Szkoła rodzenia - czy warto?

Ja też myśle że warto :slight_smile: sama bym chodziła ale musiałabym dojezdzac a sama bym nie dała rady :frowning: a partner pracował…

podoba mi się to, ze mozna tam poznac inne mamy w tym stanie i sie wspierac

Jak dla mnie strata czasu

Nie chodziłam do szkoły rodzenia. Znajoma chodziła, a potem powiedziała, że i tak nic jej to nie dało

Jeśli ktoś ma czas to pewnie, że warto. Ja niestety pracuję i tego czasu nie mam za wiele, więc muszę się sama dokształcać i sporo czytać. Koleżanki natomiast, które chodzą to mówią, że dużo pseudo ćwiczeń jest naciąganych i żałują, że chodzą. Ciężko mi się wypowiedzieć.

Taka szkoła nie jest stratą czasu…

jeszcze się tam nie wybrałam, mój mąż i tak jest na delegacjach, to przecież nie pójdę sama

Asislawa29 ja chodziłam sama. Położna powiedziała że po c mają ojcowie przychodzić jak będzie nam opowiadała o naszej diecie, czy o karmieniu piersią. Kazała tylko im przyjść 2 razy: gdy była kąpiel i poród omawiane.

chyba dużo zależy od samych wykładowców w takiej szkole, jak praktyki też są to warto:P

Ja nie skorzystam brak czasu

Być bliżej z partnerem… Być razem w ciąży :slight_smile:

ja nie chodziłam… wolę chyba te pieniążki przeznaczyć na dzidziusia. poza tym i tak pracowałam, więc na wszystkich zajęciach bym nie mogła być to tak jakby nie miałam wyboru.

oliwia1126 do mnie położna przychodzi od 21 tc i miałam już kąpiel i szczepienia, pierwszą pomoc, dietę itp… a co do szkoły rodzenia, chyba po prostu powiem położnej żeby mi powiedziała kilka słów, najwyżej co nieco pokazała i tyle…

Jeśli jest prowadzona w naszej okolicy bezpłatna szkoła rodzenia - warto się zapisać - można się dowiedzieć wielu przydatnych rzeczy. Jeśli jednak jest płatna - a często jest to spory koszt - warto rozważyć czy nie lepiej zainwestować te pieniążki w wyprawkę.

zawsze jest przeważnie w spzitalu i jest bezplatna czy potrzeba nie znam nikogo co by chodzil- rodzi się i tak z odcucia organizmu na pewno pomagają takie nauki

Jak najbardziej warto! cała widzę z internetu i ksiązek mozna swietnie na takich zajęciach usystematyzować.

magd i jest jakaś duża różnica między książkami, internetem a szkołą rodzenia?

U nas na szkole położna przekazała nam wiele sprawdzonych metod - na kolki, ulewanie, rady dotyczące pielęgnacji - wg mnie przydatna wiedza

Dokładnie, u mnie też położna mówiła nam sprawdzone metody przez inne mamy. Ona nie tylko miała szkołę rodzenia ale też pracowała w szpitalu, przychodni i chodziła na patronaże, dzięki licznym kontaktom z młodymi mamami i ciężarnymi wiedziała co jest godne polecenia.

A są darmowe szkoły rodzenia?