Wyprawka do szpitala dla mamy i dziecka

Ja miałam 4, 2 Canpol i 2 Akuku chyba. Canpola są super, te drugie po paru nałożeniach wywaliłam. Chodzi mi o to że jedna to za mało, bo jak się ją pierze to drugą trzeba mieć akurat na sobie.
Co do termometru do wanienki to moim zdaniem zbędny wydatek. Z mężem się kłóciliśmy które przygotowuje lepszą temperaturę wody więc kupiłam i użyłam dwa razy. Potem już się wyrobiliśmy. A dobrym wskaźnikiem jest też maluch a dolanie wody to chwila moment

W siateczkowych jest gorąco i niewygodnie. Warto mieć większą bawełnianą bieliznę

Co do gotowego zestawu/wyprawki to nie polecam (chyba, że naprawdę nie masz czasu by zrobić jakiekolwiek zakupy, to wtedy ok). Za tę cenę spokojnie można zakupić sobie produkty takie, na jakie ma się ochotę i być może nawet wyjdzie taniej, tym bardziej, że piszesz, że masz już dzieci - w takim razie z pewnością nie wszystko jest Ci potrzebne. Popatrz na oferty sklepów czy aptek internetowych, spokojnie wszystko w nich znajdziesz i szybko zamówisz, a często możesz jeszcze trafić na fajne promocje (np. w sklepach firmowych)… Zadzwoń jeszcze do szpitala w którym masz rodzić i dopytaj dokładnie, co jest potrzebne - bo może się okazać, że szpital jednak coś zapewnia i nie ma sensu tego z sobą tachać ;).

Dzięki wam za pomoc dziewczyny ale tak jak pisałyście nie kupowałam kompletnej wyprawki pokupowałam tylko to co potrzebne poczytałam na linkach które mi podałyście i zdecydowałam ze sama skompletuje wyprawkę i tak zrobiłam jeszcze dokupie pare rzeczy i wszystko bede miała.

Justyna, wierzę, że trochę zaoszczędziłaś albo przynajmniej wybrałaś produkty firm, które uważasz za najlepsze

Mama_Gratki tak zaoszczędziłam no i zostało mi się tylko spakowac to co potrzebne i czekać na planowane cc

Justyna, nie zapomnij o pieluszkach tetrowych i kremie do pupy

wartO też mieć coś co nawlizy skórę noworodka bo często noworodki rodzą się z bardzo sucha skóra

To ja bym dorzuciła niedrapki, czasem maluszek ma już długie i ostre pazurki

Justyna to super, że udało Ci się wszystko dokupić i jeszcze przy tym zaoszczędziłaś:)

I bardzo dobrze zrobiłaś, dla mnie w tych gotowych wyprawkach zawsze było coś za mało, za dużo, albo nie takie jak chciałam. Nie ma to jak samemu wszystko skompletować.

dwa tygodnie temu zrobiłam listę i wczoraj spakowałam to co najważniejsze kremy oliwki niedrapki pieluchy tetrowe pampy itp. i dla siębie też to co potrzebne.A do tego dorzuciłam jeszcze drugi telefon bo w pierwszej ciaży miałam taką akcje że jak zaczął się poród to telefon mi się pospuł i nie miałam jak do meza zadzwonić.

A to pech Justyna. Przy okazji telefonu, spakuj ładowarkę :slight_smile:

My mamy chyba prawie wszystko z najpotrzebniejszych rzeczy, wózek musimy odebrać w tym tygodniu :slight_smile: torbę spakuje na początku czerwca a termin na 26 czerwca

Przy wyprawce do szpitala to najważniejsze by dopytać w wybranych szpitalu, co należy mieć ze sobą. Dla dziecka to tylko maść do pupy, pieluszki i chusteczki, ubranko tylko na wyjście. Mi akurat majtki siateczkowe z canpola bardzo były wygodne.

Przygotowując torbę do szpitala widziałam te gotowe wyprawki. Też się nad nimi zastanawiałam, bo jest to wygodniejszy wariant. Ja zastanawiałam się nad pakietem z torbą szpitalną bo jej nie miałam.

Ostatecznie wyprawkę zrobiłam sama. Dlaczego? Bo mogłam wybrać firmy, które mnie interesowały i ilość rzeczy, które uznałam za potrzebne. Polecam wyprawkę robić w aptece Gemini lub DOZ. Ewentualnie można też na allegro (ja kupowałam u sprzedawcy: aptekawrynku). A moją listę wyprawkową opisałam na blogu. Gdybyś chciała taką listę w PDF-ie to zapraszam :slight_smile:

https://www.mammapchela.pl/2018/04/co-spakowac-do-porodu-wyprawka-do.html

P.S: to co jest ważne: dowiedz się co oferuje szpital. Mój nie dawał niczego, więc wszystko musiałam mieć własne.

Dziś przyszła do mnie właśnie przesyłka z Gemini. Kupiłam tam większość rzeczy do szpitala w bardzo atrakcyjnych cenach. Wybierałam dokładnie te marki i te produkty, do których miałam zaufanie.

Ja też ostatnio wszystko kupuję w aptekach internetowych gdzie ceny są dużo dużo niższe od aptek stacjonarnych. Prawie całą wyprawkę zamawialam przez internet

Ja nie ufam gotowcom - zdecydowanie polecam kompletowanie wyprawki samemu.
Wtedy masz pewność, że jest tam wszystko, czego potrzebujesz, poza tym sama możesz wybrać to, co Ci się podoba.
Właśnie skończyłam pakować swoją torbę do szpitala - zostało tylko 28 dni o_O

Darka też wolałam sama kompletować wyprawkę :slight_smile: