Kawę też przecież można w ciąży pić. Myślę, że od jednego nic się nie stanie, w końcu to nie alkohol, który może faktycznie wyrządzić sporą krzywdę ![]()
Tylko, że co ma kawa wspólnego z energetykiem prócz kofeiny ?
energy sa odradzane ze względu na inne składniki które zawierają
a ogólnie to okazuje się, że kawy też już nie mozna
ja wiem, że jeszcze niedawno mówiło się, że 200/300 mg jest dozwolonych i niektórzy nadal to praktykuja, ale to się zmieniło i są badania które mówią o tym, że nie jest wgl wskazana. Na Ig jest taka babeczka Estera_doktorkobiet i ona tam podlinkowuje te badania jak któraś jest chętna się zapoznać
oczywscie jaa wiem, ja wiem że nie ma co popadać w paranoję i zaraz sobie wszystkiego odmawiać
wrzucam to może bardziej jako ciekawostkę ![]()
@MamaSloneczka pepsi? Oo a skąd takie zalecenia? Pomaga na coś ?
my z mężem często piliśmy colę, ale od kiedy zaszłam w ciążę to totalnie się tego oduczyliśmy i w sumie bardzo mi się to podoba ![]()
Ma dużo cukru i to taki zasrzyk energii przy wysilku sn jakbyś urodziła
tak samo batoniki polecala wziac , ja na sali po urodzeniu 1szej zjadlam , ale w sumie nie potrzebnie. Wiesz ja sluchalam co mi radzą bo 1szy poród wiec myślałam że tak ma byc, przy drugim to mialam orzeszki ale to juz jadlam jak juz leżałam na sali poporodowej na spokojnie ![]()
No jasne, dobrze że o takimi czymś piszesz, ja chętnie przyjmę każde takie tipy, dobrze że się tym podzieliłaś
ja na razie spakowałam batonika, jakieś musy i śliwki ![]()
Bo to prawda , nie istnieje dieta mamy karmiącej . Pokarm tworzy się z krwi a nie treści żołądka . Jedyne co może wpływać na dziecko to jakieś alergeny . Na pierwszej Wigilii mój maluch miał 3 miesiące . Jadłam wszytsko na co miałam ochotę . Nie słuchaj tych tekstów „ nie jedz kapusty bo dziecko będzie miało wzdęty brzuch „ to jest fizycznie nie możliwe . A jeśli dziecko w okresie świątecznym jest rozdrażnione to prędzej bym stawiała na hałas , zapachy i ogólne przebodzcowanie a nie problemy z brzuszkiem
Też dostałam taką wskazówkę od koleżanki która niedawno urodziła naturalnie. Po porodzie z tego wysiłku zjadła by konia z kopytami, więc też mam zamiar naszykować sobie jakieś musy proteinowe, Grześki, delicje, z Pepsi i innych napojów fazowanych chyba zrezygnuję jednak ![]()
Mnie też położna kazała zabrać ze sobą batoniki bo chodzi też o to że jak urodzisz np o 20 to do rana jesteś bez żadnego jedzenia a jednak organizm potrzebuje
Nawet nie mów że kawy nie można
ja piję dwie, i robię je z płaskiej łyżeczki. I taka niby lurka a na nogi mnie stawia
bez tego bym się rano nie obudzila
Mi położna mówiła żebym piła kawę na spokojnie, oczywiście umiarkowane ilości teraz nie powiem jakie dokładnie są “bezpieczne”. Ja się bałam i przez jakiś czas piłam bezkofeinowa ![]()
Wielkie dzięki dziewczyny za pomysły ! Na pewno zrobię rybę po grecku, roladę szpinakową i liczę że teściowa zrobi ruskie, pieczonego łososia na spagetti z cukini, Carpaccio z buraka ![]()
Myślę że może faktycznie za bardzo panikuje i może problemy brzuszkowe wynikały z niedojrzałego układu pokarmowego.
@Wesola95 mi jeszcze położna dawała tipy żeby wziąć białą czekoladę bo fajnie podbija cukier, owsianki w tubkach, musy owocowe. Wspominała, że lepiej nie brać czegoś z ciemna czekoladą lub jakiś czerwonych owoców typu mus jagodowy bo w przypadku jakiś komplikacji i wymiotów nie ma pewności czy to krew czy jednak jedzenie. Na wszelki wypadek posłuchałam położnej i nabrałam pełno musów, żelków itp i w ogóle się nie przydały bo zapasy zrobiłam przed informacją, ze będę miała planowane cc. Ale za to super się przydały w połogu. Podczas nocnego karmienia budziłam się strasznie głodna.
@daga1271 @Mamaprzygod ja dopiero 4 tygodnie po porodzie zaczęłam pić kawę, całą ciążę miałam obrzydzenie do kawy, a przed ciążą piłam 4-5.
Pijecie z ekspresu czy rozpuszczalne ? Ja do tej pory piłam rozpuszczalna ale bardzo mi brakuje tej z ekspresu
Ja piję taka zwykła sypana
rozpuszczalna mi nie smakuje, a ekspresu niestety nie mam
ale u mamy to zawsze taka mocniejsza z ekspresu wolałam
Ja mam ekspres ale ogólnie bardzo lubię za to czasami wypić rozpuszczalna ![]()
Ja namówiłam rok temu męża na ekspres (on kawy nie piję
), po czym w lutym zaszłam w ciążę i od razu odrzuciło mnie od kawy. Także szkoda mi tego ekspresu że stoi taki nieużywany
zanim miałam ekspres to robiłam czasami kawę w kawiarce, ale nie wiem co zle robiłam że wychodziła mi kwaśna. Też czasem lubię rozpuszczalna, ale właśnie mi się skończyła a do sklepu się nie wybieram w najbliższym czasie więc chyba zacznę pić kawę z ekspresu. Chociaz mam trochę obawy że może być za mocna przy KP
Od 6 miesiąca ciąży piłam jedną kawę dziennie, najczęściej cappuccino lub cafe latte, obecnie jestem mamą kp i również piję 1 kawę dziennie z ekspresu, najczęściej tuż po śniadaniu. Kiedy ekspres woła o ziarno, wyczyszczenie pojemników, a ja chcę kawę na już to kapituluje i robię rozpuszczalną, sypanej nie lubię, albo po prostu nigdy nie trafiłam na smaczną ![]()
Ja w kawiarce też nie umiem zrobić
Nie wiem jaki konkretnie masz model ekspressu, ale w większości z nich jest możliwość ustawienia intensywności mocy kawy i ustawić na najsłabszą:) tzw. Ilość ziarenek
a jeżeli to nie pomaga to zawsze można jeszcze bardziej rozcieńczyć to dodatkową porcją mleka ![]()
Ekspres zakupiliśmy miesiąc przed porodem pierwszej córki i wtedy piłam dziennie dwie latte czyli większość mleka
Po porodzie właśnie przerzuciłam się na bezkofeinową sypaną która mogłam wrzucać do specjalnej szufladki w ekspresie. Potem okazało się że mała ma skazę i musiałam się przerzucić na owsiane mleko i piłam mniej kawy bo mi tak nie smakowała. Teraz w ciąży pierwszy trymestr bez kawy, nie podchodziła mi w ogóle. Później 1-2 małe dziennie cappuccino i taką średnią moc ustawiam
baardzo dawno nie piłam rozpuszczalnej, ale dla mnie nie ma podbicia do ekspresu ![]()
Ja teraz w ciąży zamiast kawy używam ekspresu do spieniania mleka albo cynamonowego albo waniliowego, taki tam substytut
polecam
No tak, ale też co innego jak jesteś w ciąży, a co innego, jak karmisz. Jedzenie i picie trafia do żołądka, a mleko produkuje się z krwi, więc to co wypijesz nie ma wielkiego wplywu na mleko, bo pokarm/napoje do krwi nie przebijają, tylko są trawione. No wiadomo, że przenika alkohol i niektóre z alergenów, ale w energetyku akurat alkoholu nie ma, a uczulić dzieciątko może wszytko ![]()
A widzisz, nie wiedziałam, że te zalecenia się zmieniły, bo jeszcze w tamtym roku nie bylo mowy o tym, że kawy nie można
chociaż ja i tak nie piłam ani kawy ani energetyków, bo jestem zdecydowanie team herbata ![]()
![]()
A mi się ostatnio popsuł właśnie expres i nie mogę robić mleka ![]()