Wyprawka pielęgnacyjna dla noworodka - co jest potrzebne?

Dobry wieczór 

Nasz must have co się sprawdziło w wyprawce to:

1. Bepanthen baby
  2. Chusteczki wodne mają prosty skład świetne są waterwipes
  3. Pampersy początkowo pampers premium care później Dada soft care
  4. Do kąpieli świetnie sprawdza się emolium nie podrażnia skóry maluszka,bezzapachowy i co najważniejsze jest wydajny 
  5. Coś na odparzenia 

Balsamy, żele najlepiej z Ziajka albo HiPP. Mają prosty skład i są dość tanie. Ja akurat mam ekspres do mleka z NENO i uważam że to najlepszy wynalazek bo zawsze mam wodę o odpowiedniej temperaturze na mleko czy kaszkę tylko ja mam ten do którego nie wsypuje się mleka on ma w sobie tylko wodę. Influencerki zachwalają to co dostają za darmo bo jak by nie chwaliły to by nie dostawały za free hahaha więc ja w ogóle tym internetowym idealnym matkom nie wieże 

A i must have wszystkiego to sól fizjologiczna 

Z oliwek , balsamów , kremów. Lepiej dokupić w eazie potrzeby kiedy wiadomo jaką skórę ma dziecko i co może przydać sie. 

przyznam , że ekspres do mm zawsze chciałam mieć bo niby ułatwiał robienie mleka ale już wiem że myliłam się ;) 

łatwiej jest napisać co przyda się niż to z czego można byłoby zrezygnować;)

Mnie też bardzo ciekawił ten ekspres do robienia mleka, ale jak mówicie że to strata pieniędzy to może faktycznie lepiej, że nie zainwestowałam w niego. 

No kto wie, może kiedyś Canpol, albo Lovi coś takiego dla nas stworzy? 

Musi to być mega ulatwienei

też kilka razy na niego zerkałam bo jednak to ułatwia sprawę, a na pewno jak dziecko jest tylko na mm

Na początek na pewno pampersy, waciki duże do pupy i przemywania wodą (albo chusteczki nawilżane z dobrym składem), krem przeciw odparzeniom, octenisept, olejek ze słodkich migdałów lub delikatny płyn do mycia, nożyczki do paznokci i pieluszki tetrowe. To wg mnie taki must have minimalny.

Ja też wam powiem ze zawsze ceniłam sobie minimalizm jak chodzi o pielęgnację dzieci a teraz przy 2 dziecku to już w ogóle się przekonałam że to dobra opcja wiadomo na samym początku tego jest może więcej bo właśnie i octenisept do pępuszka który pozniej odpada z listy ale też myślę że jakis fajny żel do kapania który rownoczesnie jest szamponem do mycia główki a dodatkowo ma w sobie składnik który nawilża ewentualnie oliwka która przy używaniu z głową naprawdę starcza na długo ja nawet jeśli zachodziła potrzeba zebym musiala nawilżyć ciało moich dzieci to nigdy nie robiłam tego codziennie raz na jakiś czas to owszem ale nie non stop bo mam wrazenie ze skórą wtedy do tego się przyzwyczaja i domaga się jeszcze bardziej przynajmniej tak jest w przypadku moich maluchow zdecydowanie bardziej lepiej zadbać o nawodnienie od środka właśnie tak jak dziewczyny już nizej napisały jakies chusteczki nawilżane pieluszki a w domu czy po kupce to poprostu najlepiej przemywać pupę czysta woda ogólnie to ja u moich dzieci do kapania też tych produktów daje nie duza ilość ma się zapienić ale delikatnie dziecko ma się myć w odświeżającej wodzie a nie klejącej pianie która oblepia wszystko 

Pin masz racje wszystko z rozsądkiem, a drugie są takie czasy gdzie wszystko w każdej chwili można dokupić 

Sól fizjologiczna, aspirator do noska, szczotka do włosów, nożyczki do paznokci, kremik do pupy i na odparzenie oraz płyn do kąpieli z przyjaznym składem. 

Na pewno z balsamów emolienyowuxh jeśli bo często stosowane są na zapas 

Dokładnie z rozsądkiem i nie kupować po kilka pojemników maści czy płynów bo może się okazać że dziecku nie podpasuje. Moim zdaniem wręcz obowiązkiem jest kupno soli fizjologicznej 

O tak zapomniałam napisać o solo fizjologicznej. Musi być.

I faktycznie- żadnych zapasów. Bo uczulenie się może pojawić i na pampersy lub na chusteczki albo na jakoś składnik kremy czy balsamu. 

Aaaa i jeszcze podkłady na przewijak czy tam łóżko. Ochronia od niepotrzebnego sprzątania:) 

dokładnie, to że jedno dziecko nie ma uczulenia nie znaczy że drugie nie będzie miało

Też tak do tego podeszłam jak Wy, że na samym początku nie robiłam zapasów ani chusteczek, ani pampersów. Bo jednak nie każdemu dziecku odpowiada ten sam produkt. Warto najpierw coś przetestować, sprawdzić czy dziecko nie jest uczulone, a dopiero potem robić zapasy, jeśli dany produkt się sprawdzi.

Tak dokładnie. Tym bardziej że dzisiaj wszystko dostępne od ręki. Ja kupiłam jedną paczkę Dada i jedna z pampersa jak by jeden nie podeszły to drugie by były a że się okazało że obie firmy są ok to wykorzystaliśmy wszystko. Podkłady też najważniejsze 

Pampersy, chusteczki nawilżane, duże waciki do przemywania twarzy, szczotka do włosów z miękkim włosiem, sól fizjologiczna do zakraplania nosa, Bepanthen i Sudocrem w razie co, płyn do kąpieli i mleczko do pielęgnacji skóry, Mikrodacyn zamiast Octeniseptu do przemywania pępka na początku i gaziki jałowe, nożyczki do paznokci.

Przydają się też aspirator do nosa i podkłady do przewijania :) Awaryjnie też smoczek i butelka do karmienia.

ja to na początku używałam te wodne chusteczki 

Ja też używałam nawilżanych