Ewe dokładnie potem pracodawca inaczej patrzy woli zatrudnić matkę z dziećmi niż młoda kobiete która może zaraz w ciążę zajść
To jeszcze wtedy nie jest zle ;) rynek pracy dla matek tez nie jest przychylny choć dużo się w tej kwestii zmienia na lepsze
gorzej jak wybierają facetów, se wzgledu na brak ryzyka, a i tez mężczyźni rzadziej biorą opiekę na dzieci itd
Ale rzadziej się zdarza że facet bierze opiekę
No
Ewe nie domkazdego zawodu mogą tak zrobić ze zamiast kobiety faceta wybiorą
To tez prawda, ale patrzac na wysokie stanowiska choćby u mnie w firmie, to jednak 90% z nich obstawionych jest przez mężczyzn i to już w zasadzie tradycja ;)
Ewe to u mnie w gastronomii gdzie pracuje na odwrót wyższe stanowiska kobiety
u nas to tylko praca teraz w marketach tyle ich powstało a jak nie to budżetówki a tam to wiadomo, dostać się można tylko po znajomości.
Darulka czasem i do budżetówki można się załapać bez znajomości. Ale racja po znajomości najszybciej
Po znajomości to najszybciej. Szczególnie w miejsach gdzie nie ma wielu możliwości pracy, to tam budżetówka jest bardzo wysoko ceniona i chętnych dużo.
Myślę że w małych miasteczkach itp to owszem. Ale w takich większych miejscowościach to mniej po znajomości jest załatwiana
U nas jest właśnie mniejsza miejscowość więc wiecie....pracowałam w bardzo dużej szkole w sekretariacie i miałam dostęp do kadr i nazwisk i w ogóle to wiem jakie kto miał posady a do tego poznało się pół starostwa i urzędu miasta, wiec co budżetówki u nas to wiem co mówię :)
Darulka no tak niestety jest
Darulka, tak, w małych miejscowościach tak jest.
I w dużych też tak jest. Pracowałam kiedyś w urzędzie w dużym mieście na umowę-zlecenie i na umowę o pracę było tam ponad 100 osób - tych bez znajomości można było policzyć na palcach jednej ręki. Oferty pracy były tworzone pod konkretne osoby i wszyscy wiedzieli pod kogo. Mam paru znajomych pracujących w różnych innych urzędach w tym samym mieście, każdemu z nich ktoś pracę załatwił. Żeby się dostać bez znajomości to trzeba mieć naprawdę ogromne szczęście.