Ziarniniak pępka

Ja po przeczytaniau tego tematu teraz jak mam styczność z małymi dziecmi i mam okazje spojrzeć przypadkiem na pępuszek to jego oglądam aby w razie czego powiedzieć o tej chorobie gdyby były jakieś jego objawy.

u nas szybciutko odpadł

u nas tez odleciał chyba po tygodniu

u nsa wszystko super się zagoiło i szybciutko

u nas pepek odpadl ladnie ale trwalo to dosc dlugo

takie male dzieci czesto maja przepukline u nas wlasnie sasiadki synek jest w szpitalu na przepukline na 1,5 roczku

mysle zeby dobrze oczyszczac pepek to nic sie zlego nie bedzie dzialo

higiena przede wszystkim

tzreba dokładnie wszystko myć zanim dziecku podamy do buzi tak samo musi myć raczki zanim coś ma zjeść

o higienę rączek trzeba dbać szczególnie

moj synek juz sam chetnia biega do lazienki i myje ze mna raczki

my nadal dokładnie oczyszczamy pępek synka bo ostatnio zauważyliśmy zaczerwienienie, a nie chcemy żeby doszło do jakiegoś zapalenia, więc lepiej nie rezygnować z tej czynności zbyt szybko

gdy ępuszek robi sie czerwony powinno sie go przemywac woda i dobrze go wycierać do sucha.Tak mi kiedyś powiedział pan doktor.

ja też długo po odpadnięciu kikuta przemywam pępek octeniseptem

u nas niczym nie przemywalismy, nawet spirytusem bo tak nam mowili w szpitalu

ja nic nie stosowałam na pępek

octonisept jest bardzo dobry . Również go stosowałam.

każda połozna zaleca inną metodę przemywania pepka

właśnie wydaje mi się, że musiał zostać wilgotny kilka razy, że się zaczerwienienie pojawiło, teraz dokładnie osuszamy

ja też octenisept stosowalam bo tak zalecili w szpitalu, w szpitalu też go stosowali, ale jak przyszla polożna z wizytą to zalecila żeby jednak spirytusem przemywać że jest lepszy