Urlop wychowawczy bierze się na opiekę nad niemowlakiem co nie uniemożliwia pójścia do przedszkola starszych dzieci. Jeżeli nie ma się pomocy to łatwiej załatwić coś z jednym dzieckiem niż np z dwojka. Wychowawczy bierze się na konkretne dziecko, ktore jest caly czas pod opieka mamy. Tak mi wydaje się.
a czy wychowawczy jest za 0zł? i urlop też nie nalicza się w tym czasie ?
Podpinam się pod pytanie ;)
Wychowawczy jest płatny 400 zł przez 3 lata chyba że wcześniej kończy się umowa. Automatycznie razem z płatnym wychowawczym należy się również rodzinne tj. 95 zł na pierwsze dziecko i ponad 100 zł na drugie. Oddanie dziecka do placówki nie ma związku z naszym urlopem wychowawczym.
a jakie dochody można mieć ?
674zl na osobę
Jeżeli biorąc pod uwagę zaświadczenie z urzędu skarbowego o dochodach z roku poprzedzającego rok składania wniosku to trudno zmieścić się pobierając macierzyński w tym czasie..
to ja nie mam co liczyć na to.. Mąż pracuje ja macierzyński i 2 dzieci..
Generalnue uważam że ten wychowawczy bezpłatny to też porażka po prostu
Jestem tego samego zdania.
chociaż trochę powinni płacić
Płacą 400zl ale trzeba zarabiać tyle żeby wyszlo chyba 674zl na osobę . Mało kto załapie się...
Nie bez powodu są takie niskie te progi ....niestety.
teraz to nie wiem czy ktoś w ogóle się załapie, chyba ktoś kto ma dużo dzieci i jedno z rodziców pracuje i tylko na minimalnej
Dokładnie
dobrze by było jak by był płatny nawet nie jakies wielkie pieniadze ale jakieś wsparcie bo jednak nie każde dziecko dostaje sie do żłobka a z drugiej strony nie kazdy chce oddac dziecko do takiejplacówki
Taka prawda. Nie zawsze opłaca się posyłać dzieci do prywatnych placówek ze względu na koszt
Właśnie nie zawsze się opłaca
A no tak to niestety wygląda :) Że czasem patrząc na koszty ,nie opłaca się rezygnować z wychowawczego. Zawsze pracowałam i nie korzystałam ,bo pomagała mi mama. Teraz nie mam wyboru i zapewne będę korzystać z wychowawczego ,bo opłaty wysokie. Tak jak piszesz ...fajnie by było gdyby był płatny ...przynajmniej jakaś mniejsza kwota.
Dobrze również byłoby gdyby opłaty za żłobek były mniejsze. Max 1000zl z wyżywieniem