Zdrowy obiad wegetarianski

Hej dziewczyny,
Polećcie proszę jakieś fajne, proste przepisy na zdrowy wege obiad, brakuje mi już pomysłów :rofl:

W Internecie jest dużo przepisów na kotleciki z różnych kasz np, jaglanej, kuskusu. Placuszki z cukinii. Leczo bez kiełbasy. Naleśniki z twarogiem, krokiety z pieczarkami i serem. No i oczywiście zupy :grinning: to tak na szybko. Jak coś mi się przypomni to dopiszę. Właściwie większość obiadów da się przerobić na zdrowe wersje kwestia skadnikow i przyrządzenia np użyć chudego sera, zamiast smażyć to coś upiec w piekarniku, użyć mąkę pełnoziarnistą itd

1 polubienie

Sprawdź ten pyszny przepis znaleziony na Cookidoo®: Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®

1 polubienie

Wrzucę Ci co ostatnio było u mnie, nie wszystko jest koniecznie super zdrowe, ale smaczne :sweat_smile: :
placki z cukini i marchewki :grinning:wszelkiego rodzaju zupy krem czy to z dynii czy z białych warzyw​:grinning: jakieś wrapy i zamiast kurczaka tofu :grinning:pizzerinki z pieczarkami i serem albo krokiety, klasyczne pierogi ruskie, kasza gryczana z sosem pieczarkowym i do tego ogórek kiszony i marchewka, klasyk czyli ziemniaki, mizeria, jajko i kefir :grinning: burgery z jajkiem :grinning:

1 polubienie

Zupy teraz jem jakie tylko jestem w stanie wymyślić, mam jakąś dużą potrzebę na nie :laughing::pray:

To my z mężem jesteśmy fanami właśnie kremu z dyni, kremu z białych warzyw, kremowej zupy ziemniaczanej i zupy czosnkowej - ta ostatnia brzmi może dość “ostro” ale jest przepyszna zwłaszcza żeby się rozgrzac, to takie nasze topki, większość robię w lidlomixie, ale i bez tego się obejdzie :grinning: jakbyś potrzebowała sprawdzonego przepisu na którąś to daj znać :wink:

1 polubienie

“Flaczki z boczniakow” polecam :slight_smile: z imbirem meeega rozgrzewaja. Podobnie zupa cebulowa albo krem z pietruszki z grzankami
Albo pieczona cukinia z czosnkiem z makaronem.

2 polubienia

Zupy kremy ze wszystkiego. Ryż z warzywami w sosie curry. Placki z cukinii i marchewki. Pierogi ruskie albo z owocami. Kopytka z sosem pieczarkowym

1 polubienie

O flaczki z boczniaków jak @Hedwiga poleca no cudo, ja od siebie mogę dołożyć krem porowo ziemniaczany mój ulubiony o tej porze, potrawka warzywna! Chyba ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia w tych daniach wegetariańskich😄

2 polubienia

Ja polecam profil Rozgryzamy na Instagramie. Ona ma 3 eBooki, w tej 2 części zwłaszcza jest dużo wege. Mi smakują od niej wszystkie przepisy :smiley: nawet jadłam pesto z buraka i gruszki, a nie jestem fanką takiego powiedzmy innego jedzenia.

1 polubienie

A to ty jesteś wege czy ktoś i potrzebujesz? I taki wege że ryby i nabiał okej czy wegański totalnie?

Moja koleżanka która jest wege jak nas zaprosiła do siebie to zrobiła spring rollsy z chrupiącym tofu.
Jadłam też u niej makaron ryżowy w takim azjatyckim sosie z chilli, masła orzechowego sosu sojowego czosnku i imbiru cukru trzcinowego i oceu ryżowego. :yum::yum::yum:

1 polubienie

I jak ci smakowalo ? Mnie zapach tofu odrzuca

Ja uwielbiam tofu! Sama często robię właśnie do tego makaronu albo zupy krem z marchwi :yum: tylko fakt że trzeba go doprawić albo podać z czymś wyrazistym.

Ona to wgl z tofu robiła też tofownik czy jajecznicę ale to akurat nie mój smak

Ooo flaczki z boczniaków to jest to! Świetny pomysł

1 polubienie

Ja jestem wege ale nie jem ryb i już totalnie brak mi pomysłów, ale widzę że tutaj macie ich sporo :heart:

1 polubienie

O dzięki za info! Sprawdzę sobie 🩷

No wlasnie trzeba lubic tofu :slight_smile: tak samo jak nie lubie serow pleśniowych ich zapach mnie przeraza a niektórzy kochaja np moj maz :sweat_smile:

O to też ja choć musiałam się przekonac

Oj ten zapach jest okropny, jeszcze jak mieszkałam z rodzicami to moja mama uwielbiała, a z racji tego że tata pracował we Francji to tych serów było u nas mnóstwo, mimo że były szczelnie zapakowane w lodówce, to ja i tak czułam ten zapach i tak mi to gdzieś zostało w pamięci, że do tej pory na samą myśl aż mnie wzdryga :sweat_smile::sweat_smile:

Ja kiedys pracowalam w sklepie na dziale z serami, i ten zapach czułam codziennie nawet byla pani co brała serek dla kotka :rofl: