Zęby w ciąży i krwawiące dziąsła

Ja się cieszę, że moje zęby nie zaczęły się bardziej psuć w ciąży ani po ciąży. Byłam ostatnio na kontroli i żadnych nowych ubytków. Teraz pójdę za około pół roku :)

Trafiłam na takiego dentyste że mogłabym na fotelu pół dnia leżeć, jego pomoc zawsze zagadala z humorem, dr zanim zaczął coś robić to wcześniej tłumaczył co będzie brał itd. super atmosfera i nie było żadnego stresu. W ciąży nie miałam problemu z zębami, udało się wcześniej wyleczyć.

Ja na szczęście nie mam problemów z zębami i rzadko muszę odwiedzać dentystów, chociaż w ciąży moja Pani doktor kazała mi odwiedzić dentystę 

Na po ciąży musiałam leczyć zęby  

Natalia, a dużo miałaś zębów do leczenia?

ja w tej ciąży przez trudne początki zbagatelizowałam wizytę u dentysty. jestem teraz w 30 tyg i zastanawiam się czy jednak nie warto się tam udać..

Lepiej później niż w całe 

Manma 2123 udaj się koniecznie popsuty zab może powodować infekcje wewnątrzmaciczna i przedwczesny poród więc o zeby w ciąży trzeba szczególnie dbać 

To ja wam dziewczyny bardzo zazdroszczę jak macie takie mocne i zdrowe zęby i nawet ciąża wam na nie nie wpływa ja zarówno przed ciążą z synem jak i teraz przed tą ciążą skupiłam się nad tym żeby wyleczyć zęby u dentysty został mi dosłownie jeden ząb którego nie zdążyłam wyleczyć bo okazało się że udało zajść się w ciążę natomiast nie jest on w jakimś tragicznym stanie póki co nie doskwiera mi niewoli ale też zdaję sobie sprawę że nie mogę trzymać go do takiego momentu jak już będzie bardzo źle teraz mam umówioną wizytę na 13 stycznia ale podejrzewam że jak będą do mnie dzwonic by ją potwierdzić to jeszcze w miarę możliwości ją przełożę bo skoro nic mnie nie boli to jeszcze na takim wczesnym  etapie ciąży chyba ryzykować Skoro nic takiego strasznego się nie dzieje to nie będę natomiast Cieszę się że skupiłam się na tym aby przed ciążami wyleczyć zęby bo jednak moje zęby nie należą do zbyt mocnych nie należą do zbyt zdrowych bardzo szybko się psują Podejrzewam że i po tej ciąży wyskoczy kilka niespodziewanych ubytków które będę musiała leczyć Tym bardziej że doskonale mam świadomość tego że w ostatnim czasie jednak nie czyszczę tych moich zębów w szczególności tam z tyłu tak jak powinnam ze względu na towarzyszące mi mdłości oczywiście Staram się dbać o higienę myć zęby jak najlepiej tylko potrafię natomiast bywają dni gdzie ja jakiekolwiek angażowanie szczoteczki w szczotkowanie moich zębów w jamie ustnej po prostu kończy się odruchem wymiotnym także Wiem że nie powinnam ale sama Zdaję sobie sprawę z tego że na ten moment myje te zęby tak O tyle o ile a jeżeli ktoś ma zęby z tendencją do łatwego psucia się tak jak ja to nawet te kilka dni może już negatywnie podziałać

Zwyczajna. mama 4 zęby 

u mnie z ząbkami się nic nie działo, byłam pod kontrolą stomatologa i wszystko oki, ale krawienie z dziąseł..

o matko czasami strach było myć zęby.. straszna nadwrażliwość, po ciąży wszystko ustało i wróciło do normy ;)

ja to własnie musze sie wybrac na kontrole do dentysty zeby zobaczyc jak tam stan mich zebów po ciązy, jednak to duże obciążenie dla organizmu wiec warto skontrolowac 

U mnie obeszło się bez problemów z dziąsłami :) może na takie dziąsła meridol? 

Ja używałam pasty do zębów nadwrażliwych 

Ja też takiej używałam. Dentustak mi jakąś poleciła i problem minął 

Ja również miałam problemy z dziąsłami, ale używałam tylko pasty do zębów wrażliwych i nic więcej 

oj ja w ciazy caly zcas tylkos sensodyne i płukanki z szałwii :)

Ja tez raz zrobiłam pukanie z szałwii ale mi nie podeszła 

Dobrze używać pasty do zębów wrażliwych. I miękkiej szczoteczki. Koniecznie trzeba zęby skontrolować po ciąży.

Mama2123 koniecznie idz i zbadaj zeby, 

ja na szczęście byłam w czasie ciązy u dentysty, ale nie miałam nic do leczenia, nic się nie popsuło, ale właśnie koleżanki z pracy mówiły, że im w ciąży bardzo poleciały zeby, więc trzeba to kontrolowac.