Nie kotre restauracje pozwalaja na swoj tort i nie musisz miec paragonu , a inna wymaga
ja tam mialam na chrzcie musialam miec paragon ![]()
Wtedy będą mogli zwalić na tort ![]()
![]()
![]()
Trudne się wylosowało ![]()
Pamiętam, że jak braliśmy ślub i byśmy nie chcieli tortu od sali to też był wymóg że musimy mieć paragon/fakture.
Być może na niektórych salach wystarczyłoby oświadczenie, że ponosisz odpowiedzialność za wnoszone jedzenie ? No to już chyba zależy od regulaminu danej sali
mimo to sala może wymagać paragonu i jak chcesz wnieść swoje to nie muszą się na to zgadzać, a wręcz powiedzieć że nie ma opcji wnoszenia swojego jedzenia bo to jest jakaś odpowiedzialność i nikt później nie chce się bawić z sanepidem ![]()
jakby się ktoś zatruł to pewnie by badali jakieś próbki po kolei czym się człowiek zatruł czy coś
(tu nie wiem jak to działa, tak pisze jak mi się wydaje) ![]()
U nas też nie było potrzeba żadnego paragonu nic na salę więc pewnie kwestia regulaminu. A jak coś się wydarzy sprawdzają dosłownie wszystko moja teściowa złapała salmonelle to najpierw w szpitalu mówiła co z kad jadła nawet gdzie i kiedy kupowane a potem dzwonili z sanepidu do mnie bo podany był mój numer i dłuższego wywiadu to chyba w życiu nie miałam
i sprawdzili wszystko chyba jeździli okazało się że bułka z jednego sklepu miała popsute nadzienie i faktycznie później przypomniała sobie że jak jadła to tak jakby jakiś lek w tym był (w smaku)
Ja powiem szczerze piekę tylko dla domowników żeby zaoszczędzić
nie jestem dobra w wycenie.
może kiedyś się tym zajmę jak dzieci podrosną
ale woem że takie torty sporo kosztują jeszcze jak chodzi o komunię czy ślub to już wogule ceny są wysokie jeżeli jest tam dużo dodatków no i sama dekoracja jest dość wysoko ceniona zwłaszcza jeżeli znajdują się figurki z masy cukrowej.
@MamiNadi92 piękne torty ![]()
@Mamamalwi a powiedz czy mieszkasz blisko Lublina? Bo ja 3 lata temu jeszcze mieszkałam w lubelskim i mam do polecenia panią która robi i myślę że napewno tyle by nie wzięła. Jak chcesz to mogę ci dać namiary jeżeli do Lublina masz niedaleko.
Do Lublina mam 100 km
ale wycenię sobie jeszcze w mieście obok, bo może tam będą lepsze ceny ![]()
Szukaj moze akurat ktos zrobi taniej
a to w cukierni taka cena czy ktos robi prywatnie ?
O kurcze, takie ceny ![]()
aż się boję, bo niedługo mnie czeka zamawianie tortu na chrzest i troszkę zaniepokoiłam się, że te ceny są takie “wystrzałowe” ![]()
Lepiej byłoby iść na jakieś szkolenie i zacząć samemu robić ![]()
I wydaje mi się że będzie co roku to drożej chciałam ostatnio kupić białą czekoladę ale zobaczyłam cenę to zrezygnowałam
9,90 więc z produktami do tortów będzie tak samo i automatycznie ceny w górę
Masło potanialo wiec moze torty tez stanieja ![]()
![]()
![]()
Prąd w górę
więc na jednym obniżą na drugim podniosą i koło się zatacza
Mam siostrę która robi torty na zamówienie jednak to Gdynia
O kurcze, nawet nie wiedzialam, ze to tak dziala
myslalam , ze jak ktos sie czyms zatruje to machna reka , postawia na nogi i wypuszcza a tutaj takie wywiady ![]()
W szpitalu po wykryciu od razu powiadomili sanepid
Proponuję takie rozwiązanie: zamówić zwykły, okrągły tort śmietanowy, jedno piętro i nie mówić, że jest na komunię. Najlepiej jest zamówić w większej cukierni a nie prywatnie gdzie robią torty artystyczne. Dołożyć topper i kilka żywych kwiatów i wygląda skromnie i klasycznie, albo zrobić samemu taki tort ![]()
To prawda, ale na swoje przyjęcie tym bardziej takie większe to człowiek by się denerwował a wiadomo im bardziej się starasz tym gorzej wychodzi ![]()
![]()
![]()
Więc to mogłoby nie wypalić i jak na złość nie wyjść ![]()
Ja do tortu kupuję białą czekoladę z biedry jak jest na promocji 2+1 i naprawdę niczym się nie różni od tej z wedla.
@madzia1209 szczerze to można zamówić Figurkę na tort z masy cukrowej i taki biały zwykły tak jak mówisz zamówić samemu ubrać i myślę że napewno taniej by wyszło . Ja tak robiłam na chrzciny dzieci. Zamawiałam czysty tort a sama dekorowałam.
Oj tak , coś o tym wiem
dla siebie w domu zawsze super wyjdzie a jak mam co robić dla kogoś to zawsze coś się nie uda
@Patrycjaw25 a Ty na ile cenisz taki tort ? I ike wlasciwie wydaje się kasy na składniki przy małym torcie ?
Zależy czy tylko sam tort czy z ustrojeniem . Jak sam tort mały to ok 60 zł wychodzi i to wydaje mi się maxymalnie. Szczerze nigdy nie liczyłam ja zazwyczaj kupuję produkty na promocji jak wiem że będę robić tort na konkretny dzień to wcześniej jak coś jest na promocji i z długą datą kupuję na zaś
z Figurką wychodzi drożej bo sama figurka profesjonalna najboedniej 60 zł kosztuje.