Oo biedactwo, dobrze że poszłaś do lekarza i się wyjaśniło.
Ojej spojówek? Nie łzawiły oczka ? Dobrze że poszłaś
Przez to że była taka maruda to troszkę, ale nie dużo. Ogólnie jak syn miał to wyglądało to zupełnie inaczej, dlatego nawet nie pomyślałam że to może być zapalenie ![]()
dobrze wszystko się wyjaśniło .
Tak dobrze że się wszystko wyjaśniło i już jest dobrze bo mojej znajomej córka zakrztusiła się mlekiem tak mocno że do dziś jest niepełnosprawna
To straszne, że przez coś takiego mogą być takie konsekwencje.
Dlatego moim zdaniem każdy rodzic powinien poszukać w swoistej okolicy kursu pierwszej pomocy. Często są takie w szkołach rodzenia. Ja taki miałam, wiedza co robić przy zachłyśnięciu, zakrztuszeniu, oparzeniu czy w ogóle jakimkolwiek urazie jest naprawdę bezcenna i potrafi uratować zdrowie i życie
Jeju to musiało być straszne.
Ja uważam że kurs pierwszej pomocy powinien być w szkołach już nawet podstawowych. I raz w roku powinien być powtarzany. Różne rzeczy się zdarzają i tak naprawdę coś tam czlowiek wie ale nie do końca. Mieliśmy w pracy niedawna kurs pierwszej pomocy taki z prawdziwego zdarzenia i w razie czego wiem co robić. Nie tylko z dzieckiem ale też z dorosłym. Czasami jest tak że nawet jeżeli rodzic wie co robić bo jest konkursie to panika tak paraliżują że nie zrobi nic a nic może byłby obok ktoś kto po kursie mógł by pomóc. Najłatwiej mówić grunt to nie panikować ale jeżeli chód o kogoś bliskiego jest super inaczej.
Z tego co pamiętam to miałam kursy pierwszej pomocy w szkole, w gimnazjum. Nie wiem jak jest teraz.
Też jestem zdania, że każdy powinien znać chociaż podstawy. Ja zrobiłam sobie kwalifikowaną pierwszą pomoc i jestem naprawdę spokojniejsza jak widzę że córka się zakrztusiła czy coś
Każdy powinien znać podstawy pierwszej pomocy, bo nigdy nie wiadomo kiedy ta wiedza może nam się przydać. Lepiej aby nigdy, ale trzeba być gotowym. Chociaż gdy moje dzieci się zakrztuszą to ja wpadam w jakaś ogromną panikę, dobrze jak jest mąż to on zawsze trzeźwo reaguje, a u mnie histeria. Najgorzej jak jestem sama, ale wtedy człowiek bardziej się spina, bo wie, że wszystko jest w jego rękach.
Masz rację! Kursy pierwszej pomocy powinny być obowiązkowe i regularnie powtarzane wiedza to jedno, ale praktyka i oswojenie się z sytuacją mogą uratować życie, gdy liczy się każda sekunda.
Nie wyobrażalne straszne , dziecko różni się tylko kilka dni od mojego chrześniaka , a jest teraz praktycznie roślinka . Serce się łamie . A był zupełnie zdrowym chłopcem
Niedotlenienie potrafi to zrobić. Dlatego tak ważna jest pierwsza pomoc niestety nasze państwo nic z tym nie robi. Albo jak jeszcze komuś pomożesz to cię do sądu poda. Pan który przeprowadził nam kurs mówi że jego kolega był świadkiem wypadku. Samochody zaczął się palić więc wyciągnąłem chłopa z samochodu i zaczął go reanimować. Nie do końca wiedział jak to robić i połamał mu zebra. Dostał wezwanie do sądu od tego właśnie poszkodowanego. Na szczęście sprawę wygrał ale wiecie to jest straszne. Połamał mu te żebra to fakt ale chłop żyje a gdyby odszedł i zostawił go w tym samochodzie to by się żywcem spalił. Nasze społecznej jest straszne.
To akurat nie wina państwa że taki proces był, bo możesz pozwać każdego i o wszystko, tylko musisz to udowodnić. Niestety społeczeństwo jest jakie jest. Mojej ciotki brat jest w Państwowej straży pożarnej, tyle historii co nam naopowiadał. Ludzie nawet się martwią tym, że przy oparzeniu czy krwotoku ktoś im rozciął jakąś część ubrania…
Ale winą państwa jest to że nasze społeczeństwo nie wie co robić. Wydają pieniądze na głupoty wprowadzają nowe przedmioty do szkoły nikomu nie potrzebne a mogli by robić kursy już od podstawówki
Tak, z tym się zgadzam. Szczerze, wolałabym żeby moje dziecko chodziło na zajęcia pierwszej pomocy, zamiast np na religię.
Ale widać, w naszym państwie są inne priorytety.
ooo szok ludzie są na prawdę bez serca , i rozumu jak tak można
uważam ze takie zajęcia powinni wprowadzić dodatkowo jako obowiązkowe
Może nie jako zajęcia ale raz w roku taki kurs przydałby się wszystkim. Nam dorosłym też