U nas jeden ksiądz dawał i ślub i chrzest i chrzestnych pozwalał wybierać, nie miał problemu z niczym. Później się okazało, że sam ma dziecko XD
Też uważam , że łaski nie robi. No ale gdzie z tym pójdziesz ? Nikomu się nie chce bawić w donoszenie na księdza a oni takie układy mają , że to i tak nic nie zmieni . I ludzie nie chcą się męczyć . Zawsze można coś wykombinować. Inna parafia np
No mówię właśnie, że walka z wiatrakami niestety…
To u nas rodzice i chrześni mają zaswiadczenia o odbytej spowiedzi przynieść podpisane przed chrztem. Chrzestna mojego syna bardzo się stresowała spowiedzią bo dawno nie była ![]()
@MojeM1 pierwsze słyszę nauki dla chrzestnych , i dziwić się że ciężko znaleźć chrzestnych do dziecka…
U nas też chrzestni musieli przynieść zaświadczenia od proboszcza, że mogą być chrzestnymi oraz podpisaną kartkę ze spowiedzi, ale teraz taki komplet można zamówić nawet na allegro. Nasz chrzestny np miał papiery z neta ![]()
Co ty mówisz
no ale tam musi być pieczątka i podpis księdza to jak to ogarnął?
No bo tam jest pieczątka i podpis, ale np ja mieszkam w okolicach zielonej góry, a chrzestny miał podpisane papiery przez księdza z Poznania ![]()
więc różnica lm trochę jest, ale ksiądz się nie pytał skąd to ![]()
![]()
U nas jak dwa lata temu był proboszcz na kolędzie, to też pytał czy chrzest robimy ze ślubem. Ale był bardzo miły przy tym. My i tak tak planowaliśmy, więc może dlatego to tak odebrałam. Ale wydaje mi się, że też by nie robił problemu z samym chrztem.
Ja mialam wczoraj kolede ale naszczescie nic nie pytal o slub koscielny itp
Osobiście uważam, że jeśli kobieta nie ma nic przeciwko lumpeksom, to nie powinna się zastanawiać, czy ubranka z lumpa są okej. Wyprane i wygotowane nie zrobią krzywdy. Poza tym, kupując trzeba zobaczyć ich stan, czy są mocno zniszczone. Ja spodziewam się pierwszego dziecka i mam już połowę ubranek właśnie z lumpeksu, niektóre są z metkami. Przed ciąża sama ubierałam się z lumpie i mi to nie przeszkadzało. Jeśli można na czymś oszczędzić, to trzeba korzystać. Ja wolę wydać pieniądze na przygotowanie do porodu( fizjoterapeutkę uroginekologiczną, czy zajęcia gimnastyczne przygotowujące do porodu) niż na drogie ubranka i gadżety. Znam takie osoby, które nigdy by nie kupiły ubranek w lumpie i to ich decyzja. Ja mam sporo i to serio dobrych jakościowo.
@Patrycjaw25 @asiam1 @Mamamiski ja się wlasmie tych karteczek ze spowiedzią najbardziej boję
przypomina mi się wtwdy I Komunia i latanie z tymi karteczkami
@Katizii ja też nie widzę nic złego w ubrankach z lumpeksu i nawet się cieszę ile fajnych upolowałam i uważam, że to mega ekologiczne.
Ubranka z lumpeksu sa ok ![]()
U Nas ksiadz wymagal od chrzestnyxh kartki z parafii ze mogą chrzestnymi byc. Nie wymagal kartek od spowiedzi.
U mnie tak samo , jak widac co parafia to inne wymogi ale to chyba zalezy od ksiedza
jeden bedzie wymagal nauk itp a drugi nic
Tou nas musieliśmy zaliczyć nauki przedmałżeńskie a że ja wymiotowałam prawie cały czas nie było możliwości nigdzie się ruszyć, a wyjazdy samochodem to meczarnia i mąż gdzieś znalazł że jakiś zakon się zajmuje naukami w dwa dni . Przedzwonił umówił się pojechał zapłacił i dostał papierek bez odbywania nauk . @magdap_96 co do ubranek z lumpka ja też lubię i jak mam okazję kupuję zawsze coś fajnego za naprawdę niską cenę , ostatnio nakupiłam kurtek dla synka po 3 zł sztuka , a kurteczki jak nowiutkie.
Niedawno byłam kolejny raz chrzestną i całe szczęście miałam zaświadczenie
ksiądz oczywiście od razu informował , że nauki są wymagane
no i co łaska do koperty za jego poświęcony czas
te z lumpeksa kiedyś też ktoś miał w Domu. zdążą mi się kupić tu i tu , a nawet jak kupię nowe w sklepie to każde Piotr przed założeniem dziecku
Chętnie kupuję w lumpeksie, mam taki niedaleko domu, gdzie ubranka niemowlęce są za 1zl i można trafić naprawdę fajne perełki, więc zupełnie nie opłaca mi się kupować ich na Vinted gdzie do ci odda koszta wysyłki i ochrony kupującego. Wystarczy wyprać aby pozbyć się tego lumpeksowego zapaszku i ma się piękne ubranka dla bobasa w szafie
Tak i dodatkowo w lumpkach są często ubrania oryginalne i z lepszych jakosciowo materiałów , nie spiorą się tak szybko jak te z tanich sieciówek.
Mi się udaje ostatnio znalesc ciuchy zary z metka albo koszule Ralph Lauren nowa z metkami za którą wychodzi 20 zl
wiec mozna znaleźć perełki ![]()
U nas też sie niegadal i wymagał te karteczki ze spowiedzi od chrzestnych ![]()
![]()
Ale jakoś to poszło…. Chrzest był w czerwcu i powiedział, że w parafii to pierwszy chrzest w tym roku a reszta zgonów
po tym jak on się zachowywał to sie nie dziwie. Że pierwszy chrzest ![]()