Oj tak zgadzam się w 100% takie zabawy powinny być codziennością i właśnie w formie zabawy dziecko najlepiej się uczy różnych rzeczy bo robi to zupełnie nieświadomie z przyjemnością Sama często stosuję taką metodę i staram się nauczyć moje dziecko wielu rzeczy poprzez właśnie zabawę
Zabawy, które rozwijają sprawność manualną, powinny być stałym elementem dnia każdego maluszka i przedszkolaka. Gimnastyka paluszków w formie zabaw wpływa pozytywnie na rozwój dziecka w różnych obszarach i przygotowuje dziecko do nauki w szkole i nabywania nowych umiejętności.
Gimnastyka samych paluszków pozwala na prawidłowe trzymanie długopisów czy kredek co wbrew pozorom jest bardzo ważne w późniejszym etapie
Ale dużo ciekawych pomysłów, na pewno część z nich spróbujemy wkrótce wykorzystać :)
Super pomysły na rozwijające zabawy z dzieckiem. A klamerki do wieszania prania to najlepsza zabawka. U mnie dzieci zawsze się nimi interesowały.
My lubimy gry z rzepami i zabawki z przyssawkami Dość długo córka bawi się takimi rzeczami które można odpiąć, odczepić i znowu podpiąć. Lubi też suwaki a najlepiej rozsuwanie idzie jej u kogoś. Teraz planuje zakupić dla niej taką mozaikę guzikowy trening małej rączki. Starsza córka wygrała kiedyś taką grę w przedszkolu i układała piękne obrazki, bardzo rozwijająca zabawa Ale teraz z młodszą córką potrzebujemy trochę większe elementy żeby nie próbowała tego połknąć. Zauważyłam również że córka trzyma już prawidłowo ołówek czy długopis, myślę że to zasługa starszej siostry bo ciągle podbierala jej kredki i chciala malować A ja nie zabranialam chociaż najczęściej zmalowane było biurko i krzesło zamiast kartki Ale już wie jak należy trzymać długopis żeby zacząć pisać :) i fajne również będą książki z obracanymi elementami gdzie dziecko naprawdę musi się zastanowić jak to obrócić i wyjąć i to jest świetne na ćwiczenia manualne rączek.
Rówież w pełni się zgadzam że powinno się tak bawić co dziennie, bo dziecko najlepiej i najłatwiej uczy się właśnie w formie zabawy.
Z pewnością zastosuje podane zabawy z dziećmi;) dużo propozycji i zobacze, które najlepiej polubią;)
co to za gry z rzepami ?
Tez mnie to ciekawi
Ale super propozycje, czasem takie najprostsze rzeczy są najlepsze i nie trzeba kupować niewiadomo jakich drogi zabawek:;p
Mam wrażenie, że dzieci zamiast wymyślnych zabawek lubią np takie przedmioty codziennego użytku i wtedy mają najwięcej frajdy :)))
To prawda :D
u nas synek najlepiej się bawi takim małym garnkiem, był on wcześniej normalnie używany, ale oddałam go córce jak miała kuchnię kupioną i synek jak wstanie to od razu do niego pędzi
Fajną zabawę kuzynka wymyśliła dla swoich dziewczynek, kupiła im plastikowe pudełko i na jakiejś promocji z krótką datą, najtańsze produkty w sklepie fasolę, groch, jakieś makarony itp. wsypała im to do pudełka, wymieszała i do środka daje im rozne rzeczy do szukania - czasem szukają rękami , czadem zawiązują oczy, czasem stopami szukają. Tylko trzeba pilnować bo obie chcą naraz :)))
Mi się podoba to z galaretka co się różne figurki zalewa i dziecko ma wydostać Terazmama kiedyś to robiła:)
A ta galaretka to jadalna czy jakaś specjalna? ;))
Paulina taka jadalna:D zwykła najzwyklejsza:p
Zwykła jadalną taka można sobie zrobić kolorowa np :)
O to fajnie, bo nawet gdyby dziecko przez przypadek zjadło to nic się nie stanie niebezpiecznego :))