@ironiczniepateyczna @Efektdomi No właśnie nam powiedziała że pneumokoki możemy szczepić na NFZ - prevenarem 13, ale zaleca nam kupić prevenar 20 która nie jest na NFZ ale że ma czegoś tam więcej i już sama nie wiem ![]()
Na pneumokoki szczepiliśmy tą NFZ, a 6w1 infanrix- przy 6w1 mówili ze to bez znaczenia która się da. Przy pneumokokach zdecydowaliśmy się na bezpłatną, a meningokoki sobie darujemy, bo jednak ryzyko jest minimalne a cena szczepień jest ogromna. Nasza pediatra mówiła że najlepiej zaszczepić meningokoki obiema szczepionkami (cena obu to 850 zł) a trzeba zaszczepić 3 razy więc wyjdzie koło 2,5 tys. Ze znajomych nikt nie szczepił ja meningokoki
Ja ogolnie boje siè szczepień ale też boje sie nie szczepić
dla mnie to jest mega ciężki temat
Ja tez szczepilam. I te same szczepionki.
@Efektdomi ojj tak temat szczepień to bardzo trudny temat.
U nas po pierwszym szczepieniu synek był bardzo śpiący, cały dzień i noc przespał. Budziłam tylko na jedzenie. A po drugich był bardzo marudny
a samo szczepienie było ciężkie dla mnie, pojechałam bez męża na pierwsze i na drugie szczepienie no i synek bardzo głośno płakał podczas ukłucia i później nie mógł się uspokoić przez chwilkę, ale później jak już dałam go do samochodu to usnął
ciężko mi było samej trzymać synka na drugim szczepieniu bo już zaczynał się wiercić i wyrywać.
A ostatnio czytałam o plasterkach na nóżki przed szczepieniem, ale to chyba od 3 miesiąca życia można, stosowała któraś z was może ?
U nas Hexacima ![]()
@SylwiaMK te plasterki przeciwbólowe?
No właśnie słyszałam kiedyś o tych plasterkach przeciwbólowych i jestem ciekawa czy któraś z was używała ? Synek ostatnio bardzo się wiercił z bólu podczas szczepienia i ciężko mi było utrzymać nóżkę w jednej pozycji
Ja szczepiłam syna na meningokoki poleciła mi to pielegniarka w przychodni ze względu na to że wyjeżdżamy z dzieckiem zagranicę, jesteśmy już po dwóch dawkach i oprócz niewielkiego obrzęku w miejscu ukłucia było wszystko ok. Zaraz czeka nas żłobek i szczepienie na ospę, z zalecanych też chcemy na odkleszczowe zapalenie opon mózgowych. Kleszczy przybywa nawet w miastach
A od kiedy można szczepić na odkleszczowe zapalenie opon mózgowych ? I ile kosztuje taka szczepionka ? Nawet nie pomyślałam żeby zaszczepić a mamy psy które czasami na sierści mają kleszcze ![]()
Od 1 roku życia, jak szczepiłam siebie i męża to płaciliśmy ok 120 za 1 dawkę a są trzy. 1 potem druga po miesiącu i 3 po 6 msc
@SylwiaMK @daga1271 @Kalusia161 @Efektdomi @ironiczniepateyczna i reszta dziewczyn - w którym tyg szczepiłyście tą pierwszą dawka ?
Bo znowu mam sprzeczne info
niby 6-8 tydzień, ale dziś znowu położna nam powiedziała że im później tym lepiej czyli ten 8 tydzień, a w przychodni zapisali nas jak mały skończy 6, no i teraz nie wiem czy przekładać na później
U nas był z córką teraz też dokładnie 6 tydzień . Zajrzałam do syna książeczki z ciekawości jak to też było dla przypomnienia, i był do dokładnie ten sam odstęp czasu 6 tydzień
U nas 6,5 tyg , chciałam jak najszybciej bo po 2 tyg były święta
U nas 6 tyg minął we wtorek a ja bede dzwonic sie umawiac dopiero w poniedziałek ![]()
U nas sami do nas dzwonili z Przychodni przed 6 tygodniem i nas wpisali ![]()
To w takim razie o nas zapomnieli
ale na bilans 4 latka u mojego syna zadzownili przed 5tymi urodzinami ![]()
A to u mnie przychodzi samemu trzeba pamiętać, nie dzwonią i nie przypominają. Po każdej wizycie dostaje info kiedy następnym razem mam się zgłosić i mam pamiętać
Jutro dam znać, bo książeczki nie mam, ale wydaje mi się, że na 6 tygodni ![]()
Mala z 04.02. Szczepienie mamy umówione na 20.03. Czyli bedzie 6 tygodni i 2 dni.
Pediatra powiedziala tylko że.ma byc skończone 6 tygodni. Az sprawdzę później ile mial Synek.
Szczepienia zawsze umawiam sama z wizyty na wizytę.
My mieliśmy szczepienie w 6 tygodniu. Też się zastanawiam nad tymi meningokokami i sama nie wiem ![]()
Boje sie ogólnie tych szczepień ale chce szczepić dziecko
i już sama nie wiem