Mazia o ile dobrze kojarzę to endokrynolog mi powiedział że przy braniu leków na tarczycę trzeba uważać na ten szczególnie lek a brałam Biotebal w tabletkach bo nie mogą się któreś składniki z tych dwóch leków podobno łączyć bo nie działa to właśnie dobrze wtedy i może być problem z prawidłowym funkcjonowaniem tarczycy i szczerze mówiąc sama nie miałam o tym pojęcia zaczęłam googlowac temat i faktycznie znalazłam artykuł na ten temat
O nie wczytywałam się w to. Mi lecą włosy ale bym powiedziała, że tak naturalnie już, tyle co zazwyczaj. W końcu nic na nie nie brałam.
Teraz sobie na święta prostowałam włosy i super uczucie. Dawno tego nie robiłam i już zapomniałam jak to jest :D Niby mam proste włosy ale wiadomo gdzieś od gumki się odkształcają czy po myciu nie są takie gładkie jak stół, jakieś takie sianowate, więc po wyprostowaniu była różnica. Gładkie i lśniące :)
no co ty nie wiedziałam tego ;( a tez biore witaminy ale inne ciekawe czy je można łączyć
MamaLaura a to też poszukać bo ciekawe to jest . Ja to bardziej łączyłam widzisz ze wzrostem moich guzków, a nie działaniem leków. Dobra z tego co widzę zaburza wyniki i można źle przez to dobrać leki czyli w teorii lepiej je odstawić przed badaniem jak piszą, ale jak zaburzają jej wynik to ciągle będzie zły więc fakt lepiej nie brać
"Wpływ biotyny na wyniki badań hormonów tarczycy
Już w 2016 roku w wytycznych Amerykańskiego Towarzystwa Tyreologicznego (American Thryoid Association) zwrócono uwagę, iż stosowanie preparatów biotyny może mieć istotny wpływ na wyniki badań hormonalnych. Amerykańscy badacze zaobserwowali, iż osoby stosujące suplementację biotyną mają często zaburzone wyniki badań hormonalnych. Większe dawki witaminy H w wyniku zachodzącej w trakcie oznaczania stężenia hormonów interferencji mogą być źródłem zaniżonych wyników TSH i zawyżonych wartości hormonów obwodowych (FT4, FT3), a co za tym idzie, prowadzić mogą do niewłaściwych decyzji terapeutycznych. W kilku publikacjach, które ukazały się na przestrzeni ostatnich lat wykazano, iż stosowanie dużych dawek biotyny może błędnie sugerować istnienie nadczynności tarczycy lub wskazywać, iż w suplementacji pierwotnej niedoczynności tarczycy używana jest zbyt duża dawka hormonów (3).
Jak osoba przyjmująca biotynę powinna przygotować się do badań laboratoryjnych?
Niewiele osób wie, że przed oceną TSH, czy FT4 i/lub FT3 powinniśmy odstawić preparaty zawierające biotynę. Jeśli chcemy mieć pewność, że wyniki badań rzeczywiście odzwierciedlają naszą gospodarkę hormonalną, to zgodnie z zaleceniami preparaty biotyny powinniśmy odstawić optymalnie na 2-7 dni przed planowanymi badaniami. Zazwyczaj jednak stężenie TSH i fT4 wraca do wartości prawidłowej po 24-48 godzinach od przyjęcia ostatniej dawki biotyny, natomiast nieprawidłowe stężenie przeciwciał może utrzymywać się do 7 dni od przyjęcia ostatniej dawki (4)."
https://mamhashi.pl/biotyna-i-jej-wplyw-na-poziom-hormonow-tarczycy/
Dlatego dobrze jest wszystkie leki a nawet suplementy konsultować z lekarzem nieraz lekarz pyta nas Jakie leki bierzemy człowiek w myślach myśli sobie a biorę jakieś tam witaminy nie będę o tym nawet wspominać bo Biorę to na własną rękę to jakieś najzwyklejsze witaminy z apteki Za parę złotych a to jest właśnie błąd bo lekarz może przepisać nam jakieś leki na receptę które w połączeniu z tymi właśnie które my bierzemy na własną rękę spowodować mogą negatywne skutki Dlatego warto zawsze jest wspomnieć bo na przykład lekarz wtedy może zalecic odstawienie tych leków które bierzemy zmniejszenie ilości bądź w ogóle wypisze nam inne leki które można brac z tamtymi
No właśnie nie raz nie mamy tej świadomości że niektórych leków nie powinno się łączyć bo ich nadmiar albo łączenie wcale nam nie pomaga a wręcz przeciwnie może zaszkodzić ja sobie kupiłam po covidzie i ogólnie oo ciąży flodarix i uważam że to najlepsze co można sobie zafundować bo to jest kompleks witamin wraz z żelazem i nie trzeba przyjmować kilkunastu różnych leków oddzielnie :) no to tak jak mówiłam niby zwykła biotyna a może wpłynąć na wyniki potem dostaniemy przez to źle dobrane leki i wszystko się sypie przez coś co miało nam pomóc
Ja brałam cała ciąże i po porodzie tylko jedne tabletki
Sporo jest takich rzeczy które wpływają na wchłanianie leków ,a sobie nawet nie zdajemy sprawy. Już pomijając witaminy nawet jedzenie tak wpływa np . zjedzenie posiłku z lekiem niektóryvh działanie może wzmocnić czy wypicie kawy
Mazia racja dużo zależy też od tego jak się przyjmuje np jak pisze żeby poczekać godzinę po posiłku to trzeba odczekać bo wtedy się lepiej wchłonie albo przepija się woda a nie Pepsi a dużo osób właśnie na takie rzeczy też nie zwraca uwagi a potem się dziwią że coś nie działa
ja nie wiedziałam ze tak trzeba robić
Miska niektórzy właśnie nie czytają ulotek a to czasem jest klucz do sukcesu
To racja . Trzeb Asię stosować do zaleceń
najlepiej czytać ulotkę
Czasami właśnie się nie chce
Czasem też nie jets to wpisane lekarz też powinien mówić bo nawet często ludzie nie wiedzą,że lek na tarczycę mają brać i dopiero po, 30 minutach najszybciej jeść. Poważnie ludzie tego nie wiedzą niejednokrotnie ich uświadamiałam ja dopiero tłumacząc dlaczego ich leczenie nie przynosi skutku. Jak nie ma wyników to czasem wystarczy zapytać jak stosują leki i zaraz wychodzi szydło z worka. Bywa i tak,że wiedza ale kawa to nie posiłek dla nich więc kawa z mlekiem i euthyrox
mazia, znam akurat tę zasadę, ale przyznam szczerze, że już długo się zastanawiałam nad tym, dlaczego trzeba odczekać te 30 minut. O co chodzi? Jaka jest przyczyna?
Ważne jest to, że leki popijamy wodą. Natomiast żelazo przy niedoborach żelaza, ew. anemii warto popić sokiem z cytrusów, wtedy żelazo lepiej się wchłania
Mazia czetso jest tak ze moze i lekarz mówi ale potem sie zpaomina;)
ja tez kiedys leki brałam na szybko przed pracą potem szybki prysznic kanapka i wyjscie do pracy ;) wiec też nie wchłoneło sie tak szybko ;) potem tego bardziej zaczełam pilnować
Czasami lekarze nie mówią bo myślą ze każdy powinien chyba z tą wiedzą się urodzić wszystko zależy od lekarza
No ja dawniej piłam kawę i brałam eutyrox i wiecznie były złe wyniki potem przy tej kawie zaczęłam jeść cokolwiek czasami nawet zwykla bułkę i okazało się że super się wchłania lek dzięki temu
Też nigdy nie czytam ulotek ani od leków ani od sprzętów a widzę że duży błąd;)