Zapalenie jamy ustnej - czyli choroba brudnych rąk

Ostatnio mój synek zajadając sobie czekoladkę nagle zaczął płakać. Zaniepokoiło mnie to i zapytałam co mu jest. On odpowiedział, że boli go ząbek. Bardzo się zdziwiłam, ponieważ bardzo dbamy o ząbki, a stomatologa odwiedzamy regularnie.

Choroba ta trwa około tygodnia i warto podawac leki przez te 7 dni ( tak zaleciła pediatra w naszym przypadku )i, nie krocej, by choroba nie nawrócila się :wink:

Ja w swojej córce na szczęście wyrobiłam nawyk mycia rąk po każdej wizycie w toalecie, a także poza domem (po powrocie do domu nie ważne czy byłyśmy w sklepie, na spacerze czy też tylko jeździłyśmy gdzieś samochodem) córka po zdjęciu bucików od razu udaje się do łazienki aby umyć rączki.

tak najlepiej od malego uczyc tego nawyku moja Amelka tez jest nauczona myć rączki po spacerkach i przed jedzeniem najważniejsze

Nas na szczeście ta choroba nie dotyczy. NIe mieliśmy jej. Zaś rączkki myjemy kilka razy dziennie.

Łatwo żeby dziecko zlapalo np plesniawki, trzeba uwazac

my też myjemy często rączki żeby niczego nie złapać

Higiena to podstawa, chociaż jak widać autorka porady też o to dba to nie udało jej się uniknąć kłopotów.

Ważne żeby jak najwcześniej wyrobić w dziecku nawyk mycia rąk

Nawyk ten jest dosc ważny ale wiadomo nie jesteśmy wstanie wszystkiego uniknąć.

Nasza mala miala plesniawki. To znaczy ze dwa dni miala takie plamki na jezorku same zniknely, pediatra kazala poczekac dwa dni by nie podawac antybiotyku i racja :slight_smile:

ta dolegliwość jest dość powszechna, bo dziecko wszystko smakuje

moj caly czas ma raczki w buzi

Narazie ja myję rączki synkowi, ale to tylko na chwilkę, bo zaraz są brudne.

nasz maluszek też nabawił się zapalenia, bo wszystko pakuje do buźki.

ciezko upilnowac raczki dziecka

synak jeszcze nie miał zapalenia jamy ustnej ale teraz wszystko bierze do buzi i trzeba uwazac

A ja uwazam, ze zele antybakteryjne sa super. Pominutki imrece sa czyste czy to na dworze czy to w domu. A zapalenia jamy ustnej nigdy nie mialam.

a wszystko przez brudne ręce

u nas nie było zapalenia, trzeba często przemywać dziecku ręce