Już w pierwszej ciąży miałam spore problemy z bólem i mrowieniem w nadgarstku. Było to bardzo kłopotliwe. Nie mogłam nic dłużej robić ręką, gdyż natychmiast drętwiała robiła się niezręczna i traciłam w niej siłę.
nie wiedzialam ze w ciazy mozna sie nabawic tej dolegliwosci ale brata zona jest z zawodu fryzjerka i pamietam jak kiedys opowiadala mi ze taka przypadlosc najczesciej dotyka wlasnie fryzjerow po kilkunastu latach pracy w zawodzie
tez nie wiedzialam ze przez ciaze moze sie pojawic ta choroba
Przypadłość dotyczy też często osób korzystających dużo z komputera (ja swego czasu po 12-16h co dzień w pracy siedziałam przed monitorem), ale na szczęście obecnie problemu takiego nie mam.
nawet nie wiedziałam że może taka choroba się pojawić w czasie ciąży
ten zespół cieśni jest bardzo popularnym schorzeniem, ale nie ma nic wspólnego z ciążą, coraz częstszą przyczyną jest np.praca przy komputerze - trzymanie myszki i niewłaściwe ułożeni dłoni, powodujące ucisk na nerwy w nadgarstku
nie słyszałam jeszcze o tym, nie spotkało mnie
tez mnie bardzo zastanawia fakt pojawienia sie tego schorzenia w ciazy, czy ciaza moze byc tego przyczyna?
Mnie tez nie spotkała ta choroba
ja nie słyszałam o takiej dolegliwości
ja również nie miałam tej choroby nawet nie wiedziałam, że taką można mieć
czy poz ciaza tez mozna takiego czegos doswiadczyc
to nie ciąża jest przyczyną pojawienia się tego schorzenia, a jedynie predyspozycje na które składa się między innymi rodzaj wykonywanej pracy, to częste schorzenie krawcowych, księgowych, osób pracujących przy komputerach itd…
Też bym nie przypuszczała, że ciąża ma związek z tą chorobą.
też mi się wydaje że to nie ciąża to wywołuje
no bo nie ma, zespół cieśni ma moja teściowa, pojawiło jej się to dwa lata temu, a ostatnie dziecko urodziła 20 lat temu, więc jaki tu związek? U niej cieśnia spowodowana jest typem wykonywanej pracy, a ciąża tu nie ma nic do rzeczy
gdyby ciąża była powodem to zapewne każda kobiueta by na to cierpiała
Teraz to już nie wiadomo jak to dokładnie jest … W sumie nie wydaje mi się żeby ciążą mogłaby być tego przyczyną
Zastanawiam się czy wogóle czytałyście poradę wydając opinie. Oczywiście, ze zespół cieśni jest związany z praca i głównie dotyka informatyków, osoby pracujące w określonych pozycjach. Ciąża jednak niezależnie od wykonywanej pracy powoduje różnego rodzaju uciski. W przypadku cieśni jest spowodowane gromadzeniem się/odkładaniem wody w nadgarstku i uciskiem. Tak jak pisałam w pierwszej ciąży mi się to przytrafiło, a po ciąży zniknęło, teraz podobnie pojawiło się znikąd. Lekarz od razu jak tylko wspomniałam co mi dolega zdiagnozował zespół.
Co do wątpliwości Czekoladki to mam do niej pytanie - czy każda kobieta cierpi na te same dolegliwości??? Wątpię bo nie każda ma mdłości, a co tu mówić o innych problemach.
Zgdzam się, ze w ciazy wszystko może sie przytrafić, wiele dolegliwości, ktorych nawet nie powiazalybysmy z ciąża. Musze powiedzieć, ze doskonale znam przypadłość jaką jest zespół ciesni nadgarstka i nie miałam pojecia, ze również w czasie ciąży może wystąpić.