Witaminy dla noworodka

U nas też witamina D z tym że my większa dawkę mieliśmy 600 albo 800 j jakoś.

My raczej standardową dawkę, a więc 400 j.m.

Aisa dka noworodka dawałaś witaminę D 600?
Zazwyczaj zalecenia są takie że noworodki maja dawkę 400 i nigdy nie spotkałam się z większą dawka.

Jak byłam w ciąży z córką to córka w szpitalu dostawala witamin d i k. W książeczce w zleceniach miała wpisane, że ma przyjmować witamine d i k. Teraz z tego co się orientuję dzieci dostają w szpitalu witamine d i k. Ale witamina k jest podawana tylko jednorazowo, a w domu trzeba jeszcze przez rok podawać dziecku witamine d. Później to w okresie jesienno-zimowym. Witamine d też czerpiemy ze słońca. Ale to i tak nie spowoduje, że niedobory tej witaminy znikną. Ale zawsze można siebie i dziecko skierować na badania i na konsultacje jaką dawkę powinniśmy przyjmować zgodnie z wynikami badań. Małe dzieci przyjmują dawkę 400 jednostek i taką dawkę przyjmowała moja córka. Dawka była ustalona przez lekarza.

Justynamamajasia dokładnie teraz wit d+k już się nie podaje. wystarczy ta dawka w szpitalu. Natomiast wit. D podaję córce cały czas, ma 2,5 roku. W naszym klimacie na prawdę trudno o jej przedawkowanie.

Wg nowych zaleceń nie podaje się w domu dzieciom witaminy K. Po porodzie dostają dzieci dostają ją w jednorazowej dawce domięśniowo i nie zachodzi potrzeba dodatkowej suplementacji.
Justyna mój Syn ma 2 lata i ja również cały czas podaję mu witaminę D. Zgadzam się też z Madzią w naszym klimacie ciężko ją przedawkować.

Ja też ciągle podaję wit. D czy to lato czy zima. Do 3 rż na pewno.

Witamina D obowiązkową witaminą dla dziecka. Lekarz nam zalecił, aby nie podawać jej w słoneczne dni. Jak dokupuję także DHA dodatkowo.

Zamarancza a widzisz u mnie nic nie mówił, żeby nie dawać w słoneczne dni. Mam podawać codziennie przez cały rok.

To u mnie lekarz powiedział żeby witaminę D dawać przez pierwszy rok życia, czy dłużej tego już nie mówił. Po przeczytaniu pewnego artykułu o niedoborach tej witaminy u dzieci podaję ją do dnia dzisiejszego.

No co lekarz to opinia.W zeszłe lato mieliśmy podawać ciągle, a teraz juz mówiła, że lato i jak jest dużo słonka to nie ma potrzeby, bo witaminę D zbiera właśnie od słonka.
Ile lekarzy tylke zaleceń i każdy słucha swojego i później nie wiadomo co jest dobre…

Kasia mieliśmy takie zalecenie może też chodzi o większą masę urodzeniowa i później już wgl większa masę. aktualnie mam dawać 2 kropelki na przemian z 3 kropelkami tak by wyszło że 4 razy w tyg dostaje 2 a 3 razy w tygodniu 3 tyle że już na razie mamy mniej bo lato.

My podajemy synkowi tylko witaminę D w kropelkach :slight_smile:

Jugatsu pomyśl o dodatkowej suplementacji DHA to inwestycja w przyszłego studenta. Ja podaję DHA swoim dzieciom.

Mój dostaje DHA + Witamine d3

U mnie dostają dzieci tylko witamine d3.

Ja dzieciom podawaje wit. D
Póki nie ma potrzeby to inne witaminy są zbędne. Maluszek dostaje witaminy w mleku mamy. A i w mleku modyfikowanym także są. Starszakowi musimy zapewnić zdrową, zaawansowaną dietę i będzie dobrze.
Oczywiście jeśli dziecko choruje to można skonsultować się z lekarzem, by powiedział czy należy podawać dodatkowe witaminki

U nas witamina D i dha :slight_smile:

U mnie witamina D i C

A te witaminy kazali wam w szpitalu podawać