Ja też nie jestem zwolennikiem oglądania bajek przy jedzeniu, siadamy wszyscy przy stole i jemy.
Chociaz czasami jak jest chora czy jakiś kryzys to sporadycznie się włączy tę bajkę.
Ja też nie jestem zwolennikiem oglądania bajek przy jedzeniu, siadamy wszyscy przy stole i jemy.
Chociaz czasami jak jest chora czy jakiś kryzys to sporadycznie się włączy tę bajkę.
U nas podjęliśmy decyzję, że w obecności dziecka nie będziemy oglądać telewizji ani słuchać muzyki, nawet cicho w tle. Z wielu badań wynika, że takie bodźce mogą negatywnie wpływać na rozwój małego dziecka, szczególnie w pierwszych miesiącach życia. W tym okresie maluch intensywnie rozwija swój układ nerwowy, a nadmiar dźwięków czy migających obrazów może go niepotrzebnie rozpraszać i stymulować. Szczególnie pierwsze dwa lata są kluczowe, bo to czas, kiedy mózg dziecka najbardziej chłonie nowe wrażenia z otoczenia.
Dlatego, chcąc stworzyć jak najbardziej spokojne i sprzyjające warunki do rozwoju, zdecydowaliśmy, że w pierwszych dwóch latach w ogóle nie będziemy korzystać z telewizora ani słuchać muzyki przy dziecku. Zamiast tego skupiamy się na interakcji z maluszkiem – rozmawiamy, bawimy się, czytamy książeczki, a także pozwalamy mu poznawać świat w naturalny sposób, bez nadmiaru technologii.
Jeśli chodzi o wiek, w którym planujemy zapoznać dziecko z telewizją i innymi mediami, uważamy, że najlepiej odłożyć to do czasu, gdy będzie w stanie świadomie zrozumieć, co ogląda. Dopiero po 2. roku życia, a nawet później, planujemy wprowadzać ekran w małych dawkach i wyłącznie jako narzędzie do nauki lub rozrywki, ale zawsze pod naszym nadzorem i w ograniczonym czasie. Chcemy, aby na pierwszym miejscu zawsze była realna interakcja, a nie zastępowanie jej technologią.
Moja czterolatka ogląda czasami . Ja to nie mam czasu bo w dzień przy maluchu nie ma jak , później jak córa wraca z przedszkola to też nie ma jak xd a wieczorem nie mam siły �
Aneczka tak całkiem możliwe. Dużo się słyszy o przebodzcowaniu maluchów
W obecności dziecka staramy się jak najmniej korzystać z telewizji. Gdy ogląda, to tylko krótkie, starannie wybrane programy. Uważam, że lepiej poświęcić czas na wspólne zabawy i inne aktywności.
Nasz maluszek nie ogląda telewizji. Staramy się unikać ekranów na tym etapie rozwoju i zamiast tego stawiamy na zabawy, które wspierają kreatywność i rozwój. Wprowadzanie technologii planujemy w późniejszym wieku, kiedy będzie mogło bardziej świadomie z niej korzystać.
O tak przeboccowanie to dość częste
Moje dzieci trochę oglądają, ale staram się, żeby nie spędzały zbyt dużo czasu przed telewizorem. Zwykle to około 30-60 minut dziennie. Programy zawsze wybieram ja, bo chcę, żeby to były coś edukacyjnego i przyjaznego dla dzieci, a nie same bajki :) Według mnie 3 rok życia to dobry moment na wprowadzenie takich rzeczy, ale oczywiście w rozsądnych ilościach. Technologia to narzędzie, a nie zabawa na cały dzień..
Halinka tak właśnie technologia to narzędzie i my rodzice dajemy możliwość tym narzędziem racjonalnie operować
Młoda jak jest w gościach to tam widzi tv ale zabieramy ją do drugiego pokoju gdzie nie idzie tv. Tak to szuka bajeczek książeczek i czyta pp swojemu i nam przynosi do poczytania �
HALINKA słusznie to napisałaś, zgadzam się z tobą i oglądanie z głową tv nie jest złe;)
Oj tak !
Myślę,że w dzisiejszych czasach dosyć trudno całkowicie uchronić dzieci przed tv czy ekranami telefonów, ważne jednak żeby umieć postawić jakieś racjonalne granice żeby uniknąć przebudźcowania dziecka. Wybór programów, które dziecko ogląda również nie powinien przypadać losowi, tylko to rodzic powinien mieć na to wpływ.
Już teraz wydaje mi się że jak na te czasy to każde dziecko siedzi przed tv ale jak dla mnie do wszystkiego trzeba mieć umiar. Ja mam synka 10lat,6 i córeczkę 5mc. Synek 10lat rzadko ogląda tv bo albo jest w szkole , albo nauka , to potem daje mu na godzinkę tel potem idzie się uczyć czy się bawi , coś swojego robi a wieczorkiem z max dwie godziny na tv lub tel co sobie wybiera i później godzinka na mycie,w yciszenie się i do spania , 6latek podobnie ma jak starszy synek nawet czasem nie siedzi bo woli się bawić i bardzo się z tego powodu cieszę;) także ja jestem zadowolona nawet jak że aż tak długo nie siedzą oczywiście jak nieraz koleżanki mówią że oglądają tv pół dnia albo siedzą na tel po 3/4 godz bez rzadnej przerwy, no to dla mnie jest lekka przesada. Ale oczywiście każdy robi jak uważa za słuszne.
Dopiero będę miała taką decyzję do podjęcia ale uważam, że jak najdłużej się da bez telewizji. Dziecko jest przebodźcowane nie umie później skupić się na zabawie ani niczym innym.
Osobiście pozwalam córce oglądać bajki wieczorem kiedy zaczyna robić się zmęczona i już nie ma ochoty się bawić. To jej sposób na wyciszenie się przed snem. Natomiast zawsze pilnuje czasu i pozwalam oglądać około 30 minut. Myślę że jest to wystarczający czas dla dziecka.
telewizja bardzo źle wpływa na dzieci. niestety u nas też dzieci oglądają bajki, ale staram się pilnować, by nie było tej rozrywki zbyt dużo..
Myślę że wiele też zależy od tego co pozwalamy dziecku oglądać. Dobór odpowiedniego dla nich programu/ bajki ma ogromne znaczenie.
Tak, w momencie gdy muszę cos zrobić ważnego, a inaczej się nie da puszczam Tv .. czas? max 20-30 minut
U nas tylko podczas choroby, kiedy robimy inhalacje. Zazwyczaj chce oglądać maszyny budowlane albo rolnicze
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.