ehh teraz to wszedzie jakies dziwne bakterie, choroby…
a najgorsze jest to że się mutują i są coraz gorsze
Sonia mi też kazano spirytusem ale rozrobionym z wodą, żeby nie był za mocny
Ja używałam spirytusu.
a ja waciki nasączone spirytusem juz takie gotowe kupiłam.
Teraz już nie pozwalają używać spirytusu podobno szkodzi ach weź tu człowieku nadąż za tymi ludźmi i ich odkryciami.
A mi mówiła położna o spirytusie tylko ja się bałam używać.
Mi położna mowiła że spirytusu sie nie poleca jednak gdy długo pępuszek nie wysych i nie chce odpaść to wtedy powinno sie go zastosować…
wiec w szpitalu kazali mi stosowac octanisept na pepuszek po powrocie do domu jak polozna zobaczyla pepek kazala przemywac spirytusem i szybko odpadlo
monika1985 ile ludzi tyle opini. Każdy poleca co innego.
różne są opinie bo pępki różnych dzieci inaczej się goją, trzeba obserwować i kiedy widzimy że jest ciągle “mokry” to wtedy nam położna mówiła, że nie ma co czekać, tylko stosować spirytus lub np właśnie octenisept
mnie w szpitalu mówili, żeby spirytusu nie użwać
a ja ostatnio czytalam ze wlasnie na pepek spirytus 70% do pielegnacji. Kiedys gencjana smarowali a teraz juz sama nie wiem trzeba zapytac lekarza lub poloznej
ja uzywalam octanisept i minelo 1,5 tygodnia a pepek dalej byl, polozna na odwiedzinach od razu kazala stosowac spirytus i pepek szybciutko odpadl
najwazniejsze zeby pielegnowac pepek nie moczyc i obserwowac a jak cos sie dzieje to do lekarza
zgadzam się najważniejsza pielęgnacja
tak na prawde to ja tej pielęgnacji pępka BARDZO się bałam
popieram najważniejsza odpowiednia pielęgnacja
trzeba dbac o wszystko
Nam pępuszek szybko ładnie się zagoił. Gdy córka miała półtora roku jednak zaczął od czasu do czasu robić sie czerwony. Wtedy lekaż powiedzial ze trzeba dobrze po kąpieli go wycierać i powinno to zniknąć. Nie powinien on byc mokry. Po kąpieli był dokładnie wycierany do sucha i zaczerwienienie znikło.