Zawsze do testów dostawało się 10 najbardziej aktywnych dziewczyn i 10 dziewczyn , których porady były najwyżej ocenione.
Porad canpol mógł wybrać tyle ile się spodobało a wygrywało 10 najwyżej ocenionych. Więc nigdy nie miało się pewności czy napisana porada zostanie wybrana przez redakcję do opublikowania. Jeżeli porad było mniej to i tak 20 dziewczyn dostało się do testowania a po prostu była różnica dobrana z aktywnych dziewczyn
A przez to nie robił się właśnie jakiś taki spam tymi poradami? I pisanie tych porad żeby tylko coś napisać?
To były porady dotyczące macierzyństwa czy ogólnie życia ?
i każdy użytkownik głosował czy ta porada jest fajna czy zbędna a i tak redakcja decydowała ?
Żaden spam nie mógł się zrobić , ponieważ canpol wybierał jakie porady dopuści do publikacji. Czyli mogłaś napisać 100 porad a nie zaakceptowali do publikacji żadnej. Była zakładka i do każdego 20 dnia miesiąca wysyłałaś poradę. Canpol dopuszczał je parę dni przed końcem miejsca. Czytali wszystkie i wybierali , te które uznali za wartościowe. Pisałyśmy głównie o macierzyństwie itp. sprawach . Czyli wszystko to co jest zgodne z sensem canpola. Publikowali wszystkie porady tego samego dnia i wtedy można je było oceniać , skala od 1 do 5 i te , które miały najwyższe oceny dostawały się do testów. Także SPAM nie wchodził w grę bo tak jak redakcja pisze porady tak pisałyśmy je my. To było w osobnych zakładach niż forum. I porady a forum to były dwa odrębne działy.
Porady byly fajne. Lubilam je czytać
spam się nie obił bo one nie byly dodowane jako nowe watki kiedy Kto chce. Tylko wysylalo się i redakcja akceptowała lub nie
Ale naprawdę trzeba bylo dobrze przemyslec, zeby temat się nie dublował.
Może jeszxze kiedyś wrócą. Ale właśnie jak padlo wyżej- ten chat gpt…
No ale to redakcja miała pełne ręce roboty w takim tazie, bo przeczytaj nagle xxxx porad i wybierze itp.
Z pewnością było trzeba poświęcić sporo pracy na przeczytanie porad , ale i napisanie ich było wyzywaniem. Znalezienie tematu i porządne napisanie to była fajna zabawa. Czasem byłam pewna , że porada się ukaże a jednak nie
a z kolei napisałam tak na luzie i nagle 5 porad jednego miesiąca się ukazało
była też sytuacja , że zadałam pytanie dotyczące Douli i dziewczyna zagrała nie fair bo napisała o tym poradę. Tak zgrabnie podkradła temat
Ale też dziewczyny z forum to zauważyły i krytykowały całą sytuację , że słabo się zachowała. Porady były fajne , ponieważ polegały na tym , że ktoś miał konkretną wiedzę na dany temat i ją przekazał. Naprawdę można było skorzystać z wielu porad.
A było widać kto ocenia te porady , w sensie kto daje serduszka ? Przecież to odrazu widać że to oszustwo jeśli pojawiają się serca osób które nie uczestniczą w dyskusji. Swoją drogą weź załóż tyle kont , jedno konto długo się zakłada a co dopiero tyle ![]()
Szczerze mówiąc obawiałabym się, że mogłyby się pojawić sytuacje, że ktoś celowo ocenia porady na 1 żeby tylko dana osoba np nie wygrała
nie wiem czy to dobry pomysł żeby to wróciło, ale też nie do końca wiem jak to wyglądało i jakie to faktycznie były porady ![]()
no i w dzisiejszych czasach tak jak piszecie gpt leciałby rownooo ![]()
Wydaje mi się , że redakcja to wiedziała . My nie miałyśmy do tego wglądu. Także ciężko mi się wypowiedzieć. Możliwe , że redakcja zauważyła te myki i zaczęli sprawdzać IP z jakiego się pisze. No bo jakoś doszli do tego , że jedna osoba ma dwa konta. Opisywali to , ale bez wchodzenia w szczegóły. Może prosili rodzinę i znajomych o ocenianie porad
Ale te ocenianie na 1 też czasem było dobre
bo liczyła się ilość głosów . Więc z automatu ktoś miał 30 głosów a nie 3
oczywiście były cyrki z poradami , ale dużym wyróżnieniem było samo dopuszczenie porady do użytku publicznego. I tak jak się mówi - nie chodzi tylko o nagrodę
więc kto by chciał ten by pisał poradę. A zawsze można było być w 100% aktywnym a dodatkowo napisać poradę. Jeżeli komuś zależy na nagrodzie to i tak ją dostanie za aktywność. Porada może być miłym dodatkiem
To prawda , mam wrażenie że ludzie są coraz gorsi ![]()
Jasne! Dzięki za wytłumaczenie bo nie wiedziałam do końca o co w tym wszystkim chodzilo, a cały czas mi się gdzieś to obijało o uszy że takie coś było
sądzę, że to nie wróci bo było przy tym za dużo kombinowania ![]()
Wtedy faktycznie mogłobyc to na zasadzie konkursu popularności i użytkowniczki mogły prosić znajomych i rodzinę żeby oceniali jej porady, tak jak często jest na fb że znajomi proszą żeby coś polajkowac bo wygrywa największą ilość like. Obecna forma bardzo mi się podoba, można poczytać ciekawe porady jak i pogadać na luźniejsze tematy
Możliwe , że redakcja zauważyła sporo takich nieuczciwych zachowań odnośnie porad i dlatego to się skończyło
Wiesz , na facebooku tez sa grupy typu like za like , wiec teraz uzbierac w konkursie 1000 likow to w sumie pikus ![]()
Też mi się ta forma bardzo podoba, nie znam porad i też chyba nie wiem czy bym potrafiła tak merytorycznie ja ładnie napisać
może w głowie by coś się ułożyło , ale żeby tak ładnie to jeszcze przedstawiać to ja miała bym problem ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Oj tak ja na jedno zawsze lajkowalam ale jak kiedyś mi kuzynka wysłała żeby polajkować jej post to jak weszłam to mi konto na Facebooku shakowali i lipa z mojego konta na następny dzień pisali do znajomej i wplaciła za rzekomo moje zakupy ponad stówę… dlatego ja już nie w chodzę w żadne lajkowanie znajomym ![]()
Strasznie nie lubię tych konkursów (a jeszcze sie takie pojawiają) gdzie wygrywa osoba z największą liczbą lajkow pod swoim komentarzem. To jest dla mnie nie fair bo wystarczy, że udział weźmie osoba która ma jakąś dużą liczbę followersow na ig - wrzuci posta, że prosi o lajka i nagle spływa ich lawina ![]()
Mialam podobnie , tez z mojego konta ktos prosił o blika . Tyle ,ze pisał dziwnym stylem i nikt sie nie dał nabrać ,ze to ja .
teraz trzeba być mocno uważnym w sieci, aby nie tracić swoich pieniędzy z konta , wystarczy tylko mały błąd
Ja ostatnio wzięłam udział w konkursie na ilość głosów. O godzinie 20 miałam 7 głosów i pierwsze miejsce , później było chyba 6 głosów u drugiej dziewczyny. O godzinie 23 miała 370 głosów ![]()
także szybko jej urosło ![]()
Dlatego ja nie biorę udziału w takich konkursach bo szkoda mojego czasu na żebranie u znajomych o lajka ![]()