Witam mamusie te przyszłe i te co już urodziły poradzicie dla mnie w takiej jednej sprawie.A sprawa polega na tym czy kupić kompletną wyprawkę za 200 zł czy kupować wszystko oddzielnie i płacić drożej.Przy dwójce dzieci nie musiałam tak się rozkupować bo gdy szłam do szpitala to w szpitalu sami dawali to co potrzeba a teraz nadeszły zmiany i trzeba samemu skompletować wyprawkę.Więc już muszę kompletować wyprawkę bo poród za 5 tygodni a trzeba juz coś szykować cy jeszcze poczekać z tą wyprawką.
To zależy co takiego znajduje się w tej gotowej wyprawce za 200 zł. Ja się z takim gotowcem nie spotkałam. Proszę opisać zawartość a podpowiemy co trzeba mieć po za tym albo czy coś jest zbędne. A co do terminu organizowania wyprawki to 5 tygodni to już dobry czas by zacząć. W ostatnim miesiącu może być różnie nawet w prawidłowej ciąży. Lepiej być przygotowaną. Nie każdego męża można zostawić samego z takimi zakupami.
A ja właśnie poszłam do szpitala tylko z najbardziej potrzebnymi rzeczami a resztę systematycznie dowozil mi maz w zależności od potrzeb jakie były. Naprawdę nie warto brać za dużo rzeczy ale nie wiem czy wyprawka za 200 złotych aby napewno zaspokoi Twoje i maluszka potrzeby.
Ja w pierwszej ciąży widziałam takie gotowe wyprawki i one były raczej takie symboliczne, nie zachęcało to do kupna. A jeśli masz już jakieś rzeczy w domu dla dziecka, to warto sprawdzić po prostu co Ci będzie potrzebne i to dokupić. Chyba że jeszcze nic nie masz, wtedy to zależy od ilości i jakości takiej gotowej wyprawki.
To zależy co w tym zestawie się znajduje i co już masz po poprzednich dzieciach. Męża można prosić o dowiezienie jak już zabraknie ale lepiej nie obarczać wyborem. 5 tygodni to już odpowiedni moment na zakupy. Najlepiej opisz co jest w takim zestawie
Nie jestem za gotowymi wyprawkami. Sama chcę wybrać materiał z jakiego są śpiochy i skład kosmetyku. Poza tym, wydaje mi się, że wtedy cena jest zawyżonaniepotrzebnie
Justyna na Twoim miejscu jednak bym wszystko kupiła oddzielnie, w takiej gotowej wyprawce jednak wszystko drożej wychodzi. Najlepiej jak zrobisz sobie listę potrzebnych rzeczy dla Ciebie i dziecka. Są tu wątki, więc śmiało możesz tam zajrzeć i zobaczyć czego potrzebujesz: https://canpolbabies.com/pl/forum/?f=1&t=91, https://canpolbabies.com/pl/forum/?f=1&t=439, https://canpolbabies.com/pl/forum/?f=1&t=116
Podaję link do wyprawki
http://allegro.pl/wyprawka-szpitala-noworodka-recznik-rozek-torba-i7211757947.html
http://allegro.pl/wyprawka-dla-mamy-i-dziecka-do-szpitala-ubranka-i6807468438.html#thumb/1
To są dwie wyprawki które znalazłam na stronie allegro.
Nie widziałam wcześniej takich gotowych wyprawek. Sama powoli wszystko kompletuje. Wybieram takie firmy jakie mi się podobają. Na razie mam trochę ciuszków, pieluch tetrowych czy akcesoriów, na rzeczy higieniczne jeszcze mam czas, ale tu też bardzo ważny jest dla mnie skład. Korzystam z różnych promocji, więc to kompletowanie nie jest aż tak bardzo odczuwalne.
5 tygodni przed terminem chyba warto być już spakowanym, więc niezależnie od tego co wybierzesz warto podjąć zaraz decyzję ![]()
Teraz zakupy można zrobić tanio nie wychodząc z domu. Sama korzystałam z listy akcesoriów niezbędnych dla noworodka - listę znalazłam w internecie. Jest taniej i masz sprawdzone. Produkty
Justyna spojrzałam na ten link co podałaś, jest tam dużo przydatnych produktów ale wiadomo wszystko narzucone z praktycznie jednej firmy. Ogólnie cenowo nie jest źle, musisz się po prostu zastanowić. Jak nie masz zbytnio czasu na szukanie indywidualnie produktów to zamów to sobie i ewentualnie popatrz czy czegoś Ci nie brakuje.
Takie gotowe wyprawki pomagają zaoszczędzić czas przyszłym rodzicom i na pewno są ułatwieniem dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą co jest niezbędne.
Ja się nie spotkałam z gotową wyprawką. Jeśli masz w domu rzeczy po wcześniejszych dzieciach polecam sprawdzić co masz i dokupić tylko to czego brakuje - zawsze coś przyoszczędzisz chociażby na pieluchy których sporo idzie
Dużo ba początku nie potrzeba dla nalca, a potem zawsze możesz dokupić ![]()
Ja kupowalam oddzielnie. Nie kazdemu wszystko odpowiada. A nie wszystko musi byc kupione przed porodem typu oliwka z tego co tam widzialam ;p jak kto woli
ja mialam czas wiec sobie szukalam okazji i wtedy kupowalam
Dodatkowo możesz kupić większość wyprawki w danej hurtowni otrzymując przy tym rabat - często są to korzystne oferty
Ja kompletowałam oddzielnie wyprawkę. Kosmetyki dla siebie i dla maluszka, podkłady itp zamawiałam przez aptekę internetową,jest sporo taniej. Nie brałam wielu rzeczy, bo i tak się nie przydały.
Justyna, moim zdaniem już najwyższy czas na kompletowanie wyprawki. Życzę Ci oczywiście porodu w terminie, jednak nigdy nie wiadomo, czym życie nas zaskoczy…
Ja wszystkie potrzebne rzeczy kompletowałam oddzielnie, nie kupowałam gotowych zestawów, wybierałam takie marki, które po prostu lubię i mam spraktykowane, a w tych gotowych, już skompletowanych wyprawkach marki kosmetyków są najczęściej z góry narzucone i też nie wiadomo, czy dziecko na nie dobrze zareaguje. Poza tym właściwie wszystko można kupić online, zaoszczędzając przy tym zarówno czas, jak i pieniądze. Ja np. zakupy wyprawkowe rozkładałam sobie na raty i wtedy mój portfel nie odczuwał aż tak bardzo wydatków jak przy większych, jednorazowych zakupach ![]()
Musisz też dobrze przejrzeć tą gotową wyprawkę o zastanowić się, czy aby wszystko od razu będzie CI potrzebne. W szpitalu nie będziesz używać butelek, nożyczek do paznokci, patyczków higienicznych czy chociażby termometru do wanienki.
Dziewczyny, kupiłam termometr i jeszcze go nie użyłam, a to znaczy ze już nie użyję
niby cążki niepotrzebne, ale musiałam obciąć zawarty pazurem już po kilku dniach. Wiem, że paznokci nie powinno się obcinać przez pierwsze dwa tygodnie, ale nie miałam innej możliwości
Gotowy komplet jest fajny, ale tak jak patrzyłam to obliguje Cię do konkretnych firm. Ja kupowałam wszystko oddzielnie, w różnych miejscach gdzie akurat była promocja. W tym zestawie widziałam majtki siateczkowe są tylko jedne, a tak praktycznie to przyda się parę par. Podkłady jednorazowe kupuję na allegro, wychodzą dużo taniej niż te w małych paczkach firm dziecięcych. Rożek/becik nie jest rzeczą którą koniecznie musisz mieć, ja dostałam od koleżanki i skorzystałam raz, tak to owijałam synka kocykiem, bo było ciepło. Ręcznik z kapturkiem polecam, są różne rozmiary, my mamy 100x100 i jest duży, łatwo zawinąć dziecko
Co do ręcznika, ja wolę mniejszy rozmiar bo wtedy nie dynda mi zbyt wiele ręcznika. Aniam, masz rację z majtkami siateczkowymi. Ale myślę, że dwie - trzy pary wystarczą