Zgubiłam dowód osobisty. Co mam robić?

Tak jak wyżej, zastrzeż wyrób nowy. Pamiętaj idź z nowym do banku/operatora niech zmienią w systemie. W mobywatelu jest opcja zastrzeżenia peselu na stałe i wtedy w sytuacji kiedy potrzeba jest aby bank/operator itp zweryfikował pesel to można go na chwilę odstrzec :smiling_face:

Tak jak dziewczyny piszą , zablokować żeby było bezpiecznie . Super że teraz można to zrobić przez Mobywatel

Próbować zawsze warto :smiling_face:

Możesz zastrzec dowód w banku, wtedy uchronisz się od kredytu, który ktoś może na ciebie zaciągnąć. Złóż też w urzędzie wniosek o nowy dowód

Koniecznie zastrzeż nr PESEL

zgłosić w urzędzie albo mobywatel, trzeba szybko zablokować pesel i jeżeli nie ma nadziei na odnalezienie zgłosić wniosek o nowy i może warto się przejść popytać w potencjalnych miejscach gdzie mógł być zgubiony czy ktoś nie znalazł np w sklepie

Możesz zastrzec dowód w aplikacji bankowej lub w mobywatelu.

I jak ? Zastrzeżone? Czy moze odnalazłaś go juz ;)?
Ja kiedys zgłosiłam zgubienie, a po miesiącu znalazłam w książeczce zdrowia :joy::joy:

1 polubienie

Czesto tak bywa :rofl: ja zgubiłam dowód rejestracyjny ale do dziś go nie znalazłam.

To mój chłopak też tak miał, w sobotę był na integracji wypił sobie coś i w niedzielę zaraz zgłosił a potem go znalazł w poniedziałek bo nie pamiętał co z nim zrobił :rofl::see_no_evil:

1 polubienie

Spokojnie, najwazniejsze… nie panikuj :slightly_smiling_face:Najwazniejsze to od razu zastrzec dowod, zeby nikt nie wzial na Ciebie kredytu…Mozesz to zrobic na stronie bik.pl albo w dowolnym banku – nie musisz byc ich klientem…Potem zglos utrate dowodu na gov.pl albo w urzedzie i od razu zloz wniosek o nowy…Jesli podejrzewasz, ze Ci go ukradli, to warto tez zglosic na policje…Mozesz tez wlaczyc sobie Alerty BIK, wtedy dostaniesz SMS, jakby ktos probowal uzyc Twoich danych…tez kiedys zgubilam dowod, zalatwilam wszystko online i bylo ok :muscle:

O ludzie to musiał dać mocno w palnik :astonished::astonished::joy::joy::joy:

1 polubienie

Ja tez zazwyczaj w domu gdzies pomiedzy odnajduje :stuck_out_tongue_winking_eye::face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth::grinning:

Aaa to niezla impreza byla :grinning:

1 polubienie

Ja kiedyś “zgubiłam” cały portfel, w panice zablokowałam przez apke kartę do bankomatu, objechałam wszystkie miejsca w których byłam tego dnia, dopiero w domu jak zrezygnowana usiadłam przypomniałam sobie, że włożyłam go do torby szmacianki, a szmaciankę schowałam do szuflady :see_no_evil:

Dokladnie najlepiej to najpierw szukac w domu :rofl:

Ale chociaż go to coś nauczyło :see_no_evil::see_no_evil:

1 polubienie

Do nastepnego razu :sweat_smile::rofl::joy:

Hahah no masz racje :see_no_evil: