My kobiety mamy już to do siebie, że przejmujemy się wagą i wyglądałem i zawsze znajdziemy jakiś kompleks. A za 20-30 lat spojrzymy na swoje stare zdjęcia i stwierdzimy “ale ze mnie była laska” ![]()
Waga nie jest najważniejsza, szczególnie po urodzeniu dziecka są po prostu ważniejsze rzeczy i dbanie o siebie często spada na dalszy plan. Wiadomo, że dobrze mniej więcej kontrolować wagę, żeby nie doprowadzić do otyłości, ale już nie ze względu na wygląd, bo i bardziej puszyste kobietki potrafią super się prezentować. Bardziej ze względu na zdrowie, bo przy dużej wadze rośnie ryzyko wielu chorób i ogółem gorzej się funkcjonuje. A myślę, że fajnie żebyśmy żyły w zdrowiu i sprawności jak najdłużej ![]()
Liczby na wadze to jest jakiś wyznacznik, ale nie każda musi warzyć 50 kg. 60, 70 czy nawet 80 kg jest jak najbardziej ok, jeśli jesteśmy wysokie. U niskich kobiet jest troszkę inaczej, wiadomo ![]()
Fajnie wprowadzać małe zmiany, np. więcej warzyw, więcej spacerów. Czasem łatwiej coś dodać, niż coś sobie zabrać. Jak sobie mówię, że będę jadła mniej słodyczy, to tylko więcej o nich myślę i często skutek jest odwrotny
także warto stopniowo wprowadzać zdrowsze nawyki i dać sobie czas
bez presji i wprowadzania restrykcyjnych diet, na których chodzi się głodnym.
O jeny dokładnie, ja to jestem w szoku jak oglądam swoje zdjęcia z gimnazjum czy studiów, i się głowie po co ja się odchudzałam ![]()
Zdecydowanie wszystko na spokojnej
Też uważam, że najważniejsze jest zdrowie i dobre samopoczucie
Czasem robimy to dla własnego lepszego samopoczucia, ![]()
Dokładnie,to co piszesz to najszczersza prawda, którą każda z nas powinna sobie w głowie zakodować. Nie katować się dietami, bo to tylko przysparza stresu,a ten niszczy nasz umysł, samopoczucie,zdrowie , a co za tym idzie również wygląd, cera, włosy,paznokcie, u jednych tendencja do tycia bądź gromadzenia wody u drugiej znowuż nadmierna utrata wagi, suchość skóry,brak elastyczności i wtedy stajemy się jeszcze bardziej rozgoryczone, niezadowolone i odbija się to na szynę życiu prywatnym,zawodowym. Żyjemy w takich czasach gdzie wyznacznikiem wszystkiego jest tempo, maksymalne obroty w funkcjonowaniu na co dzień i zatracamy się w tym i nie widzimy tej codzienności,a później tak jak mówisz, spojrzymy na zdjęcia i one przypomną nam o czasie, który utraciliśmy na przykład na doprowadzeniu siebie do “ideału”. Umiar we wszystkim jest jednak najważniejszy.
Totalnie tak musimy pamiętać że przez 9 msc nasze ciało nosiło małego człowieczka !
Czasem tak łatwo gonić za ideałem, że zapominamy o zdrowiu i codziennych radościach
Dokładnie. Niestety media wciąż stawiają na piękny wygląd i smukłe ciało kobiety . Na szczęście widzę co raz więcej postów które pokazują że każdy wygląd kobiecego ciała jest ok nie zaleznie od wagi czy ma jakieś wady , czy rozstępy po porodzie . Mam nadzieję że w końcu każda z nas będzie siebie kochać, swoje ciało takim jakim jest i nikt nikomu nie będzie ubliżać w tym kierunku .
Oby więcej kobiet zaczęło siebie akceptować i doceniać, niezależnie od wyglądu ![]()
Ja 26 tydz na poczatku schudlam 6 kilo teraz wrocily ale ogolnie od poczatku ciazy nie liczas ze schudlam to tylko 3 kg
W pierwszej ciąży przytyłam 16 kg, a w drugiej bardzo się pilnowałam i skończyłam z wynikiem +14 kg. Po porodach wracałam do formy po 6-8 miesiącach
obecnie jestem miesiąc po porodzie i jestem załamana… nawet nie chce wchodzić na wagę. przyzwczaiłąm się, że po dwóch porodach szybko doszłam do siebie, praktycznie od razu, a teraz brzucha zostało, dodatkoro te ogromne piersi potęgują wrażenie… co robić zeby bezpiecznie wrocic do formy.
Ja jestem w 33tc i przytyłam 15 kg z tym że 5 kg to w ciągu ostatniego miesiąca i aż boje się ile dojdzie do końca
Jestem w 28 tyg puki co 3 kg na plusie ale w pierwszych dwoch miesiacach sporo stracilam bo malo jadlam i mialam mega nudnosci i dopiero po nic zaczelam wracac do wagi z przed ciazy i na plusie 3 kg
Ja przytyłam około 25 kg ale to dlatego ze miałam w swoim organizmie 10 litrów wody po porodzie mi to położna powiedziała do mojej wagi wrociłam po 3 miesiacach. Apetyt miałam bardzo obfity ale to mose tez przez cukrzyce ciazową
Obie ciąże 13,5 kg
Pierwsza? W ciągu kilku miesięcy wróciłam i nawet schudłam z nadwyżką
Druga? 10 miesięcy a mi nadal zalega 3 kilo i mam Pełka oponka na brzuchu:see_no_evil:![]()
![]()
Ja polubiłam swoje dodatkowe kilogramy, ale oponka jest moim wrogiem który nie chce mnie opuścić
Ja odrazu po powrocie ze szpitala spadło mi 8 kg a przez całą ciążę przytyłam 12 kg .
To mega wynik, ja już mam 12 na plusie, a tu jeszcze miesiąc został
a ja coraz bardziej głodna ![]()