Są takie mycho-osy tak dziwnie wyglądają
To mnie pogryzły takie jakieś dziwne podłużne, szarawe. Nie przypominała osy
Końskie muchy ? One sa okropne, ale mam wrażenie ze ich mniej. W wakacje na wsi pamiętam jak masa tego byla , a jak szlismy paść krowe czy przewiązywać to jeden z wujków bral takie z krowy i na źdźbło nabijał
![]()
A u nas sporo końskich much bo niedaleko jest stadnina. Niby mało koni ale jednak. Tragedia jest. Polecacie jakieś specyfiki? Przyznam, że przed ciążą stosowałam w skrajnych przypadkach Mugge ale teraz przy małej się boje.
A może i tak. Nie wiem właśnie skąd one u nas, bo zwierząt w okolicy nie ma. Tzn są konie, ale dość daleko…
U nas też stadnina niedaleke i konie przed domem paradują dumnie na spacerach ![]()
![]()
![]()
Oj tak one jak ugryzą to boli i zostawia ślad po sobie na długo
Okropnie swędziało jak ta mucha ugryzła, plaster cebuli zawsze dawalam na to ale guzik pomagało ;(
Też one nad wodą latały france ![]()
Może następnym razem spróbuj żelu z aloesem albo fenistilu, trochę lepiej łagodzą to swędzenie.
Tak Fenistil naprawdę pomaga
Albo Bros na ukąszenia ale ani fenistilu ani brossa nie można w ciąży stosować
Racja, w ciąży trzeba uważać z lekami na ukąszenia, lepiej wybierać te całkowicie bezpieczne dla kobiet w ciąży, np. preparaty naturalne albo chłodne okłady.
Słyszałam też o okładach z sody, podobno pomaga
Tez o tym słyszałam.
Okłady z sody są super, dla maluszków na szczepienia są świetne
O tak masz rację, pielęgniarka pamiętam że kazała takie okłady robić na miejsce po szczepieniu
Dla mnie najlepiej udać się do lekarza, żeby wszystko było dobrze bo szkoda żeby pokarm zanikł jeśli się zrobi coś nie tak.