mojemu jeszcze nic nie wpadlo ale strasznie trze przed snem.
czasami widzę jak mały ma jakiś włosek na oczku, i ciężko to usunąć, przemywam mu tylko solą fizjologiczną
Mój jak był malutki to też często miał coś w oczku ale nie “grzebałam” mu bo wiedziałam, że robiąc coś tam i majstrując więcej mogę zaszkodzić niż pomóc
Mojej siostrzenicy gdy miała półtora miesiaca coś na spacerku wbiło jej sie tak w spojówkę że przemywanie nic nie dało.Trzeba było udać sie do szpitala gdzie w oka mgnienniu to usuneli.
Mój jak ma np włoska przemywam solą fizjologiczną na szczęście nic poważniejszego nie wpadło do oczka.
Monika1985 czy ty zakraplasz do oczka? bo samo przetarcie coś daje?
Ja tylko raz musiałam córce zakoplić oczka a tak to nic sie nie dazieje.
my tylko przecieramy oczka, starszym dzieciom można zrobić okłady np z rumianku
my przy zapaleniu spojuwek dostałyśmy maść do oczka i krople, zakropić jeszcze córka sobie dała ale do zaaplikowania maści dwie osoby musiały być masakra po prostu
dzieci nie lubią zakraplania oczek i trzeba nieźle się przy tym nakombinować
dzieci nie sa chetne do zakrapiania oczek i przewaznie placza a esyta masz racje niezle trzeba sie przy tym nagimnastykowac
my musieliśmy stosować kropelki zaraz na samym początku, więc synek tak na prawde nie bardzo wiedział co się dzieje
nie każde dziecko da sobie zakropić oczka
male dzieci nie zawsze wiedza co sie dzieje wiec nawet jak ni chca miec zakrapianych oczu to i tak nie ma wyjscia i trzeba to robic
u nas w przedszkolu polowa dzieci ma teraz zapalenie spojowek
Ja z zapaleniem spojówek u malych dzieci się nie spotkałam . Za to u dorosłych (szczególnie u tych co pracują przy komputerze) owszem.
Maluchom też może się to przecież przydarzyć, przesuszone oczka np. od suchego nagrzanego powietrza w mieszkaniu i kontakt z bakteriami i gotowe.
ja u dzieci też nie zauważyłam ale u dorosłych nie raz
Mój syn ma zespół suchego oka. Na początku myślałam że spojówki
mój miał jak przyszliśmy do domu ciągle zaropiałe przez 3 tygodnie przemywaliśmy wodą tak jak pediatra kazała ale nie pomagało dlatego dała nam krople które pomogly zaraz po zastosowaniu