Hej dziewczyny,
Polećcie proszę jakieś fajne, proste przepisy na zdrowy wege obiad, brakuje mi już pomysłów ![]()
W Internecie jest dużo przepisów na kotleciki z różnych kasz np, jaglanej, kuskusu. Placuszki z cukinii. Leczo bez kiełbasy. Naleśniki z twarogiem, krokiety z pieczarkami i serem. No i oczywiście zupy
to tak na szybko. Jak coś mi się przypomni to dopiszę. Właściwie większość obiadów da się przerobić na zdrowe wersje kwestia skadnikow i przyrządzenia np użyć chudego sera, zamiast smażyć to coś upiec w piekarniku, użyć mąkę pełnoziarnistą itd
Sprawdź ten pyszny przepis znaleziony na Cookidoo®: Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®
Wrzucę Ci co ostatnio było u mnie, nie wszystko jest koniecznie super zdrowe, ale smaczne
:
placki z cukini i marchewki
wszelkiego rodzaju zupy krem czy to z dynii czy z białych warzyw:grinning: jakieś wrapy i zamiast kurczaka tofu
pizzerinki z pieczarkami i serem albo krokiety, klasyczne pierogi ruskie, kasza gryczana z sosem pieczarkowym i do tego ogórek kiszony i marchewka, klasyk czyli ziemniaki, mizeria, jajko i kefir
burgery z jajkiem ![]()
Zupy teraz jem jakie tylko jestem w stanie wymyślić, mam jakąś dużą potrzebę na nie ![]()
![]()
To my z mężem jesteśmy fanami właśnie kremu z dyni, kremu z białych warzyw, kremowej zupy ziemniaczanej i zupy czosnkowej - ta ostatnia brzmi może dość “ostro” ale jest przepyszna zwłaszcza żeby się rozgrzac, to takie nasze topki, większość robię w lidlomixie, ale i bez tego się obejdzie
jakbyś potrzebowała sprawdzonego przepisu na którąś to daj znać ![]()
“Flaczki z boczniakow” polecam
z imbirem meeega rozgrzewaja. Podobnie zupa cebulowa albo krem z pietruszki z grzankami
Albo pieczona cukinia z czosnkiem z makaronem.
Zupy kremy ze wszystkiego. Ryż z warzywami w sosie curry. Placki z cukinii i marchewki. Pierogi ruskie albo z owocami. Kopytka z sosem pieczarkowym
O flaczki z boczniaków jak @Hedwiga poleca no cudo, ja od siebie mogę dołożyć krem porowo ziemniaczany mój ulubiony o tej porze, potrawka warzywna! Chyba ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia w tych daniach wegetariańskich😄
Ja polecam profil Rozgryzamy na Instagramie. Ona ma 3 eBooki, w tej 2 części zwłaszcza jest dużo wege. Mi smakują od niej wszystkie przepisy
nawet jadłam pesto z buraka i gruszki, a nie jestem fanką takiego powiedzmy innego jedzenia.
A to ty jesteś wege czy ktoś i potrzebujesz? I taki wege że ryby i nabiał okej czy wegański totalnie?
Moja koleżanka która jest wege jak nas zaprosiła do siebie to zrobiła spring rollsy z chrupiącym tofu.
Jadłam też u niej makaron ryżowy w takim azjatyckim sosie z chilli, masła orzechowego sosu sojowego czosnku i imbiru cukru trzcinowego i oceu ryżowego. ![]()
![]()
![]()
I jak ci smakowalo ? Mnie zapach tofu odrzuca
Ja uwielbiam tofu! Sama często robię właśnie do tego makaronu albo zupy krem z marchwi
tylko fakt że trzeba go doprawić albo podać z czymś wyrazistym.
Ona to wgl z tofu robiła też tofownik czy jajecznicę ale to akurat nie mój smak
Ooo flaczki z boczniaków to jest to! Świetny pomysł
Ja jestem wege ale nie jem ryb i już totalnie brak mi pomysłów, ale widzę że tutaj macie ich sporo ![]()
O dzięki za info! Sprawdzę sobie 🩷
No wlasnie trzeba lubic tofu
tak samo jak nie lubie serow pleśniowych ich zapach mnie przeraza a niektórzy kochaja np moj maz ![]()
O to też ja choć musiałam się przekonac
Oj ten zapach jest okropny, jeszcze jak mieszkałam z rodzicami to moja mama uwielbiała, a z racji tego że tata pracował we Francji to tych serów było u nas mnóstwo, mimo że były szczelnie zapakowane w lodówce, to ja i tak czułam ten zapach i tak mi to gdzieś zostało w pamięci, że do tej pory na samą myśl aż mnie wzdryga ![]()
![]()
Ja kiedys pracowalam w sklepie na dziale z serami, i ten zapach czułam codziennie nawet byla pani co brała serek dla kotka ![]()