Hej! Jeśli chodzi o wyprawkę pielęgnacyjną dla maluszka, to na początku rzeczywiście nie potrzeba wiele. Skupiam się na kilku podstawowych, ale sprawdzonych produktach, które są delikatne i skuteczne. W moim przypadku to zdecydowanie kosmetyki, które są naturalne i łagodne dla wrażliwej skóry malucha, a jednocześnie dają mi pewność, że dbam o nią w najlepszy możliwy sposób.
Sylveco – to moje odkrycie przy obu dzieciach! Ich kosmetyki są naprawdę delikatne i świetnie sprawdzają się przy wrażliwej skórze niemowlaka. Używamy żelu do mycia ciała i włosów, który nie podrażnia i dobrze się pieni, a do tego ma naturalny skład, bez zbędnych dodatków.
OnlyBio Baby to kolejna firma, którą bardzo lubię, szczególnie ich kosmetyki, które są ekologiczne i posiadają certyfikaty, co dla mnie jako mamy jest bardzo ważne. Ich balsam do ciała jest świetny, nawilża skórę, a przy tym nie jest tłusty i szybko się wchłania. Używamy też chusteczek nawilżanych, które są delikatne i nie powodują podrażnień, co jest dla mnie kluczowe, bo maluchy mają skórę tak wrażliwą, że wystarczy chwila nieuwagi, a już mogą pojawić się czerwone plamki.
Jeśli chodzi o inne produkty, to w mojej wyprawce zawsze jest liniment Mustela – ten produkt jest fenomenalny, zwłaszcza w pierwszych miesiącach, kiedy skóra maluszka jest jeszcze bardzo wrażliwa. Jest delikatny, a zarazem skuteczny w walce z wysypkami i podrażnieniami. Stosuję go głównie do pielęgnacji pupy, a także do oczyszczania skóry, gdy maluszek ma lekkie podrażnienia po pieluszce.
Co do chusteczek do pupy, to ostatnio znalazłam świetne, tanie i bardzo dobre chusteczki w Aptece Gemini – Happi Soft. Są naprawdę miękkie i wystarczająco mocno nawilżone, by dobrze oczyścić skórę, ale bez ryzyka podrażnienia. Co ważne, są dostępne w przystępnej cenie, a mimo to są bardzo skuteczne. Idealne na co dzień!
Z rzeczy, z których można zrezygnować, to na pewno niektóre akcesoria, które na początku wydają się niezbędne, ale w praktyce nie są aż tak konieczne, np. specjalistyczne kremy do kąpieli czy ogromne ilości odparzeniowych maści – na początku wystarczy kilka podstawowych produktów, które naprawdę się sprawdzają. Na pewno warto unikać nadmiaru kosmetyków z nieznanym składem i szukać tych jak najbardziej naturalnych.
Podsumowując, moim zdaniem wyprawka powinna być jak najbardziej minimalistyczna, ale z produktami, które są naprawdę skuteczne i łagodne. Warto postawić na sprawdzone marki, które oferują naturalną pielęgnację, a jednocześnie dają nam pewność, że dbamy o skórę maluszka najlepiej jak potrafimy. 😊