Wada wzroku a ciąża – co powinnaś wiedzieć?

Ja sama nosze okularki ale nie było to przeciwwskazaniem do porodu siłami natury

mi również w ciąży pogorszył się wzrok

Po ciąży niestety mój wzrok się pogorszył. Mam teraz nowe okulary. Ale pani mi doradziła, by z badaniem nieco odczekać aż hormony się ustabilizują.

Na szczęście nie miałam problemów ze wzrokiem

Ja mam bardzo słaby wzrok ale lekarz powiedział ze nie ma przeciwskazan do porodu naturalnego

Mam niewielką wadę ale teraz w ciąży nie czuję zeby się pogarszała

ja również nie widze różnicy z wzrokiem przed ciążą a teraz zobaczymy jak będzie pózniej

ja byłam na wizycie kontrolnej u okulisty, ale wszystko jest w porządku. Mam bardzo małą wadę.

Nie mam wady wzroku ale wiem ze jest to powód do cesarski

Przy I ciąży zaczęły sie moje problemy z oczami a po II ciąży musiałam korzystać z fototerapii

ja mam okulary i po każdej ciązy wzrok niestety mi się popsuł jeszcze bardziej

Miałam przed ciążą niewielką wadę wzroku, lecz ciąża nie wpłynęła na nią, nie pogorszyła się jak na razie

Mam wadę wzroku ale słabą mam przykaz nosić okulary które zresztą sobie kupiłam ale źle się w nich czuje więc nie noszę.

Ja niestety mam wadę ale naszczescie mniejsza więc mam nadzieję że mi sie nie pogorszy

Ja mam słabą wadę i przy pierwszym porodzie było wszystko ok, mam nadzieję że teraz też tak będzie

Mam słabą wadę wzroku,ale trzy lata temu miałam zabieg laserowy z powodu dwóch otworów w siatkówce. Ginekolog sugeruje cesarkę, ale oczywiście ważna jest ocena dna oka przez okulistę. Ostatnio na wizycie u okulisty dowiedziałam się, że od tego roku Rada Okulistyczna zawężała szereg wskazan do cc, dlatego też w moim przypadku cięcie nie jest wskazane. Otwory są zabezpieczone, także śmiało mogę rodzić naturalnie. Na moje pytanie: “jaka jest gwarancja, że poprzez wysiłek nic mi się nie stanie”, usłyszałam, że:“taka sama jak u osoby bez żadnej wady, nikt nie da nikomu 100% gwarancji, że wzrok nie ucierpi”.

mam kilka schożeń oczu wiec chyba udam sie do okulisty

Nie mam wady wzroku, ale kuzynka ma i na 3 ciąże miała 2 cesarki, wszystko przebiegło dobrze

w sumie się nad tym wcześniej nie zastanawiałam, założyłam poród sn…ale po tym artykule zapisuje pytanie do gin. czy nie mam przeciwwskazań? bo wady nie mam co prawda wielkiej, ale mam inne schorzenia oczu (a w zasadzie prawego oka).

Jak przebiega zabieg fotokoagulacji laserowej?