Uwaga na roztocza!

Super porada.napewno ułatwia walkę z malutkimi intruzami. Wiadomo że nie da się do końca pozbyć kurzu dlatego trzeba wyeliminować niepotrzebne zbiorowiska takich roztoczy. My też pozbywamy się zasłon mamy tylko delikatne firanki.pierzemy dywany przy małych dzieciach to jest ważne.

Całkiem niedawno dowiedziałam się, że mój synek jest silnie uczulony na roztocza. Alergia objawiała się zatkanym nosem, kichaniem, swędzeniem oczu, a także katarem. Z takimi objawami męczyliśmy się kilka miesięcy. Nie obyło się oczywiście bez kilku wizyt u pediatry, który przepisując co rusz nowe leki, bezwładnie rozkładał ręce. 

Super porady, moj syenk niestety jest uczulony na roztocza bo robiłam testy i tez ciezko…czasem ma.tak sucha.skore, czy jakas wysypkr a tez czesto ma katar z alergi w sezonie jesienno zimowym. I to karar nie taki lejacy tylko taki ze w środku jakby mial katar i czasem.slychac ale trwa on tylko rano albo w nocy lub pod wieczór a w dzien ma rzadko, także różnie bywa. Dywanów sie pozbylam , a fieranki , posciel i koce piore co tydzien. W sypialni mamy ok. 21-21stopni. I mieszkanie wietrze codziennie…

Ja nie nam w domu dywanów firanki tez takie lekkie w jednym pokoju to w ogole w oknie nie mam nic bo jest tam trochę ciemnawo i chce korzystać z każdego światła które wpada przez okno a on tamtej strony i tak mi nikt nie zagląda staram się odkurzacz Codzinnie i przemywac podłogę ktoś może powie ze przesadnie ale no przy małym dziecku które raczkuje w miare czysta podłoga to jest priorytet staram się nie trzymać na łóżkach zbędnych kap narzut i kocykow tylko to co konieczne pościele tez prac w miare możliwości często tak aby się odswiezyly bo jednak zbiera to wszystko kurz 

Walka z roztoczami to przedewszystkim nieustająca walka z kurzem, czasami się zastanawiam skąd on się bierze ;)

Czeste pranie wietrzenie.poscieli likwidacja ciężkich zaslon i okryc na kapake aczkolwiek takie latwiej przeprac nizeli sama kanape;(

Kiedys oglądałam program ze poduszki powinno wymieniać się srednio co pół roku ale czy każdego na to stać?

Dodatkowo zwierzęta... najlepszy pamiętać o czystości ich legowisk bo tam również male żyjątka czują się dobrze;(

Pluszaki zabawki książki... no walka z wiatrakami;( są rzeczy z których można zrezygnować ale  majac w domu dziecko nie oszukujmy się trochę tych rzeczy zbierających kurz jest wszędzie jak w każdym domu.

Dobrym sposobem na roztocze  są tez. Zimowe mroźne dni na wietrzenie pościeli czy pluszaków ktore macie w domu bo zawsze jakies się znajdą nawet jeśli je eliminujemy ;)

Anita o zimowym zamrazaniu słyszałam ale to musi być duzy mróz...U mnie kurz sie mnozy na potęge niewiadomo skąd...maskotki piorę gorzej z kanapami-choć mam narzuty to i tak kurz przechodzi

My mamy dywany ale wiosna zawsze dobrze je wytrzepujemy a czasem nawet pierzemy 

My mieliśmy dywan ale co roku był pracy, tyle że mam wrażenie że jak już dywan się upierze to łatwiej ten brud przylega;( 

U nas dywan był do czasu, później został wyniesiony bo wszystkie brudy córka z niego wyjmowała 

U nas dywany muszą być bo mieszkam na parterze i chłód od piwnicy i garaży ciągnie 

U nas jest taka mata dla dzieci za to rozłożona 

My mamy w domu oczyszczacz powietrza fajna sprawa 

My też mamy. Na początku się zdenerwowałam że mój partner kupił taki drogi gadżet. Bo tak naprawdę gołym okiem nie widać tego jak on pomaga i uważałam że to zbędne . Dopiero teraz zaczynam doceniać to urządzenie. Jak tylko otworze na chwilę okno to automatycznie oczyszczacz wybudza się i pika na czerwono alarmując o złym powietrzu. Tak samo jak np coś smażę albo piekę w piekarniku. Jak odkurzam to też zawsze wybudza się . Gołym okiem nie widać ale coś tam oczyszcza 

Ile kosztuje taki oczyszczacz powietrza ?

Pamietam jak moja kuzynka miała okropne uczulenie na roztocza. W domu nie mogli miec dosłownie nic, na czym dodatkowo osadzałby się kurz. Wszystkie dywany, zasłony, firanki, zabawki pluszowe, wszystko musialo byc wyniesione. Bylo to jednak bardzo dawno temu i oczyszczacze powietrza jeszcze nie istnialy, albo byly znane moze w szpitalach i za granica hehe :) Po pewnym czasie rodzice zaczeli ją odczulac. Po 5 latach odczulania skonczylo sie uczulenie. 

MiśkaPyśka zależy jekiej firmy i jakie ma funkcję. Bo sa też oczyszczacze powietrza z nawilzaczem 

My płaciliśmy za nasz 1500 zł ale ma funkcję nawilżacza co jest naprawdę dobre . 

A jaki Ty masz ? 

Teraz sezon grzewczy to w sklepach tego typu urządzenia będą bardziej dostępne

Mmik walka z roztoczami to jak walka z wiatrakami ;( bo są wszędzie. Trzeba czesto prac posciel  najlepiej tak jak piszesz zrezygnowac z dywanów ciężkich zasłon pluszaków a najlepiej zyc sterylnie a i tak one będą;(