i dziewczyny zachwalają, że jest bledsza, prawie niewidoczna, wraca czucie  i brzuch jest bardziej jędrny

Tak rana fajnie błędnie ja po cięciu 9 miesięcy temu już mam ledwo widoczną

Swędzenie skóry w ciąży jest bardzo częstą przypadłością. Mnie najbardziej swędziała skóra brzucha w momencie jego szybkiego wzrostu i pod koniec jak już ta skóra była mega napięta.

Właśnie stąd najczęściej to swędzenie - skóra się napina i rozciąga. Można natłuszczać ciało preparatami z alantoiną lub masłem shea. 

Świąd skóry jest także związany ze zmianami hormonalnymi w czasie ciąży, głównie ze stężeniem progesteronu oraz estrogenów. Może być także związane ze stężeniem kwasów żółciowych, których ilość zwiększa się podczas cholestazy.

U mnie nie było objawów swędzącej skóry jedynie zdażały się niewielkiej ilości chrostki na receach ale nie wiem od czego w sumie nie jestem na nic uczulona

do mnie właśnie przyjechała paczka z niezbędnymi przyborami do szczotkowania:D