Jaką witaminę D podajecie swoim pociechom? I czy podajecie tak jak w zaleceniach,czy według swojego uznania?
U nas od początku było Apo D3 - łatwe podanie bo buteleczka z podajnikiem. Zawsze podawałam zgodnie z zaleceniami położnej czy pediatry.
Pan tabletka analizował witaminę D3, możesz sobie zerknąć co mówi w tym temacie
Witamina D dla noworodka i niemowlaka - analiza produktów i opinia - Pan Tabletka
Dzięki. Pytam bo u nas zmienialiśmy Wit D bo po podaniu straszne problemy z brzuszkiem , uspokoiło się dopiero jak odstawiliśmy na kilka dni, teraz podajemy co 3 dni i na razie jest ok
My też Apo D3 ta pompka dozująca to super sprawa
Bo witamina robiona na olejach właśnie może powodować problemy brzuszkowe. Jeżeli karmisz piersią możesz tu dodatkowo stosować sobie witaminę. Położna mi tak mówiła. My dawaliśmy juvit D3 ważne żeby to był lek a nie suplement diety
raz podam raz nie podam
upsi
No właśnie myślę że nic się dziecku nie stanie jak weźmie rzadziej albo się zapomni, obstawiam że np 200 lat temu nikt nikomu nie podawał takiej Witaminy i się dzieci wychowały…
No niby tak ale idąc tym tokiem myślenia to 200 lat temu dzieci piły kozie albo krowie mleko które teraz jest beee
ogólnie no jak się nie podaje idealnie tak jak powinno być wg zaleceń to nic się nie stanie. Moja znajoma w ogóle nie podawałam i jej synek ma się świetnie. Jeżeli zauważyłaś z różnice to ewidentnie witamina albo zmień na inną bez olejów albo ty sobie bierz jeżeli karmisz piersią. Albo podawaj co 3 dni. Te normy też mnie denerwują no u nas inne w Hiszpanii czy Anglii inne. Jedno dziecko na słońcu przebywa cały dzień bez filtrów inne nawet w cieniu wysmarowane jest spf50 więc to zależy od dziecka. I od rodzica ja nie krytykuję nikogo. Uważam że jeżeli ktoś nie robi krzywdy dziecku to niech robi sobie co chce mnie nic do tego ![]()
![]()
Podajemy Vigantol od początku. Codziennie ale czasem w różnych porach jedną kropelkę. Nigdy nie mieliśmy problemów brzuszkowych od witaminy
400 IU dla niemowląt, 1000 IU dla przedszkolaków w zimie, u nas vigantol ![]()
My na początku podawaliśmy Vigantol, ale mnie ten kroplomierz denerwował i teraz stosujemy dawkę 600, Apod3. A małemu chce kupić juvit bo dla noworodka ma być 400
My mamy juvit polecała nam położna i pediatra więc kupuj w ciemno. Teraz dla starszaka mamy juvit multi i nie wiem czy pomaga ale chory nie był wszyscy leżeliśmy a on tylko gorączkował przez 1 dzień
U nas też był problem później z brzuszkiem i ktoś mi powiedział że pora podawania witaminy też jest istotna . Lepiej rano niż wieczorem
Algabion zaleciła nam pediatra bo my podajemy także dha, samo dha jest też omegamed i widziałam ostatnio że mają też kapsułki z wit d i dha łączone i może je sprobujemy
My też podajemy Juvit. Z tego samego względu - to lek, a nie suplement no i dodatkowo ma bardzo łatwy sposób podania ![]()
Podajemy codziennie, wiadomo są dni, że zdarzy się zapomnieć, ale staramy się tego pilnować
Dokładnie tak
ale zawsze jakoś raźniej zapytać i dowiedzieć się czegoś innego od Was niż od samych lekarzy ![]()
A no to pewnie że tak. Zawsze warto pytać od tego też tutaj jesteśmy żeby doradzić. Pisałam ogólnie w kontekście wszystkich rodziców i postów na np FB. Że pediatra powiedział tak ale ja uważam inaczej. ![]()
U nas od początku Vigantol - żadnych problemów z brzuszkiem nie ma. Podajemy według zaleceń pediatry:)
Tak jak dziewczyny piszą i wspomniane też jest to we wpisie, który Ci podlinkowałam, że mogą się te problemy brzuszkowe pojawić. Z tego co piszesz to u Was przerwa pomogła. Warto skonsultować to z lekarzem prowadzącym, czasami wystarczy zmiana preparatu ![]()
Na poczatku podawalam witamine d z apteki doz. Jednak zmianilam na d-vitum, i malemu jest po niej lzej. Jedns pompa dziennie i po sprawie;)