niestety ale najczesciej jak syn je to ja patrzę karmie go czasem coś przekosze
jestem sama z dzieckiem / narzeczony pracuje za granica
i jest mi ciężko jeść w tym samym czasie s nawet jak próbowałam to i tak kończyło się na tym ze on zjadał najpierw później ja
zawsze jak coś podjadam między posiłkami to syn od razu ładuje obok i otwiera buzie ze tez chce wtedy je ze mną albo do buzi chce żeby mu dać albo bierze do raczki i sam je
wiem ze noe dopilnowałem wielu rzeczy i jestem zła na to na siebie i wiele bym zmienila
chyba straciłam trochę wiarę w siebie ze dam radę ogarnąć wszystko sama i teraz stresuje się ze przezemnie syn może niec jakieś problemy w samodzielności
Syn nauczył się sam.jesc sztućcami w żłobku. W domu bardzo brudził , a przy dzieciach nie rozrzucał jedzenia ani nie rozlewal zupy podczas posiłku tak jak zdarzalo sie to wczesniej;) ale też nie od razu tylko po jakim czasie. Dzieci biorą przykład z siebie
Nie wiem czy już któraś mama o tym wspomniała (przeczytałam komentarze tylko z ostatniej strony), ale gdzieś widziałam na relacji, że fajnie jak dziecko ma swoją łyżeczkę xzy widelec, wiadomo na początku do zabawy bardziej niż do jedzenia, a rodzic drugà i dziecko coś tam nabiera na tą swoją i tez pakuje do buzi. Może warto tak spróbować?
Kochana nie trać wiary! Jesteś najlepsza Mamą dla swojego Skarba :) :*
Paulina, ja właśnie kilka wpisów wcześniej opisywałam metodę wielu łyżeczek bo u mnie się fajnie sprawdziła :)
Lupilut, podziwiam, że sama dajesz radę! ja często odliczam godziny do powrotu męża z pracy, bo jestem zmęczona, więc chylę czoła przed Tobą. Na pewno musisz uzbroić się w cierpliwość. Nie narzucaj sobie ani dziecku presji by już teraz perfekcyjnie posługiwało się sztućcami. Podejdź do tego z większym dystansem i powtarzaj sobie, że trening czyni mistrza. Nie przejmuj się bałaganem, tym, że czasem (często :P) coś wyląduje na podłodze albo zostanie rozsmarowane na stoliku. Dziecko poznaje świat i uczy się każdego dnia. Mój synek, mimo, że rozszerzamy dietę już ponad pół roku nadal potrafi zrobić awanturę przy stole, wyrzucić talerzyk i nie zjeść kompletnie nic. Kiedyś się tym bardzo przejmowałam, teraz wrzuciłam na luz. Trzymam kciuki :)
blw dobrze, że piszesz o tym wrzuceniu na luz. Ja z początku czułam ogromną presję i wszystko pod kontrolą i ogarnięte. Często zamiast iść na spacer to sprzątała , bo co jak ktoś niespodziewanie się pojawi. Teraz już się tym tak nie przejmuje i ważny jest dla mnie mój wewnętrzny spokój
Liliput i tak jestes wielka;) a najwazniejsza i najwspanialsza dla swojego dziecka i pamietaj o tym!
Wychowqnie dziecka samemu to naprawdenogrom pracy, ja czasami tez tylko czekam az maz wroci z pracy i mimo iz maluch juz najedzony wykompany i zaraz idzie spac to chociaz ta chwile mozna zlapac oddechu;)
A to ze czegos tam nie dopilnowalas nie zrobilas jak planowalas mysle ze u wiekszosci tak jest ze cos pojdzie nie tak;)
Lupilut nie martw się jak coś pójdzie nie po twojej myśli lub inaczej niż to zaplanowałaś:p niestety z dziećmi to zazwyczaj wszystko wychodzi na opak. Jesteś wielka, bo samemu wychowanie dziecka to ogrom pracy!
Dokładnie tak, ja zawsze jak zaplanuje czego to ja nie zrobię i w ogóle to ostatecznie nic z tego nie wychodzi :D Albo są tylko nerwy bo mały nie współpracuje a ja bym chciała mieć ogarnięte. Wtedy nie ma co lepiej odpuścić. Dziecko zadowolone a ty spokojna głowa :)
My moze nie planujemy co dokładnie będzie i o której godzinie ale mamy taki ogólny plan co trzeba zrobić i to pomaga bo są te sprawy ważne i ważniejsze;)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.