A w jakim wieku zauważyłaś, że dziecko
Może mieć autyzm?
Hmmm ciężko to stwierdzić…ogólnie objawy miał bardzo wcześnie , wtedy jeszcze nie wiedziałam że były to objawy autyzmu. Wydawały mi się rzeczami normalnymi, ale jak byliśmy u psychiatry to nam wytłumaczył , że to były te wczesne objawy. Syn wolał być noszony na rękach przodem do świata a nie przytulając się do nas. Efekt „wkręcania żarówki” charakterystyczne ruchy rąk. Bardzo mała ilość snu , praktycznie nie spał już jako noworodek co było szokiem.
Masakra jak można takie coś mówić kobiecie w ciąży
mam wrażenie że ludzie czasami nie pomyślą nawet .
@MojeM1 o matko co za człowiek…ty byłaś w ogromnym bólu po stracie a tu takie słowa . Jak byś to zrobiła specjalnie …to smutne że ludzie są tak bezmyślni…
Ja w roku 2025 przeszłam tak wiele , że w tym musi być już lepiej . Jak nie będzie to już nie wiem czy się dźwignę. Kiedyś ktoś mi powiedział , że musimy w życiu przeżyć złe chwile żeby docenić te dobre. Może coś w tym jest.
@MojeM1 Dla mnie 2025 - był gorzko słodkim rokiem.
Pamietaj, że masz dla kogo żyć i nigdy nie wstydź się poprosić kogoś o pomoc i o wsparcie ![]()
Zawsze sobie powtarzam, że po burzy może nadjeść kolejna, jeszcze mocniejsza. Ale nie wierzę, że burze trwają wiecznie i w końcu musi pojawić się słońce. I bardzo Ci tego życzę, oby ten 2026 był dla nas łaskawy!
Dlatego ja nikomu nie mówię na jakim etapie jestesmy ani nic , niech się rozwija tak jak potrzebuje . A teściowej to ci strasznie współczuję zero takiej jakiejś wyrozumiałości , ja bym chyba przestała z nią rozmawiać za takie coś
Myślę że tak jest my z mężem tak sobie mówimy bo oboje dużo w życiu przeszliśmy a dziś jesteśmy szczęśliwi odnaleźliśmy się i wszystko się układa.
U nas ubiegły rok rozpoczął się od śmierci mojego taty i tak śmierć towarzyszyła nam przez cały rok. Straciliśmy bardzo bliskie osoby. Było też kilka innych złych wydarzeń , które obciążały psychicznie no i nawet fizycznie. Także już się nie mogłam doczekać końca roku. Całe szczęście już przyszło nowe i oby było tylko lepiej.
Też myślę , że coś w tym jest . Nie ma co się poddawać . Ja też mam czasem lepszy czas a czasem boję się , że nie dam sobie rady , że już nie będzie lepiej . A zawsze jakoś się udaje , i zawsze czuję się chociaż trochę silniejsza
Czasami tak jest że złe sytuację nakręcają się wzajemnie. Czasem wydaje nam się że pech towarzyszy nam cały czas . Ale zawsze trzeba mieć nadzieję że jutro będzie lepiej. U nas rok minął w miarę fajnie chociaż bywały różne momenty , sytuacje …ale najbardziej tamten rok kojarzy mi się z radosnymi momentami jak wiadomość o ciąży chociaż na początku jak się dowiedziałam że po pół roku od porodu znów zostanę mamą nie koniecznie skakałam z euforią , na początku towarzyszył nam strach jak sobie poradzimy , i czy moja świeża blizna po cc wytrzyma . Później strach jak będą początki ciąży czy również wymioty i jak poradzić sobie wtedy z opieką nad półrocznym dzieckiem. Wszystko przetrzymałam i teraz mogę powiedzieć śmiało że wszystko czego się boimy to to czego nie znamy , ale jak już poznamy to zawsze jakoś sobie radzimy
kolejnym cudownym wydarzeniem w minionym roku to narodziny synka
bardzo chciałam mieć syna i tym razem się udało do trzech razy sztuka:smile:
Noooo straszny spam się robił. Szkoda, że ktoś przychodzi tylko dla nagrody. Owszem, fajnie wygrać, tym bardziej jak ktoś potrzebuje, to jednak dostać do testu, za darmo, a kupić za 800 zlorych, no różnica jest, ale też trochę jakim kosztem
ja generalnie lubię bardzo mieć uporządkowane jakieś notatki, wiadomości itp, więc jak wchodziłam, widziałam po kilkadziesiąt nowych odp, spora część bez ładu i składu, to aż mną telepało ![]()
dla zdrowia psychicznego zrobiłam sobie przerwę ![]()
![]()
Ja jestem tu krócej, ale to naprawdę wartościowe miejsce, bo duuuzo rad można tu uzyskać, aktualnych, a nie sprzed 40 lat. Ale jednak takie spamowanie trochę zniechęca, a szkoda, żeby taki potencjał się marnował
Tyle , że jak dziewczyny siedziały na forum całą dobę to szybciej byłoby im pójść do pracy na 1/2 etatu i nawet by im jeszcze trochę grosza zostało
trzeba napisać petycję do @CanpolBabies_Redakcja żeby były inne zasady
może właśnie pomysł żeby do testów była niespodzianka . Wtedy nie będzie chaosu i sztucznego tłumu. Np. w lutym wyniki testów i informacja co to będzie. Jeżeli komuś coś się nie przyda to przecież może zrezygnować i nagroda będzie dla innej osoby. Bo czasem dziewczyny piszą , że nie są aktywne bo czegoś nie potrzebują. A i szkoda , że nie ma już możliwości dodawania porad.
Mnie tu nie było jeszcze za czasu porad, tzn dołączyłam może na dzień/dwa przed zmianą forum na nowe i ta przerwa techniczna ![]()
Ale z tego co widzę, to dużo użytkowniczek miło je wspomina, więc może faktycznie były takie fajne ![]()
Porady były świetne , fakt że oczywiście były też niezłe numery z nimi
dziewczyny zakładały dodatkowe konta żeby oddawać na siebie głosy
i np. aktywnych było 30 osób a głosów 120
więc nie wiem skąd te głosy się brały
Ale canpol wychwycił dziewczynę , która miała dwa konta i tak brała po dwa produkty do testów
pisała z dwóch różnych kont i się z nich załapywała… szok co ludzie mają w głowach.
Tyle , że teraz sporo porad byłoby pisanych na chat GPT
tak mi się wydaje
A to te podwójne konto, to już historię znam. Sama jestem w szoku, że komuś się chciało. Przeciez na takich podwójnych konrach, to naprawdę jest co robić, w sensie że mnóstwo czasu na to schodzi.
No dokladnie , niechialoby mi sie … na jednym czasami czlowiek nie ogarnia a co dopiero dwoch ![]()
No jak sobie wyobrażę w takim grudniu, mieć dwa konta ![]()
Jezu, to trzeba chyba tu wtedy siedzieć 24/7. O ile w ciąży jeszcze miałam na to czas, jak poszłam na chorobowe, tak teraz sobie nie wyobrażam ![]()
dopiero skończyłam ogarniać kuchnie, usiadłam na chwilę z kawką i zajrzałam, a tak jak ktoś miałby 2 konta, to jak praca na etacie ![]()
Dokładnie w szoku byłam , że ktoś to ogarniał
ale rewelacja , że zostało to wyłapane i ukrócone ![]()
No niestety niektórzy są tu tylko dla nagrody, ale z drugiej strony ja się cieszę że są tu poruszane też luźne tematy. Widziałam że jakiś czas temu była dyskusja na forum żeby przy tematach z poradami nie schodzić na pierdoly, no ale tak się nie da, zawsze przy okazji porady wyjdzie jeszcze jakiś inny temat.
Ogólnie po porodzie brakuje mi trochę kontaktu z ludźmi, każdy ma pracę, jakieś swoje obowiązki, wiadomo że czasem popiszę z przyjaciółkami ale one też mają pracę, dzieci i nie mają tyle czasu żeby popisać o głupotach, więc cieszę się że oprócz porad mogę popisać tu o luźnych tematach.
Ale praca jest taka, że nagroda zachęca nowych użytkowników, dzięki temu więcej się dzieje i marka staje się bardziej popularna. Ja np byłam tu przed ogłoszeniem nagrody z grudnia i dużo rzeczy zakupiłam po waszych testach
kupiłam wiecej przez bycie po przeczytaniu waszych opinii na forum i jakbym miała to zsumować to pewnie wyszłoby więcej niż wartość nagrody z grudnia ![]()
A czy to komuś przeszkadza jak ktoś siedzi 2 a ktoś siedzi tu 5h?
po prostu niektóre mają więcej czasu, zwłaszcza że większość z nas siedzi na l4 albo na macierzyńskim więc ciężko podjąć się pracy nawet na 1/2 ![]()
Gdyby były niespodzianki to wtedy jednak trochę ciężej przyciągnąć nowe osoby na forum
dla mnie to mogłoby być ok, ale ja już tu jestem 3 msc więc wiem że tu jest fajnie bezwzględu na nagrodę, ale wiecie jak jest - żeby kogoś przyciagnac to najczęściej działa fajna nagroda ![]()
A co to były te porady? Bo o nich dużo słyszałam, ale nie wiem jak to działało? No i skoro już tego nie ma to właśnie może przez to że było to dość problematyczne i dziewczyny robiły z tego różne cyrki ![]()
A taki spam jest nieunikniony - bo jest temat i z tematu schodzi się na kolejny, jedna coś napisze, druga coś napisze i się rozkręca rozmowa. Zeby tego nie było na forum musiałby być z 10 dziewczyn, przy 30 (bo chyba jakoś tyle jest aktywnych aktualnie) tego się nie uniknie bo każda ma coś do napisania i do dodania
(sama się na to trochę denerwowałam jak tu dołączyłam bo ciężko było ogarnąć co i jak, ale kwestia czasu i przyzwyczajenia)![]()
A i jeszcze dodam, że mimo jak ktoś ma mniej czasu, wchodzi tu raz dziennie to i tak warto się udzielać i coś napisać wartościowego bo już tamten miesiąc pokazał, że nie trzeba siedzieć na forum 24 na dobę i pisać niewiadomo ile a redakcja i tak docenia taką osobę ![]()