USG prawdę powie?

Przy synku moja ginekolog szacowała dziecko poniżej 3 kg, ale od razu mówiła że główka jest tak nisko i ciężko o dokładny pomiar. Dlatego mówiła że jest to niemiarodajny pomiar. Ostatecznie urodził się powyżej 4 kg. Każdy lekarz może pomylić się, źle wymierzyć poszczególne części ciała maluszka i waga od razu jest inna niż jest naprawdę.

Silver to prawda A do tego maluch może nie mieścić się w statystycznych pomiarach i też może być inaczej gdyż np ma dłuższą kość udowa i wychodzi że ma więcej kg niż rzeczywiście albo odwrotnie

Niestety nie jest tak, że waga dziecka będzie się zgadzała z wagą z usg. U mnie nie było tak w żadnej ciąży

Bo wystarczy mm różnicy i już wymiar wychodzi inny niż faktyczny. Na jak to ładnie napisała Michalina niedokładność wpływa wiele czynników u mnie w tej ciąży ciężko jest dokładnej zmierzyć bo znowu mały jest nisko, ułożył się poziomo i łożysko trochę go zasłania bo jest na przedniej ścianie wiec żeby go zmierzyć moja ginekolog musi się trochę natrudzić.

u nas lekarz powiedział, że waga z usg może wahać się o 100g albo , więcej albo mniej.

Tinka u mnie o 1 kg się pomyliła waga wyliczona z usg więc różnie to może być

zwykle przyjmuje się margines nawet 400 g jednak są sytuacje tak jak u Aisy, że błąd to nawet kilogram. A to wszystko dlatego, że nie ma możliwości zważenia płodu w ciele kobiety, szacunkowe obliczenie wykonuje się na podstawie pomiarów długości np kości udowej, obwodu brzuszka, itd. Wiadomo, że przez to waga jest tylko szacunkowa bo to, że są długie kości nie znaczy, że masa też będzie duża :slight_smile:

Mama gratki ma rację waga z usg jest szacunkowa bierze się ja z algorytmu który się robi z wymiarów no i dodatkowo ze statystyki też bo statystycznie jeśli dziecko ma takie i takie wymiary to tyle I tyle waży tyle że to że dziecko jest długie nie znaczy że ciężkie musi być:)

Szacunkową wagę lekarz podaje na podstawie długości kości udowej, obwodu główki w najszerszym miejscu i brzuszka, który powinien zmierzyć na wysokości żołądka i wątroby. Wystarczy, że jeden z pomiarów nie będzie precyzyjny i waga nie będzie wiarygodna.

Megg to prawda i wystarczy że maluch nie mieści się w statystykach np kość udowa ma zdecydowanie dłuższą niż reszta wymiarów i też może wyjść większą waga niż jest faktycznie. Może być też tak że lekarz nie uchwyci dobrze wymiarów bo jednak to usg obraz może być zniekształcony np przez tkankę tłuszczową itd I już może się zrobić większy błąd w szacunku wagi malucha

Dokładnie czasami wystarczy minimalny błąd przy zaznaczeniu, któregoś z parametrów i waga już się sporo różni. Prawdziwą wagę tak na prawdę poznamy dopiero po porodzie. :slight_smile:

Dokładnie:) no i też nie ma co sugerować się waga malucha do końca bo niekiedy nawet maluch ma 4 kg A łatwiej wychodzi niż ten co ma 3 kg :slight_smile: i odwrotnie może być też więc nie ma reguły:)

Ha, a u nas lekarz oszacował 3800 i tyle mały się urodził. Miał cela :slight_smile:

Zamarancza i tak się zdarza y mnie większość lekarzy pomyliło się co do wagi o ten 1 kg A mój prowadzący wyliczył prawie idealnie bo 4300 A mój syn urodził się 4330 ale to w trakcie porodu usg tzn na początku porodu robił i tak wyliczył A jak w szpitalu miałam iść Wczensiej i nic się nie działo to wychodziło im po ponad 5 kg

Tak na prawdę to chyba malo ważne ile dziecko waży . Tak jak mówicie waga ma tylko oszacować ile mniej więcej dziecko waży i czy prawidłowo się rozwija a tak na prawdę dokładnej wagi dowiemy się na porodówce . Mi lekarka w szpitalu mówiła że 2100g a urodził się 3140g

O widzisz Pati to ładnie i też widać kg różnicy jak u mnie :slight_smile:

Aisa no widzisz są też błędy w pomiarach czasami nie da się tak dokładniej zmierzyć kości udowej i już pomiar inny . Pamiętam że jak dowiedziałam się o cięciu to się martwiłam że taki malutki będzie ale okazało się że jak na wczesniaczka wcale taki malutki nie był :smiley:

Pati i super że nie był taki malutki :slight_smile: Ale fakt to prawda błędy się zdarzają niekoniecznie musi to być wina lekarza ale czasem wszystko dobrze wymierzone A np dzidziuś długi po prostu jest A waga coz może się różnić niż statystycznie biorąc z pomiarów i algorytmu

Dokładnie tak jak mówisz dziecko może być długie . Pamiętam jak się bałam że takie malutkie jak ja będę się nim opiekować a urodził się większy a i tak na początku bałam się trochę że mu krzywdę zrobię chociaż mówią że ciężko takiemu dziecku zrobić krzywdę przy przebieraniu bo jest gibkie

Pati mój to duży był A i tak się bałam jak patrzyłam na dziecko koleżanki z sali to była mega różnica takie małe było A mój to wielki przy tych maluchach był:)