Upławy podczas ciąży to normalny objaw fizjologiczny, który ma za zadanie zabezpieczać przed infekcją przyszłą mamę, jak i rozwijający się płód. Dowiedz się, co powinno Cię zaniepokoić i w jakich sytuacjach powinnaś zgłosić się do lekarza.
każda infekcja w ciąży może być groźna. Dlatego każdą niepokojąca zmianę należy skonsultować z lekarzem a nie próbować leczyć się na własną rękę( co może skończyć się rozwojem infekcji). trzeba dbać o higienę , ozywać specjalnych płynów ale unikać długich kąpieli. Warto tez dostarczać naturalnych probiotyków tj maślanka kefir jogurt-niedłodzony
Mój ginekolog mówi że upławy niestety są częstą dolegliwością w ciąży. Ja od samego początku ciąży męczę się z upławami… po antybiotyku mijają ale za jakiś czas znowu się pojawiają.
Wszystkie takie sytuację konsultuje z moją lekarską i twierdzi że w ciąży kobieta jest bardziej narażona
Zawsze, gdy pojawią się wątpliwości dotyczące występujących upławów można skonsultować z ginekologiem i zrobić wymaz z pochwy. Pokaże on, jakiego rodzaju są to upławy i czy należy zastosować leczenie np. antybiotyk.
wszyskie sytuacje omawialam z moim lekarzem i nie bylo powodow do niepokoju
Chyba to częsta przypadłość podczas ciąży, niestety czasem nie może obejść się bez antybiotyku…
Upławy to częsta dolegliwośc w ciąży ja osobiście nie miałam z tym problemów
w pierwszej ciąży miałam problemy upławami okazało się że to bakteria i infekcja pochwy, musiałam brać antybiotyki, teraz wszystko na szczęście ok
w pierwszej ciąży nie miałam problemu z wydzielina z pochwy. Teraz od początku ciąży wydzieliny jest dużo. Lekarka mówi ze to nic niepokojącego, ale gdyby teraz w lecie się jeszcze zwiększyło zaleciła mi lactovaginal aby wyrównać florę bakteryjna w pochwie
w obu ciążach wydzieliny jest dużo. Korzystam z wkładek i płynów do higieny intymnej