Wszystko co najważniejsze na temat pępowiny

Gdy byłam w ciąży obawiałam się czasem, że moje dziecko owinie się pępowiną i się udusi. Po porodzie z tych całych emocji zapomniałam się zapytać, czy córka była owinięta pępowiną (słyszałam , że często dzieci się tak rodzą), na szczęście wszystko było w porządku. Dzięki pępowinie dziecko jest w stanie żyć, jednak niestety może ona też stanowić duże zagrożenie dla jego zdrowia a nawet życia.

ja tez miewam podobne obawy…

nie ma co myśleć za w czasu. trzeba nastawiać się , że wszystko będzie dobrze

najważniejsze to pozytywne nastawienie, po co nastawiać się że będzie coś nie tak

olaleksandra też tak myślę, wtedy to jeszcze bardziej sie stresujemy i sobie wmawiamy wiele niepotrzebnych rzeczy

macie racje dziewczynki, trza byc wyłacznie dobrych mysli

Te miałam takie obawy, przy którymś usg lekarz mówił mi że mamy długą pępowinę, ale na szczęście było wszystko w porządku

nie wiedziałam, że pępowina pod koniec jest taka długa

są rzeczy na ktore poradzić nic nie możemy i nini przejmowac chyba sie nie powinno

Bardzo ciekawe informacje.

U mnie na szczęście nie było problemu z owinięciem, ale wśród moich znajomych była dziewczyna, której dziecko owinęło się kilka dni przed porodem i to po ostatnim usg i maleństwo się niestety udusiło i zmarło. Bardzo to przykre było.

Przykre, że pępowina dzięki której nasze dziecko żyje w brzuszku może też go zabić

tez nie wiedziałam , że jest aż tak długa. ale na to nic nie poradzimy. jedynie myśleć dobrze , że nie zaszkodzi dziecku

mama_82 może ale nie musi, więc nie ma co o tym myśleć

czesto slyszalam o przypadkach uduszenia pepowina

W ciąży rowniez obawialam sie tego aby pepowina nie owinela sie wokol szyji naszej córeczki. Na szczęście za rowno w pierwszej jak i w drugiej ciazy nic takiego nie mialo miejsca.

Moja córeczka po urodzeniu byla obkrecona pępowina

nas to na szczescie nie spotkalo

Też słyszałam o przypadkach owinięcia się pępowiną albo problemów przy porodzie itp… ajj strach był nie mały…

Nas tez to ominęło na szczęście.