Złamanie/pęknięcie obojczyka u noworodka

moj mąz mial złamany obojczyk jak go wyciągali.

mój kuzyn jako dziecko miał obojczyk złamany i nawet gipsu nie założyli, podobno się nie zakłada

czesty przypadek przy porodzie sn

no też właśnie nam mówili na szkole rodzenia, że się nie zakłada

biedne maleństwo:(

Słyszałam, że tak może się stać przy dużym dziecku dlatego się bałam bo jak byłam w ciąży to mi ciągle mówili że będzie duża, a urodził się 3150, więc w zasadzie mały

pewnie bol niesamowity jak bez gipsu bez usztywnienia:(

Ból dla dzieciaczka na pewno duży

Ja nie miałam styczności z dzieckiem które miało to pęknięcie.Jednak na samą myśl wydaje sie ze ból musi mieć niesamowity.

angelus111 nie zawsze tak jest . Moja znajoma urodziła nie dużą córkę lecz tzn. 53cm a po porodzie okazało sie że ma pęknięty obojczyk.

Angeluś nasza mała miała pęknięty obojczyk przy porodzie i położna mówiła, że nie jest to specjalnie uciążliwe dla maluszka, trzeba tylko uważać na tę stronę, z której jest obojczyk pęknięty

Ja też nie spotkałam się z dzieckiem które po porodzie miała złamany obojczyk.

Ja tylko słyszałam, że coś takiego może mieć miejsce ale chyba u nikogo ze znajomych nie było ego problemu.

Według mnie pęknięcie obojczyka zarówno jest uciażliwe dla dziecka jak i dla rodziców.

ja jak bylam w odwiedzinachu szwagierki w szpitalu to ona wlasnie lezala z kobieta ktora urodzila dzidziusia z takim zlamaniem i mila jakies usztywnienia

Myśle że przy pęknieciu czy złamaniu obojczyka powinny byc jakieś usztywnienia. Gdyby nic z tym nie robili to by sie jeszcze źle pozrastało.

wśród moich znajomych też nie było przypadku pęknięcia obojczyka ale to się zdarza i wtedy usztywniają

czytałam już kiedyś o złamaniach obojczyka ale osobiście nigdy się nie spotkałam i dobrze

ja miałam pęknięty jako dziecko do dziś pamiętam gips do połowy jeszcze w dodatku w lecie na wakacjach nic przyjemnego

u dzieci nie slyszalm na ten temat natomiast u doroslych slyszalam moja kolezanka miala ten problem i niestety miala sroby i druty