Wysypka na brzuszku u dziecka

Rozanett hmm dziwne, ale jest tylko wysypka bez gorączki ? bo u nas tak wyglądała trzydniówka ,ale była gorączka wysypka brzuszek i szyja, buzia 

Dziś rano zauważyłam u córeczki (6 miesięcy) wysypkę na całym brzuszku. Dodatkowo od 2 dni na szyjce ma duże czerwone kreski, które wyglądają coraz gorzej. Prawdopodobnie jest to jakaś alergia i zastanawiam się, czy u kogoś było podobnie? Niedawno rozpoczęłam wprowadzać córce słoiczki ale próbowała na razie tylko marchewki a wczoraj pierwszy raz brokuł. Wiem, że powodów może być wiele i dziś idziemy do lekarza ale proszę dajcie znać jeśli ktoś miał podobną sytuację i co w Waszym przypadku było alergenem. 

Na razie gorączki nie ma i zachowuje się normalnie więc chyba nic jej nie boli ani nie swędzi

hmm no to faktycznie wygląda jak reakcja na wprowadzony nowy pokarm. Odstaw co dałaś i podaj za parę dni i zobaczysz czy znowu powróci wysypka lub się nasili . Na tyle dobrze, że to na razie dwa produkty ,a nie więcej 

U nas na tą chwilę nic nie uczula ale jesteśmy dopiero przed jajkiem mały je już marchew dynię ziemniaki brokol cukinię fasolkę szparagową groszek zielony pietruszkę dziś będzie szpinak indyk kurczak jogurt naturalny i kokosowy kasza jaglana makaron płatki owsiane i jaglane morele jabłko gruszka jagody kiwi maliny 

Mojego coś uczula,ale nie wiemy co. Na początku myśleliśmy,że od tego że ciągle pcha paluszki do buzi ma parę krostek koło ust i to podrapane jest. Tylko coraz więcej tego ma i idzie na oczy. Lekarz twierdzi,że od smoczka ,ale on go używa od urodzenia,a wysypka od miesiąca. Dostaliśmy maść , która nie pomaga. Nie wiem nie widzę jakie jedzenie to nasila. Na bank po posiłkach jest zaostrzenie bo wkłada do buzi jedzenie to podrażnia skórę nim

Daj znać co wam powiedza na wizycie ale myślę że poleca odstawić brokul i spróbować innym razem 

Lekarz kazała odstawić brokuł na 5 dni ale jej zdaniem to nie wina brokułu. We wtorek byliśmy na rehabilitacji i potem miała robiony masaż i była smarowana oliwką, więc bardzo możliwe, że to jest przyczyna, bo krostki ma na całym torsie, brzuch, plecy i szyja, a nóżki i rączki czyste. Co prawda od razu po powrocie do domu z masażu była dokładnie wykąpana ale chyba to najbardziej pasuje 

Mojej narazie też nic nie uczula, je narazie wszystko z apetytem. Ale Rozanet może faktycznie ta oliwka uczuliła? 

Możliwe, teraz jak będziemy kolejny raz to wezmę swoją oliwkę. Chociaż lekarz używał oliwki ziaja więc chyba też dobry skład 

Rozzanet no to na stówę oliwka bo bardziej uwierzę w oliwkę niż brokuka,ale różnie może być.

Wiesz co Ziaja niby dobra,ale mnie np. jakiś krem uczulał z ziaji ,więc ja tej firmy boję się stosować . Nawet bardzo dobra i sięga firma może uczulać. Coś może być w składzie co nie pasuje 

Jeśli chodzi o wysypki to miałam tak jak Mazia pisała, syn miał na brzuszku głównie i trochę na pupie, udach gdy przechodził 3-dniówkę. Ale to się pojawiło na końcu - 3 dni gorączki i potem wysypka, już myślałam, że coś od syropu bo nie wiedziałam wtedy o tej chorobie.

Jak tak opisujesz to faktycznie prędzej ta oliwka mogła uczulić, może ma jakiś składnik niewłaściwy dla córki. Obserwuj dalej i może lepiej weź swoją następnym razem tak jak piszesz, zobaczysz czy to było to.

Rozanett i jak, jest coś lepiej?

O no to faktycznie może być problem z Oliwką Dobrze że chociaż doszliście do tego co to może być i jakoś Skojarzyłas fakty może faktycznie spróbuj na następną rehabilitację zabrać swoją Oliwkę

Dostaliśmy kropelki fenistil, na razie podam 2 razy więc jeszcze nie widzę poprawy. 

Córka ma łojotokowe zapalenie skóry więc ogólnie oliwki staram się nie stosować ale jeszcze zanim się dowiedziałam o tym łojotokowym zapaleniu to używałam kilka razy bambino i nic się nie działo takiego. 

A od kiedy warto się wybrać z dzieckiem do alergologa? 

Rozanett jak są problemy to w tedy najlepiej iść . Choć re zu takich maluchów ciężko z badaniami 

No właśnie u nas ta wysypka była ogromną więc szybko dziecko zapisałam do alergologa ale trochę się obawiam, ze lekarz powie, że za mała jest na jakieś testy. Po tych kropelkach fenistil już zeszlo zaczerwienienie ale jak się dotyka brzucha to czuć jeszcze, że są te krostki takie szorstkie 

Rozanett właśnie ją do końca nie wiem jak to jest,ale z krwi można szybciej robić niż te skórne. Mój miał z krwi robione jak miał 4 miesiące,ale na białko mleka krowiego i białko jaj tylko 

Mazia czyli to co jest najczęstsze w uczuleniach w tym wieku