Wymaz w kierunku GBS

Ewe nie martw się u nas tydzień się czeka mniej więcej na te wyniki :) 

Muszę się zapisać wcześniej, bo chciałbym jeszcze skonsultować się z ginekologiem. 

Miałyście jeszcze wizytę w 40 tyg ciąży lub później? 

w pierwszej ciąży urodziłam w 38 tyg (dzień wcześniej byłam na wizycie i kolejną miałam wyznaczoną w 40 tyg. gdyby wcześniej nic się nie wydarzyło :). Teraz mój lekarz też zapisuje mnie na wizyty co dwa tyg i nie ma zmiłuj, więc podejrzewam, że i na 40 też mnie zapisze, jak znów nie urodzę wcześniej. Obawiam się że wgl po 37 tyg każe mi przychodzić co tydzien 

Ja mialam równo w 40 tydzień po tygodniu miałam się zgłosić do szpitala jakby się nie zaczęło. Ale wyszło inaczej w sumie bo dostałam skierowanie jeszcze na ktg na następny dzień i już mnie zatrzymali na tym ktg w szpitalu. 

Ja ostatnia wizytę miałam w tamtym tygodniu, skończony 36 tydzień i nie będę miała więcej wizyt, mam się zgłosić na wywołanie porodu tydzień przed terminem porodu ze względu na cukrzycę ciążowa. 

Anulka - ja już w 40 nie miałam. Miałam tylko powidziane, że jak do danego dnia nie urodzę to w ten i w ten dzień ze skierowaniem mam się już zgłosić do szpitala a że zaczęły mi się pojedyńcze skurcze dzień wcześniej to tak też się udałam do szpitala.

Ja czekałam na wynik 4dni...

Ewelaaela naprawde mialams ostatnią wizyte w 36 tygodniu? Ja z cukrzycą miałam co tydzień wizyte już pod koniec ciąży i co tydzien ktg. Moj lekarz mowil ze przy cukrzycy trzeba bardziej byc czujnym. No i dobrze ze lekarz byl czujny akurt w tym przypadku bo od 37 tc lezalam na patokogii a wywolywany byl porod w 38 t

Anulka ja ostatnia wizyta 38 tydzień i już miałam wytyczne że zapraszam mnie miesiąc po porodzie. Oczywiście miałam się zjawić jakby coś się działo. Ze względu na hipoglikemie musiałam tylko co tydzień chodzić do szpitala na ktg.

Ja byłam jakoś około 37 tygodnia na ostatniej wizycie. Zapraszał mnie jak nie urodzę, ale w dzień terminu zaczęłam coś czuć, więc czekałam na rozwój sytuacji.

Ja miałam GBS robiony już w szpitalu, wynik ujemny. Niestety nie wiem ile czekałam na wynik bo byłam jedynie poinformowana o pobraniu, a nie wiem kiedy trafił do kartoteki.

Ewe nie martw się na zapas, moze faktycznie dużo roboty mają i się triche opoznia wszystko. 

Ja tez nie wiem ile czekalam na wynik bo zawsze ronilam badania a odbieralam na nastepnej wizycie. Chyba  nie dluzej niz tydzien bo vzesto. Chodzilam do lekarza 

Ja już od około 34 tygodnia miałam praktycznie co tydzień wizyty. 

ja mam nadzieję, że moja ostatnia wizyta będzie w 38 tyg i potem juz urodzę 

A jeśli d, iewvxyny mają prywatnie ginekologa to też bez problemu dostają skierowanie do szpitala do jakiego chcą? 

Anulka, ale na poród nie musisz mieć skierowania. Możesz jechać gdzie chcesz, tylko nie zawsze jak jest przepełniony to przyjmują. Te skierowania co lekarze wypisują to trochę pic na wodę. Jedynie pomaga czasami w dostaniu się, jak lekarz tam pracuje to dla jego pacjentki prędzej miejsce się znajdzie i papiery już są gotowe.

pamietam że w pierwszej ciąży lekarz w 38 tyg wręczył mi skierowanie do szpitala na poród, uśmiałam się trochę z tego, bo przecież i bez tego muszą gdzieś przyjąć ten poród :) ale wyjaśnił mi ze to bardziej tez jak będzie juz po terminie, to z tym skierowaniem, bo tak normalnie jak sie zaczyna akcja to nikt sie o skierowanie nie pyta. I dokładnie tak było, pojechałam na porodówkę ze skurczami i po prostu mnie przyjęli, bez żadnego skierowania. 

Takze tu kwestia tego czy chodzimy prywatnie czy na nfz nie ma znaczenia ;)

Anulka dlatego lepiej jest wcześniej się dowiedzieć czy w miejscu gdzie chcesz rodzić odsyłaja. Ja wybrałam szpital, który od 15 lat nikogo nie odesłał więc byłam w miarę spokojna - skierowania nie miałam :), bo skierowanie to chyba tylko w przypadku CC

Anulka dokładnie skierowanie potrzebne jest tylko na planowe cc. Normalnie poród DSN przyjmowany jest bez skierowania w wybranym przez Ciebie szpitalu :)