Ola, najważniejsze że przeszło i już po kłopocie
U nas również pojawił się trądzik niemowlęcy jak młody miał 2 miesiące. Trądzik pojawił się z dnia na dzień i gościł u nas jakiś miesiąc. ja przemywałam krochmalem kilka razy dziennie wieczorem smarowałam buzię kremem Oilatum. Trądzik tak jak się pojawił tak samo zniknął.
A u Was dziewczyny szybko trądzik przeszedł do historii Aż Wam zazdroszczę bo my jednak trochę musieliśmy powalczyć.
Jak córa miała wysypkę od skazy na policzkach też przemywałam ją krochmalem. Jak ktoś boi się samemu robić krochmal, to teraz można nawet gotowy kupić.
Dobrze,że tak szybko u Was przeszło, bo właśnie myślałam, że trądzik, to jak u Kasi trochę czasu potrzeba żeby się go pozbyć.
U nas też trądzik jest Przeczytałam wszystkie porady i ide robić krochmal
Powiem Wam, ze strasznie te krostki wyglądają na małej buzi
ewelka najlepsze są domowe sposoby. Dlatego spróbuj na początku z krochmalem. Pamiętaj, aby utrzymywać suchą i czystą skórę maluszka. Nie używaj też niczego co mogłoby podrażnić jego skórę.
A jak odróżnić trądzik od innej wysypki… chocby pokarmowej?
sylwencja trądzik niemowlęcy jest w postaci pojedynczych czerwonych lub różowych krostek. Pojawiają się w grupach, ale nie zlewają się. Przy cieple krostki są bardziej widoczne, a jak się ochładza mogą być niewidoczne. Przy alergii pokarmowej są w postaci czerwonych lub różowych plam. W dotyku są chropowate, mogą się zlewać i ogólnie jest ich dużo. Występują nie tylko na twarzy ale także w innych miejscach. Potówki zaś mają postać drobnych pęcherzyków wypełnionych przezroczystym płynem. Pojawiają się tam, gdzie dziecko najbardziej się przegrzewa.
U nas zarówno z córką jaki i z synem trądzik wyglądał jak kaszka manna pod skórą niektóre czerwone małe niektóre duze , był.tylko na twarzy głowie i szyji , nie robiłam z nim kompletnie nic , myłam woda przy kąpieli i po 3 tyg znikł a miał mnóstwo tego. Co do pokarmowej to nie mam pojęcia bo nie widziałam
No moj synek tak wyglądał jak najadlam sie dzemu truskawkowego a potem przeszło
Ewelka zacznij od krochmalu powinno pomóc. Ale zwracaj też uwagę tak jak napisała Silver, żeby buzia była sucha i czysta.
Sylwencja cechą charakterystyczną trądzika jest to, że robi się blady a nawet całkiem nie widoczny kiedy jest w pomieszczeniu chłodniej bądź na dworze. Są to pojedyncze nie zlewające się plamy i występują tylko na buzi.
Alergia pokarmowa to suche plamy zlane w całość najczęściej na policzkach a także w zgięciach łokci i pod kolanami. Jak dziecko ma alergię to te miejsca są zazwyczaj świecące.
Synka swedzialo ale mial tylko na buzi przeszło po 2-3 tygodniach takie suche placki
też z tym zmagaliśmy się… przemywanie przegotowaną wodą i specjalny krem z apteki i zeszło…
Przez kilka dni również córeczka nasza miała trądzik ale noworodkowy. Pomagało przemywanie wodą przegotowaną i octeniseptem co jakiś czas.
U mnie trądzik trwał 1,5 miesiąca. Jedne krostki znikały, inne się pojawiały. Pewnego dnia nie było już po nich śladu. Jednak trwalo to sporo i już podejrzewałam jakieś alergie, ale minęło to bezpowrotnie, więc był to trądzik.
Trądzik na szczęście tylko tak źle wygląda, sam znika przeważnie po kilku miesiącach już buźka jest czysta. Octenisept fajnie działa antybakteryjnie.
Figa, źle wygląda, bo cała twarz w krostkach u dziecka, jednak dobrze, że to nie wpływa w żaden sposób na samopoczucie.
Wpływa na samopoczucie mamy niestety :( Na szczęście dzieci przeważnie mają dosyć lagodne postacie, ale kiedyś widziałąm malucha z takimi bardzo ropnymi krostami :(
Figa, owszem było mi czasami przykro, że moje śliczne dziecko ma takie krostki. dzisiaj jak patrzę na tamte zdjęcia to przerażają mnie. Jednak najważniejsze było, że mu to nie przeszkadzało.
Zdecydowanie proponuję przecierać te miejsca octeniseptem. Ma on działanie bakterio-, wiruso- i grzybobójcze, więc powinien przynieść naprawdę fajne rezultaty. Jestem pewna, że masz go w swojej apteczce, bo najpewniej przemywałaś nim kikut pępowinowy ;)
Ja bym się konsultowala z lekarzem