Waga w ciąży - ile przytyłyście?

U nas też zazwyczaj wysyłają na urlop po macierzyńskim i rodzicielskim...

Ciekawe jak będzie u mnie w pracy będę musiała i tak z miesiąc wcześniej pojechać aby  wypełnić druk na wychowawczy to zobaczę co zaproponują;)

Zołza masz rację bo mi za pierwszym razem pracodawca kazał wypełnić druki. Tak czy inaczej musi wypłacić. 

Aniss a chcesz wykorzystać wypoczynkowy urlop po macierzyńskim? Mi to jakoś z 56 dni wychodzi 

Mazia a jest to już takie pewne na 100%? Bo Mamba w tej poradzie pisała że jeszcze nie wiadomo jak to wszystko będzie rozwiązane szczególnie jeśli chodzi o te 2 miesiące dla taty. 

Wydaje mi się że chyba najlepiej ten zaległy urlop jednak przed wychowawczym wykorzystać. Zawsze to jakaś dodatkowa kasa patrząc na to że przez dłuższy czas będzie się jednak bez pensji. Druga sprawa że nigdy nie wiadomo co się wydarzy w trakcie tego urlopu wychowawczego. 

ANiss to będzie od sierpnia czyli dla osób, które urodzą w tym czasie dopiero 

Pati no pisałam, że od sierpnia 2022 dopiero to wchodzi :) 

Madzia z tego co ja czytałam to już weszło w życie , więc to pewne 

NO z reguły każą najpierw wykorzystać urlop ,a potem na wychowawczy można iść 

O nie wiedziałam że takie zmiany są teraz czyli mama ma 10 miesięcy a tata dwa ?

Nati tak to będzie wyglądało ale dla osób, które dopiero rodzą. Jak Mazia pisze dopiero od sierpnia. Wg mnie trochę szkoda, że jak tata nie chce to te 2 mce przepadają, mogłaby mama jednak wykorzystać.

ZolzaMała dokładnie tak to powinno wyglądac;/ Ale moze jeszcze to nic pewnego? bo piszą tak:

Do sierpnia 2022 roku Polska musi wdrożyć unijną dyrektywę work-life balance, która zakłada m.in. zmiany w zakresie urlopu rodzicielskiego.

Zakłada ona przyznanie prawa rodzicom do 4 miesięcy urlopu dzielonych po równo bez prawa przeniesienia. W polskich przepisach oznacza to, że ojcowie otrzymają dwa miesiące urlopu. Przepisy unijne zakładają, że będzie go można wykorzystać do 8 roku życia dziecka.

Dokładne polskie przepisy nie zostały jeszcze opracowane.

No tak szkoda ze nie moze wszytskiego wykorzystać jeden rodzic;) rozne są sytuację i czasami jeden rodzic poprostu rezygnuje z takiego urlopu.

Teraz dopiero dotarłam do tego wątku :) od sierpnia każde Panatwo w Unii musi tą dyrektywę wdrożyć, ale zasady mogą obowiązywać nawet od 1 stycznia 2023, także na razie czekamy jak się rozwinie sprawa, każde Panstwo musi samo zadecydować w jaki sposób dane postanowienie wdrozy i na jakich warunkach :)

Bez sensu że nie może jeden rodzic wykorzystać, a co jak drugi rodzic nie pracuje? To przepada po prostu? 

Różane te pewnie przepadni. Oni już tak zrobią żeby za dużo nie wydać bo już porozdawali kasy ponad limit i skutki widzimy 

Zobaczymy jak to będzie wyglądać, jeszcze nic nie jest przesądzone;p

Z jednej strony takie równouprawnienie trochę ale wiadomo zazwyczaj facet wiecej zarabia wiec latwiej jak kobieta jednak jest w tym domu i nie ma takiego spadku finansowego w budżecie domowym, z drugiej strony co na 2 miesiace kobieta idzie do pracy a potem wraca i znowu wychowawczy? Jak dziecko nie idzie do zlobka? Lepiej jak rodzice sami podejmowali decyzję z tez przypadek gdzie tylko tata opiekował się dzieckiem a mama pracowała bo tata był na rencie czy coś i im to bardziej się kalkulowało, zależy od przypadku 

Też uważam że to powinna być decyzja rodziców 

anis chyba właśnie nie do końca to znowu przemyslane;/ będą studnie kopac jak pożar będzie i ratować się z opresji;/

W pierwszej kolejności przytyłam 20 kg na 7 ze względu na to, że na cukrzycę ciążę i dietę, teraz pół roku  i spadlam 7 kg 

Pewnei kolejne zmiany beda za jakiś czas ;) dla mnie jednak pozytywna zmiana 5 dni na dziecko nie będzie trzeba z urlopu brac jak trzeba na wizytę do lekarza jechac na kontrolę czy coś bo potem takie dni szybko uciekają tylko ciekawe co na to pracodawcy;)

Aniss jeżeli o dni opieki chodzi to tak, ale te dwa miesiące dla ojca a dla matki tylko 10 to nie podoba mi się...

mamaEm bedą wybory bedą zmiany;D