Mamuśki! Ja wiem, że jest teoria że nie istnieje dieta matki karmiącej, ale jak zjem gołąbki, bigos czy fasolkę bo bretońsku to mój bobas ma straszne problemy z brzuszkiem (jesteśmy na karmieniu mieszanym).
W święta planujemy jechać do rodziny, ale mam wrażenie, że nic z tego co przygotuję moja rodzina nie nada się dla mnie dlatego pomyślałam, żeby wesprzeć rodzinę w przygotowaniu do świąt i coś przywieźć ze sobą, ale co polecacie? Macie jakieś sprawdzone przepisy na potrawy, które nie zaszkodzą bobasowi ?
Na pewno zrobię śledzie w żurawinie, tata usmaży Karpia, może zrobię roladę szpinakową z wędzonym łososiem i na tym zakończyły się moje pomysły
Ja niestety nie pomogę. Jadłam wszystko co chciałam nie ograniczałam się z niczym. A pewna jesteś że po gołąbkach coś się z brzuszkiem dzieje ? Może to zbieg okoliczności ?
Rozumiem Cię doskonale! U nas na szczęście mogę jeść wszystko, nawet świąteczne potrawy, i bobas znosi to bez problemu.
Może spróbuj małych porcji różnych potraw i zobaczysz, co mu najbardziej odpowiada. Czasem organizm maluszka szybko się „uczy”, co mu służy
Niestety problemy z brzuszkiem zawsze się nasilają jak zjem coś ciężkostrawnego. Nie zmieniałam nic w diecie bobasa - mleko zawsze dostaje w tej samej temperaturze, witamina D ciągle ta sama. Próbowałam jeść ciężkostrawne potrawy w różnych odstępach czasu i zawsze bobas miał problem po wypiciu mojego mleka problemy byly juz od samego początku jak karmiłam w 100% piersią, po zapaleniu piersi i zastojach jesteśmy na karmieniu mieszanym KPI+MM i aktualnie moja laktacja na tym cierpi. Ale zawsze jak zjem coś z kapustą, grzybami czy fasolką to bobas po jedzeniu bardzo się pręży
Ciężko cokolwiek doradzić bo to co się sprawdza innym może niekoniecznie sprawdzić się u was ale na pewno unikałabym tłustych potraw i tych które wymieniłaś, zamiast tego postaw na coś lekkostrawnego. Może indyk? Pierogi ruskie? Rolada szpinakowa ? Co myślisz?
Wiesz co przy 1szej mocno ograniczalam jedzenie ale to nic nie dało , przy drugiej jadłam wszystko - dla mnie nie ma diety matki karmiącej, wszystko oprocz alkoholu,napojów gazowanych i energetyków.
A może pierogi z kaszą gryczaną i serem, albo soczewica, pieczony łosoś na spagetti z cukini, Carpaccio z buraka gotowanego z winegretem i fetą albo owczym i orzechami na rukoli, do ryby mini marchewka z prażonymi płatkami migdałów i masłem, pasztet z soczewicy @Kikip zdecydowanie ryba po grecku,można zrobić ja w lżejszej wersji
Edit: wyskoczył mi tt z kuleczkami drożdżowymi w formie ułożone a w środku farsz ze szpinaku i fety i mozzarelli
Ja też jestem z tych, które nie muszą stosować żadnej specjalnej diety, bo maluchowi nic się nie dzieje niezależnie od tego co jem.
Mam wrażenie, że wszystkie te świąteczne potrawy są ciężkostrawne Ale może pierogi ruskie albo ryba po grecku nie będą takie złe?
A odnośnie gazowanych napoi- piję tylko gazowaną wodę, bo tylko taka mi smakuje i u nas nie ma żadnych problemów z brzuszkiem, więc to też pewnie zależy od dziecka.
Myśle, że z potraw wigilijnych to spokojnie barszczyk możesz zjeśc i postawiłabym na ryby - oprócz karpia smażonego może taki w galarecie albo ryba po grecku?
A jak reagujesz na pieczarki? Moze byłbyby jakąś alternatywą dla grzybów ? Pierogi z kaszą to super pomysł
moje pierwsze dziecko urodzilo sie w październiku wiec akurat przed swietami
karmiłam kp kpi plis dokarmianie mm
w swieta jadlam i poza świętami wszystko na co moalam ochote mimo ze otoczenie miało swoje zlote rady
finalnie sie okazało że problemy brzuszkowe były przez niedojrzały uklad trawienny i szczególnie przez alergie bmk
Ja bym postawiła na barszcz, trochę uszek z mięsem. Rybę może nawet na parze ? Ewentualnie smażona, to zależy czy maluszek reaguje już źle kiedy jesz smażone. Przy pierwszej córce jadłam wszystko karmiąc ale nie mieliśmy żadnych problemów z brzuszkiem A w święta będę świeżo po CC i akurat obawiam się bardziej o siebie co zjem bo pamiętam że po pierwszym porodzie moje jelita się zbuntowały ciężko coś będzie wybrać z wigilijnego stołu bo dużo potraw jest wdymajacych…
Ja 3 tygodnie po CC zjadłam surówkę z kiszonej kapusty to myślałam, że umrę z bólu brzucha
A może ciasto francuskie z łososiem wędzonym i suszonymi pomidorami i pesto i żółtym serem. U nas na stole króluje kasza gryczana z sosem pieczarkowym
Wiesz , no nie piłam ani w ciąży ani karmiąc , ostatni raz piłam to jak dla mnie świństwo 13 lat temu za młodu i głupiego
Czy na sale bedziesz mogła po porodzie ? No ja Np wzięłam pepsi ale wolałam pić wodę bo pepsi też baaaardzo rzadko piję a to położne wrecz zalecały żeby zabierać
Ja jadłam i dalej jem to na co mam ochotę, nie zauważyłam żeby dziecko jakoś odreagowywalo mój jadłospis. Często jest tak, że skoki rozwojowe, jakieś regresy, ząbkowanie czy przebodźcowanie próbujemy jakoś wytłumaczyć i zrzucamy na naszą dietę przy kp. Ale każde dziecko jest inne i mama najlepiej wie co jest dobre dla jej bobasa Może zupa rybna, ja w tej wersji pokochałam - dowolne filety pokroić w kostkę, ugotować w wodzie z solą, pieprzem liściem laurowym, wrzucić potarte marchewki, korzeń pietruszki, seler, pokrojoną drobno porę lub cebulkę (jeśli tolerujesz), ilość na oko żeby gęstość nam odpowiadała i w to na koniec gotowania wrzucić 1-2 serki topione, jeśli jest za rzadkie można wsypać trochę kaszy manny, nie przejmować się jeśli ryba się rozpadnie czasem serek zastępuje śmietaną 30% (ok 120ml), można do wywaru wrzuć ziemniaki pokrojone w kostkę
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.