Megg u mnie cukier na czczo ok. Po 2 godzinach spadal ponizej poziomu na czczo. Ginekolog tego nie wylapal, dopiero moj maz jak zobaczyl to od razu do diabetologa kazal isc. Glukonometrem mialam sobie mierzyc glowie wlasnie 2 godziny po posilku. A mimo insulinooporonosci nikt wczesniej nie kazal mi krzywej robic.
Ale ja pierwsze miałam dobre a drugie już nie za bardzo. Ale to nic groźnego tylko mam jesc reguralnie.
Moja ginekolog jest bardzo wymagająca i na pewno gdyby było coś nie tak to kazała by mi gdzieś iść
A ta glukoze to dostane na miejscu? Czy musze kupic? Jej... nie pamietam
OOliwka, to zależy od laboratorium. Ja w ciąży jak robiłam to musiałam kupić, a kiedyś w innej przychodni mi dali. Musisz dopytać.
Właśnie z glukoza to już zależy od laboratorium, niektóre mają na miejscu, a w niektórych trzeba przyjść ze swoją. Jakbyś kupowała to teraz są jakieś smakowe, cytrynowe i chyba pomarańczowe żeby można było je łatwiej wypić. Ja akurat miałam zwykłą, ale zabrałam ze sobą cytrynę i pani w laboratorium pozwoliła mi wycisnąć sok z.polowy cytryny.
W poprzedniej ciąży miałam cukrzycę ciążowa, kilka tygodni po porodzie robiłam sobie test obciążenia glukoza i wyszedł ok. A w tej ciąży będąc już w grupie ryzyka miałam robiony test na początku ciąży ok 12- 13 tygodnia i wy wtedy wyniki wyszły mi w normie. A później robiłam drugi raz w 22 tygodniu i już wynik był nieprawidłowy.
GLukoze lepiej kupic w aptece. Ja kopowalam o smaku coli. Okropna ale lepsza niz standardowy roztwor :)
Teraz jest tyle smaków że jest w czym wybierać. Lepsza smakowa niż zwykła
Kosiaszka a gdzieś jeszcze można kupić taka ilość glukozy oprócz apteki?
Figa ja w aptece kupowalam, mysle ze gdzie indziej moze byc ciezko :)
Ja test obciążenia glukoza będę miała 9 lutego więc już niedługo
No właśnie myślę że tylko w aptece ale napisałaś, że lepiej żeby w aptece kupić więc myślałam że wiesz gdzie jeszcze. Oczywiście poza olxem bo tam też się zdarzają :p
Ja miałam w szkole rodzenia też orlegniarke którą robiła wszystkie badania i tam można było na miejscu kupić glukoze. W aptece jest duży wybór
Ja glukozę dostałam w laboratorium. Nie musiałam kupować
Ja kupowałam w aptece. W laboratorium chcieli zwykłą, żadnej smakowej. W razie jakby ktoś nie miał swojej to mieli jakieś awaryjne glukozy.
Figa chodziło mi że lepiej w aptece smakową niż dostać standard w labolatorium :)
Kilka lat temu w aptece kupowalam zwykla i panie w labolatorium dodawaly do tego sok z cytryny.
Z wypiciem nie bylo wiekszych problemów. Ale potem siedziec tak dlugo i czekac to bylo trudne :) nie wolno nawet spacerować.
Smakowa się lepiej pije, jest jskby mniej słodka to tamtej szybciej mdli
Ja bez problemu wypisałam zwykła glukoze. Więc nie widzę sensu płacić za nią tylko żeby wypić smakowa
Ja sama nie wiem co było najgorsze, smak glukozy, bycie tyle godzin bez jedzenia czy brak ruchu.