Witaminy dla noworodka

Dziecku 8,5 miesięcznemu podaje witaminę D3 (1000j), 2xtydz bioaron D3+dha, i innofer z zalecenia lekarza.

Megg a czemu takie dawki wysokie coś się działo? 

Aneczka synek miał miękkie ciemiączko. Pytałam pediatry i mamy jeszcze utrzymać dawkę.

Megg u nas na miękka główkę mieliśmy podwójną dawkę wit Do plus wapno. Prez tydzień. I tyle 

My mieliśmy zalecenie o witaminie D więc tylko taka podaje 

My podajemy Wit D. Obecnie 800 jednostek (13 msc). Do roku braliśmy 400 jednostek. Raz jak mały miał przeziębienie kupiliśmy mu Wit. C. Kiedy przeziębienie się przedluzalo postanowiliśmy pójść do naszego lekarza. Oczywiście zrobił wywiad, pytając co podajemy małemu. Jak powiedziałam, że Wit. C, to stwierdził, że nie ma takiej potrzeby, ponieważ wystarczająca ilość dostaje w moim mleku i innych pokarmach. Przyswaja się tylko jakaś ilość, a potem idzie to w eter. 

Aga ja też kupiłam Wit C ale nie podawałam jeszcze. Jakoś się nie zdecydowałam. Podaje tak jak Ty tylko Wit D

Ja jak synek miał przeziębienie to podawałam mu kilka kropli witaminy C. Tak to tylko witaminę D. Ostatnio też lekarz kazał nam zwiększyć dawkę przez miesiąc do 800j.

Tą witaminę C miałyście w kropelkach? Czy są też takie jak Witamina D w twist off? 

Monia Wit C mam w kropelkach 

Monia, ja polecam w kropelkach Cebion, bo to lek nie suplement ;)

A z twist-offami jako wit. C to się nie spotkałam. Są z witaminą C ale i innymi dodatkami, jak np. Pelafen Baby.

Ja mojej małej podaje tylko wit D. Nasz lekarz powiedział że nie ma potrzeby uzupełniania np. Wit c lub jeszcze innych

Patka też spotkałam się z tą opinią lekarza że nie mam potrzeby podawać wit C

monia_dawid_ja przy synku pamiętam, że miałam zalecenie przez pediatrę podaż witaminy C i miałam ją w kropelkach.

Bo zastanawiam się właśnie czy nie zakupić i podawać. Ale faktycznie jak mówicie ze lekarz stwierdził że nie ma potrzeby to czy jest sens samemu zaczynać bez konsultacji

Monia bez konsultacji lepiej nie podawać 

monia_dawid_jas generalnie witamina C to nie przestępstwo, ale jednak przed podaniem czegokolwiek niemowlęciu powinno się skonsultować z lekarzem :)

Jeżeli nie ma potrzeby, to zbędne jest dodatkowe podawanie czegokolwiek. 

Wit C mamy akurat w kropelkach. Nie spotkałam się jeszcze z formą twist off, jeśli chodzi o tę witaminę. 

Nie ma czystej Wit C w twistt off. 

Monia z niemowlakami jest tak że lepiej samemu nie podawać żadnych witamin czy lekarstw. Moim zdaniem zawsze należy skonsultować to z pediatra który się na tym zna