Szczepienia zalecane, meningokoki

@ironiczniepateyczna @Efektdomi No właśnie nam powiedziała że pneumokoki możemy szczepić na NFZ - prevenarem 13, ale zaleca nam kupić prevenar 20 która nie jest na NFZ ale że ma czegoś tam więcej i już sama nie wiem :face_with_peeking_eye:

Na pneumokoki szczepiliśmy tą NFZ, a 6w1 infanrix- przy 6w1 mówili ze to bez znaczenia która się da. Przy pneumokokach zdecydowaliśmy się na bezpłatną, a meningokoki sobie darujemy, bo jednak ryzyko jest minimalne a cena szczepień jest ogromna. Nasza pediatra mówiła że najlepiej zaszczepić meningokoki obiema szczepionkami (cena obu to 850 zł) a trzeba zaszczepić 3 razy więc wyjdzie koło 2,5 tys. Ze znajomych nikt nie szczepił ja meningokoki

Ja ogolnie boje siè szczepień ale też boje sie nie szczepić :woman_shrugging:t3: dla mnie to jest mega ciężki temat

1 polubienie

Ja tez szczepilam. I te same szczepionki.
@Efektdomi ojj tak temat szczepień to bardzo trudny temat.

U nas po pierwszym szczepieniu synek był bardzo śpiący, cały dzień i noc przespał. Budziłam tylko na jedzenie. A po drugich był bardzo marudny :frowning: a samo szczepienie było ciężkie dla mnie, pojechałam bez męża na pierwsze i na drugie szczepienie no i synek bardzo głośno płakał podczas ukłucia i później nie mógł się uspokoić przez chwilkę, ale później jak już dałam go do samochodu to usnął :slight_smile: ciężko mi było samej trzymać synka na drugim szczepieniu bo już zaczynał się wiercić i wyrywać.
A ostatnio czytałam o plasterkach na nóżki przed szczepieniem, ale to chyba od 3 miesiąca życia można, stosowała któraś z was może ?

U nas Hexacima :blush:
@SylwiaMK te plasterki przeciwbólowe?

No właśnie słyszałam kiedyś o tych plasterkach przeciwbólowych i jestem ciekawa czy któraś z was używała ? Synek ostatnio bardzo się wiercił z bólu podczas szczepienia i ciężko mi było utrzymać nóżkę w jednej pozycji

Ja szczepiłam syna na meningokoki poleciła mi to pielegniarka w przychodni ze względu na to że wyjeżdżamy z dzieckiem zagranicę, jesteśmy już po dwóch dawkach i oprócz niewielkiego obrzęku w miejscu ukłucia było wszystko ok. Zaraz czeka nas żłobek i szczepienie na ospę, z zalecanych też chcemy na odkleszczowe zapalenie opon mózgowych. Kleszczy przybywa nawet w miastach

A od kiedy można szczepić na odkleszczowe zapalenie opon mózgowych ? I ile kosztuje taka szczepionka ? Nawet nie pomyślałam żeby zaszczepić a mamy psy które czasami na sierści mają kleszcze :frowning:

Od 1 roku życia, jak szczepiłam siebie i męża to płaciliśmy ok 120 za 1 dawkę a są trzy. 1 potem druga po miesiącu i 3 po 6 msc

1 polubienie

@SylwiaMK @daga1271 @Kalusia161 @Efektdomi @ironiczniepateyczna i reszta dziewczyn - w którym tyg szczepiłyście tą pierwszą dawka ?
Bo znowu mam sprzeczne info :face_with_peeking_eye: niby 6-8 tydzień, ale dziś znowu położna nam powiedziała że im później tym lepiej czyli ten 8 tydzień, a w przychodni zapisali nas jak mały skończy 6, no i teraz nie wiem czy przekładać na później

U nas był z córką teraz też dokładnie 6 tydzień . Zajrzałam do syna książeczki z ciekawości jak to też było dla przypomnienia, i był do dokładnie ten sam odstęp czasu 6 tydzień

1 polubienie

U nas 6,5 tyg , chciałam jak najszybciej bo po 2 tyg były święta

1 polubienie

U nas 6 tyg minął we wtorek a ja bede dzwonic sie umawiac dopiero w poniedziałek :sweat_smile:

U nas sami do nas dzwonili z Przychodni przed 6 tygodniem i nas wpisali :smiling_face:

To w takim razie o nas zapomnieli :sweat_smile: ale na bilans 4 latka u mojego syna zadzownili przed 5tymi urodzinami :joy:

A to u mnie przychodzi samemu trzeba pamiętać, nie dzwonią i nie przypominają. Po każdej wizycie dostaje info kiedy następnym razem mam się zgłosić i mam pamiętać

Jutro dam znać, bo książeczki nie mam, ale wydaje mi się, że na 6 tygodni :wink:

1 polubienie

Mala z 04.02. Szczepienie mamy umówione na 20.03. Czyli bedzie 6 tygodni i 2 dni.
Pediatra powiedziala tylko że.ma byc skończone 6 tygodni. Az sprawdzę później ile mial Synek.

Szczepienia zawsze umawiam sama z wizyty na wizytę.

1 polubienie

My mieliśmy szczepienie w 6 tygodniu. Też się zastanawiam nad tymi meningokokami i sama nie wiem :frowning:
Boje sie ogólnie tych szczepień ale chce szczepić dziecko :frowning: i już sama nie wiem