Zmiana mleka na 2

Szkoda, że nie masz wyboru, bo dobra opieka pediatryczna jest tak ważna, zwłaszcza na początku. Może uda się kiedyś znaleźć kogoś innego albo skonsultować z innym specjalistą prywatnie, żeby mieć większy spokój

My przechodziliśmy z Bebilon ha na ten advance, i myślałam że to żadna zmiana jak ta sama marka, a syn albo ulewal albo zaraz miał biegunkę, i zostaliśmy na ha do tej pory

I zaufanie do lekarza, ale może pediatrzy znają się na chorobach i w takim przypadku mogą pomóc, a jeśli chodzi o porady żywieniowe albo suplementacje to nie mają takiej rozbudowanej wiedzy.

Dlatego warto też konsultować się z dietetykiem lub specjalistą od suplementacji.

Ja bym poszła do innego pediatry jak tej nie ufasz. Ale nie mieszaj dwóch mleko w jednej butelce bo różne mleka mają różne składy a 1 i 2 różnią się od siebie ilością składników. Dlatego nie wolno ich miesiąc że sobą. Poza tym każde ma inny smak jak zmierzasz 2 to nie wiesz co wyjdzie

1 polubienie

Masz rację, lepiej skonsultować się z innym pediatrą. Mieszanie mlek to zły pomysł różnią się składem i smakiem, co może zaszkodzić maluchowi lub zaburzyć trawienie.

Ja chciałam przejść stopniowo. Przez pierwsze dwa dni dawałam jedną porcję „2” i reszta „1”. Kolejne dwa dni dwie porcje „2” a potem już samą „2” dawałam bo widziałam, że małemu się nic nie dzieje.

I to jest najlepszy sposób. Też tak robiłam. Bo jak zmiesza się dwa mleka to nie wiadomo czy to od nowego mleka czy od tego że jest zmieszane

1 polubienie

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, będziemy zmieniać stopniowo dając. :slight_smile:

1 polubienie

Ja wgl o tym nie pomyślałam w ten sposób, przy następnej zmianie mleka będę wiedziała więcej

zmiana lekarza to dobry pomysł, jeśli nie czujesz się pewnie. Mieszanie mleka może powodować problemy, lepiej trzymać się jednego rodzaju dla bezpieczeństwa maluszka.

1 polubienie

Niby tak ale trochę finansowo nas zjada to mleko, które mamy, nigdy nie ma na niego promek, dostępnie głównie w aptece Gemini stacjonarnie w Rossmann ale też zawsze widzimy tylko pojedyncze sztuki, w jednej gramaturze więc jedna szafka to te mleka bo potrafi mała aktualnie zjeść ok 10-12 puszek, plus zagęstnik który też ma mała gramaturę i cenę jak jedna puszka mleka i się robi mały problem. Bebilon advance nawet jej podszedł, chętnie jadła itd. ale to był ten czas gdy nie wiedzieliśmy jeszcze że ma refluks utajniony więc ulewała też, było prężenie się wtedy, miała zmienione przez tą prywatną lekarkę wszystko, od priobiotyku po mleko więc chcemy spróbować z innym jeśli się uda to super jeśli nie to będziemy ciągnąć 2 comfort

To tak jak z Bebilon Ha, ciężko dostępny i bez promocji. Teraz to nam idzie puszka na 8 dni, ale był taki czas, że syn zawsze wypijał inna ilość a jak dorobiłam to już nie chciał, więc zapobiegawczo robiłam więcej. To wtedy nowa puszka co 2 dni była :pensive:

O jej co 2 dni :anguished: to faktycznie sporo schodziło….

Rozumiem, to duży wydatek, zwłaszcza przy tylu puszkach i zagęstniku. Warto spróbować z innym mlekiem może się sprawdzi, a przy okazji trochę odciąży Wasz budżet.

Ogólnie na żadne 1 nie ma promocji bo tak jakoś jest to zabronione żeby promować karmienie piersią

Możliwe, mi chodzi o to że ciężko jest go dostac przede wszystkim, jak nam się skończyło a paczka nie dojechała jeszcze bo były opóźnienia dostaw to było szukanie po rossmannach gdzie jest aż znaleźliśmy jedna wgnieciona puszkę. Do tego niestety te pojemności po 300g, często właśnie nawet jak mleko nie ma promocji to większe się bardziej opłacają a tutaj nie mam wyjścia. No i też chciałabym spróbować z innym bo są też opcje np. buteleczek które można awaryjnie mieć ze sobą np.

Rozumiem, brzmi jak prawdziwa specjalistka z powołania i dlatego pewnie tak trudno się do niej dostać. Może warto spróbować umówić się z wyprzedzeniem, np. pisząc jej wiadomość z prośbą o termin w czasie, gdy nie przyjmuje chorych dzieci (np. rano lub pod koniec dnia)? Możesz też zaproponować, że jesteś elastyczna i poczekasz na jakiekolwiek okienko. Tacy lekarze często doceniają cierpliwość i zrozumienie, szczególnie jeśli znają Cię od lat.

1 polubienie

O rany, to brzmi naprawdę złe … :disappointed: Zdecydowanie rozumiem Twoje rozczarowanie jak się jest świeżo upieczoną mamą, to człowiek potrzebuje konkretnego wsparcia, a nie chaosu, sprzecznych informacji i lekceważenia problemów. Tym bardziej że chodzi o zdrowie dziecka, więc każda wątpliwość czy niespójność od lekarza potrafi wyprowadzić z równowagi.

1 polubienie

Te małe opakowania potrafią też szybko zniknąć, więc dobrze mieć plan B, jak te buteleczki na awaryjne sytuacje

1 polubienie