Drogie mamy , pojawia się u nas coraz częściej prblem ze skórą syna , pęka w delikatnych miejscach i nie chce się goić . Dostaliśmy zalecenie zrezygnować z nabiału bo jest opcja że to jest powodem . Mój synek 1,5 roku bardzo lubi jogurty i serki , twaróg , serek wiejski. Czym mogę to zastąpić ? Kupuję tylko te jogurty owocowe z Lidla czy biedronki ale to są raptem 3 smaki które się nudzą
A nie próbowałaś kupić naturalnego jogurtu bez laktozy i dodawać sama dodatki? Np borówki, truskawki czy jakieś inne które syn lubi? Kiedyś często jadłam smakowe jogurty ale przestawiłam się właśnie na takie naturalne z dodatkiem owoców. Synkowi na początku może nie smakować bo w tych gotowych jest pełno cukru, więc zawsze możesz posłodzić i dodać owoce.
Jogurt dla niemowlaka Jest podobny wątek, można go odświeżyć , żeby nie powielać
U nas też od nadmiaru coś sie działo na skórze i od paru lat kupuje mu soothie roslinne w lidlu. Bardzo je lubi. Oczywiscie jogurt naturalny i inne nabiały też je jednak jogurty mógłby jeść co chwile i dlatego mamy taką alternatywę ![]()
A próbowałaś te jogurty kokosowe go vege z biedronki? Albo alpro jeszcze ma jogurty swoje ale juz nie pamiętam gdzie je widziałam, możliwe że w Dino kiedyś były
Ale on ma w ogóle pdstawic nabiał wiec te bez laktozy również nie wchodzą w grę niestety ;/ a szkoda bo on uwielbia zwykły jogurt grecki
Kiedyś dla siebie kupowałam z ave vege taką owsiankę , pyszna była ale szukałam w tylu sklepach i nie umiem dostać nigdzie
Tutaj jest mowa o klasycznych jogurtach , kefirach itp a one mnie niestety nie interesują . Więc nie chcę zaśmiecać watka zupełnie innym tematem .
A nie myślałaś żeby zastąpić mu jogurty jakimiś innymi płynnymi deserkami? Np pudding z chia na mleku kokosowym? Albo budyń na mleku owsianym zrobić?
Rozumiem, że byliście u lekarza na konsultacji i dostaliście takie zalecenie aby odstawić nabiał. A czy mówił coś o tym jak długo powinien wynosić okres odstawienia tak aby zauważyć ewentualne efekty czy ten problem ze skórą faktycznie spowodowany jest nabiałem?
Mamy przez miesiąc pilnować tego co je mały i obserwować jak te miejsca na skórze będą reagować
Próbowałaś te kokosowe ? Macie zrezygnować z nabiału ze względu na laktozę ? Jeżeli tak to jest dużo jogurtów bez laktozy, są skyry i smakowe w zasadzie w każdym sklepie do kupienia I są jeszcze te wegańskie alpro.
Mój syn bardzo lubi te kokosowe Bobovita Cocomi. Dla mnie są straszne, ale on mając rok sam jadł je łyżeczką, a tak to za nim trzeba było chodzić z jedzeniem
Kompletnie o nich zapomniałam , te z rossmanna ? Mały je jadł chętnie
Tak tak, ja je w Rossmanie kupowalam
Możesz spróbować jogurtów i serków roślinnych są na bazie owsa, soi lub nerkowców. W sklepach jest spory wybór smaków, a jeśli smak mu się znudzi, możesz dodawać świeże owoce, puree z dyni, marchewki albo trochę kakao czy cynamonu, żeby było ciekawiej. Twaróg czy serek wiejski można też zastąpić tofu zmiksowanym z owocami ma podobną kremową konsystencję i dzieci często to lubią. Możesz też zrobić domowy deser: miks owoców z jogurtem roślinnym i np. odrobiną kaszy jaglanej wtedy smakuje trochę jak jogurt owocowy. Najważniejsze, żeby wprowadzać to spokojnie i pokazywać, że też może być smaczne.
Jeśli chodzi o jogurty to jest masa alternatyw, np. jogurty kokosowe (naturalne lub smakowe), owsiane, z grochu, ale faktycznie twaróg czy serek wiejski trudno zastąpić, jedynie tak na szybko z gotowców to tofu przychodzi mi do głowy. Jeśli masz więcej czasu i zacięcia kulinarnego możesz zrobić domowy serek topiony z aquafaby (wody z ciecierzycy), ale czego się nie robi dla dziecka
Rzucę Ci przepis
Pewnie że spróbuję , ja sama robię serek topiony smażony i on zawsze tak wygryza go z chleba ![]()
Z doświadczenia przy nierównej walce z silnym AZS: odstawienie nabiału pomaga ale nie leczy, kupowaliśmy przez długi czas zamienniki jogurtów na bazie kokosowej , z czasem zauważyłam że i tak to nic nie daje więc wróciliśmy do danonkow ![]()
Problem jest bardziej złożony , życzę powodzenia szczerze , ja walczyła ponad 2 lata łącznie z instalacja filtrów do wody do kąpieli . Czy wszystko pomogło ? Tak . Czy problem wraca ? Tak ![]()
Musiałabyś po detoksie od nabiału przez miesiąc zobaczyć czy jest poprawa bo jeśli nie szukać może to być inna przyczyna niż nabiał. A jak z kupkami? Czy są normalne czy bardziej płynne pod biegunkę?