To taki tort jak @Mamamalwi wstawiła na ile byś oceniła ?
Ja za tort na roczek dla 25 osób 3 lata temu zapłaciłam 400 zł w małej pracowni cukierniczej. W tym roku robiłam rozeznanie i 600 zł. Kawałek ciasta kosztuje teraz 9 zł (bez znaczenia jaki rodzaj czy sernik czy galaretka), a monoporcja 20 zł za sztukę.
I uwaga tutaj hit, pierwszy raz coś takiego spotkałam, planujemy roczek młodszej i restauracja, którą chciałam wybrać teraz dolicza opłatę “talerzykową” 10 zł od osoby jeśli ma się ciasto z innego źródła niż te z którym restauracja współpracuje…
O kurcze to nie slyszalam o takiej doplacie juz widac na wszystkim chca zarobic ;(
Ja też słyszałam że te torty komunijne osiągają ogromne kwoty. Koleżanki mąż zaczął pięć torty miesiąc przed i sam zrobił na komunię, bo taniej było upiec kilka samemu niż zamówić
Z jednej strony to naprawdę duże kwoty . No ale torty są też drogie ze względu na składniki. Trzeba doliczyć wynagrodzenie osoby piekącej , prąd , gaz , ZUS , czasem wynajęcie lokalu bo nie każdy piecze w domu . Także jeżeli realnie spojrzymy na te ceny to nie są wysokie. Fakt jak usłyszałam tort na 20 porcji za 600 zł to dużo , syn chciał tort bez żadnych dekoracji tylko toper. Także tynk i kawałek drewienka
no ale trzeba uczciwie spojrzeć na inne aspekty , które wliczają się w cenę tortu.
I sama też piekę torty i nawet te „domowe” to często koszt około 200 zł (mniejsze niż komunijny). Więc policzmy usługę pieczenia bo to pracochłonne zajęcie.
Wlasnie to moze byc dobre rozwiazanie, bo za kwiaty dużo doliczają ![]()
Też tak właśnie przeczytałam o tym pomyśle i naprawdę super pomysł. Wystarczy podpatrzeć dokładną dekoracje nawet na pinterest
zamówić odpowiednie kwiaty i gotowe. Toper warto zamówić wcześniej bo przed komunią ceny podnoszą ![]()
Maxymalnie 500zł bo nie jest on jakoś przesadnie duży, ustrojenie minimalistyczne wręcz, żadnych cukrowych figurek . To kwota z zarobkiem dla cukiernika .
Bo za składniki żaden cukiernik tyle by nie wydał , bo bez przesady produkty aż tyle nie kosztują . Poprostu ludzie się cenią i chcą zarobić tym bardziej jeżeli to ich jedyne źródło utrzymania i sądzę z tąd te wysokie ceny tortów.
@Mimilili to u mnie na chrzcinach zawołali 25 zł od talerzyka i tort był mój . Zabrałam tort spowrotem do domu i podzieliłam go rodzinie…zdziwiłam się bo rok temu w tym samym lokalu robiliśmy chrzciny i nic nie dopłacałam do talerzyków a tort też miałam swój…
Dokładnie,ja tak nawet zrobiłam na swój ślub
zamówiliśmy trzypiętrowy goły, biały tort ze śmietaną i owocami w środku,na zewnątrz tortu moja mama i świadkowa udekorowały piwoniami i eustomą,ale to tuż przed wyjazdem tortu na salę i naprawdę zaoszczędziliśmy dzięki temu mnóstwo pieniędzy ![]()
I to bardzo dobry pomysł. I napewno wyglądał przepięknie ten tort. A masz zdjęcie?![]()
Zaczęłam poszukiwania zdjęć, ale po remoncie nic nie mogę znaleźć
więc na szybko wyciągnęłam foto książkę z tego wydarzenia,bo te mam na wyciągnięcie ręki zawsze
zdjęcia nie są rewelacyjne, ale przynajmniej się przekonałam że miałam tort 4-pietrowy a nie 3 ![]()
![]()
Oooo całkiem ładny , dziś to te torty to małe arcydzieła
Przepiękny, uwielbiam torty z kwiatami
nic więcej przy takiej ozdobie już nie trzeba ![]()
To też zależy jaką masę robisz i z czym w srodkum no bo jak dasz zelke mango i masę lemoncurd to za 60 zł nie dasz rady zrobić. Samo mango jest drogie a co dopiero reszta.
I tutaj masz bardzo słuszna uwagę. Bo wycena tortu to nie tylko wygląda i sama porcja. Kwestia tego co jest w środku , jakie masy , jakie składniki , żelka owocowa , chrupka czekoladowa. Jest mnóstwo możliwości smakowych i sposobu wykonania . Więc wycena zdjęcia jest ogólnie niemożliwa… trzeba wiedzieć co dokładnie jest w środku.
Ja jak robilam wesele to mi mowili zeby uwazac na korkowe , bo doliczaja 10 zl od kazdej otwatej butelki alkoholu ![]()
moja przyjaciolka robila urodziny swojej corki i zamowila zwykly bualy tort bez dekoracji w cukierni , zaplacila 110 zl dekoracje zrobila sama i mega jej wyszlo
Za moj slubny dawalam 700 zl
Ja mam wrażenie że wszystkie cukiernie, restauracje itp zarabiają tylko na nazwach. Jak biały zwykły to ok 500 zł ale jak biały zwykły na komunię noooo to już 800 minimum. Wkurza mnie to strasznie
@Karcia pamiętam hit u fryzjera jak mnie czesał na ślub. Byłam się umówić na fryzurę i mówię , że na mój ślub , jaką fryzurę chce itd. Wszystko ok , umówiliśmy się , przyjechałam w dzień ślubu . Od razu wzięłam welon żeby go wpiąć . Pan na to - ale to pani ślub ??? Ja myślałem , że pani jako gość idzie. No to już byłam w szoku bo facet mnie kompletnie nie słuchał jak się zapisywałam . No ok , trudno. Fryzura gotowa , ja płacę a on +100 zł bo ja jestem panną młodą
stoję i pytam i co w związku z tym. Informowałam , że to na mój ślub , podał cenę , więc nie rozumiem. A ten tłumaczy , że tak , ale musiał welon wpiąć ![]()
Ja bym sciagnela ten welon i pozniej poprosila mame albo kolezanke ![]()
![]()
100 w kieszeni ![]()
![]()
Mi to już wszystko było jedno
facet tak się zestresował sytuacja , że czeszę pannę mloda , że nawet mi go było żal. Przez niego spóźniłam się na makijaż , czesał mnie o 1,5 godziny dłużej niż powinien. Miałam tak banalną fryzurę , że szok. Lekkie fale zrobione lokówką i upięte na jeden bok. Zero filozofii. Najpierw godzinę prostował mi włosy a kolejna kręcił. Wcześniej jeszcze umył głowę gdzie miałam świeżo umyta. I to też mnóstwo czasu mu zajęło. Dramat. Na makijaż się spóźniłam i dziewczyna miała to gdzieś jaki jest powód. Nie miała czasu i tyle . Beznadziejnie mnie pomalowała , po paru godzinach musiałam się malować bo wszystko spływało. Włosy zaczęły mi się prostować
totalna porażka