ograniczenie spożycia soli jest ważne bo nie dość, że nogi nie będą puchły to również dla naszego zdrowia dobrze zrobi
Na szczeście w zaawansowanej ciązy chodziłam w lato ( nie musiałam ubierać i wizać butów) wystarczyły laczki albo japonki ![]()
u mnie tez bedzie tak wypadalo termin na poczatek sierpnia wiec moze nie beddzie tak zle, mam tez cicha nadzieje ze nie bedzie goraco
Ja rownież “sierpniowa” i pod sam koniec to tylko klapki albo sportowe sandały. Zastanawiałam się w czym bym w zimie chodziła, chyba w kaloszach bo mialam tak popuchniete stopy pod koniec
klapki jak bedzie pogoda to tylko one mi zostana mam nadzieje ze nie bedzie deszczowo. Mam takie stare mokasyny ktore sa nie do zdarcia le one to raczej na wiosne i jesien a nie ma lato. Chociaz jak bedzie padal deszcz to mysle ze w niczym to nie bedzie przeszkadzac i moze bede moga je nosic hehe w srodku lata. Gorzej bedzie z sukienkami bo nie mam zadnej ale moze do tego czasu jeszcze moze moja szafa sie o nie wzbogaci
ja mam nogi jak balony;( sa takie opuchniete ze nawet nie widac wyraznie kostki ani z jednej ani z drugiej strony;( a w dodatku gdy na chwile przycisne palcami na piszczelu badz o cos sie opre noga robi mi sie spore wglebienie ktore znika po 1-2min… tak wiec musze czekac az urodze;) wtedy wszystko wroci do normy ![]()
Gosia to współczuję bo przy tej porze roku masz pewnie problem z butami, ja rodziłam w grudniu i też pod koniec ciąży miałam problem ze stopami więc wiem o czym mówisz.
Na puchnące nogi polecam sok z korzenia pietruszki - najlepsze lekarstwo ![]()
tylko problem w tym ze nie lubie pietruszki na sam jej zapach robi mi sie nie dobrze;( Maz probuje rozwiazac to masazami i szczeze mowiac chyba pomaga;) widze juz kostki;p a z butami to nie mam za bardzo problemu bo kupilam na plaskiej podeszwie cos w stylu trepow i sa bardzo wygodne a co najwazniejsze dobrze sie trzymaja gdy jest slisko wiec nie zaliczylam zadnego upadku;)
Mojej siostrze gdy puchły nogi rówenież polecali napar z pietruchy, oraz dziennie trzy suszone brzoskwinie.
polecam spanie na lewym boku, żeby żyły głównej nie uciskać i trzymanie nóg wyżej niż pupy gdy odpoczywacie. organizm zupełnie inaczej ukrwiony jest i nie ma częstych obrzęków stóp ![]()
ma strasznie stopy puchły jak się zbierało na burzę
a mi też puchły ale nie zwróciłam uwagi dokładnie kiedy ale raczej wieczorem
u mnie naszczescie obylo sie bez opuchnietych nog
U mnie w tej ciąży też obyło się bez opuchnięć ale w pierwszej chodziłam latem w upały i to był koszmar. żel z kasztanowca mi pomagał
Mi stopy puchły dopiero w 9 miesiącu ![]()
I masażyk męża zapobiega opuchnięcią ![]()
mi te puchły pod koniec
ja mam straszne spuchniete nogi ale warto sie poswiecic:P
Myślałam że w zimie kobiety w ciąży nie mają opuchniętych nóg, latem jak jest ciepło to chyba bardziej puchną