My do tej pory używamy emolientów. Ale raz na tydzień, profilaktycznie, żeby nawilżyć skórę córeczce.
Przez pierwszy miesiąc życia używaliśmy tylko specjalnych płynów. Póki co nie mieliśmy okazji wypróbować kąpieli z dodatkiem nadmanganianu potasu, ale ten stosuje się tylko w sytuacjach kryzysowych.
Skóra noworodków i niemowląt jest bardzo delikatna, narażona na odparzenia, podrażnienia, wysuszanie, ale i na potówki i inne dolegliwości zwiążane z niedojrzałością skóry i gruczołów potowych i łojowych.
my uzywamy sporadycznie oliatum,jest swietny,czasami kiedy ja mam przesuszona skore i mnie swedzi sama kapie sie z oliatum
napar z rumianku swietna rzecz do kąpieli
moja mal nie ma zadnych problemow ze skora ,takze uzywam tylko plynow do kapieli,ale wiem ze znajoma leje do kazdej kapieli pare kropel fionety na rozne wysypki i uczulenia pomaga
mojej znajomej synek ma atopową skórę i praktycznie nic za bardzo nie może używać i kąpie małego w płatkach owsianych. mały ma potem fajną skórę
My też używamy sporadycznie preparatu allerco, a tak to kąpiemy w nivea i smarujemy oliwką
Prawda mazi_22, rzecywiście emolienty służa także dorosłej skórze.
Niedługo lato, wiec po opalaniu dla wysuszonej słóńcem suchej skóry przydać się może kapiel natłuszczająca i nawilżająca.
my uzywamy w domu kosmetyków OLIAN na bazie parafiny , produkowanych przez Oceanic( są nieco tańszeniż Oliatum).
mi moja mama polecała dolewanie do kąpania maluszkowi trochę ściągnietego mleka, nigdy nie próbowałam ale podobno bardzo pomaga przy suchej skórze maluszka a na pewno nie zaszkodzi
o mleku też słyszałam, ale podobno najlepszy krochmal. Raz tak wykąpaliśmy małą, ale nie miałam przekonania do tego sposobu, bo miałam wrażenie, że ona wcale nie jest czysta po kapaniu w tej mące
a ja słyszałam też że alergikom robi sie kapiel z gotowanym siemieniem lnianym
ja ostatnio kapie mala kapalam w krochmalu i powiem szczerze ze jestem bardzo zadowolona,poniewz mala dostala uczulenia,a taka kapiel dziala swietnie na takie plamki wydaje mi sie ze nawet lepiej od tych drogich specyfikow
oczywiście też kapiele w rumianku, jak dziecko ma odparzenia, albo pieluszkowe zapalenie skóry
Podobno krochmal dobrze działa.jeszcze nie próbowałam u nas tej metody.
my na potówki próbowaliśmy kąpieli w krochmalu i rzeczywiście potówki szybko zniknęły
Krochmal działa antyseptycznie, nadaje się super zarówno na potówki, jak i inne kłopoty skórne. POleciła nam je pani dermatolog i rzeczywiście działają cuda…
ogolnie mąkę ziemniaczaną można równiez stosować zamiast talku
Tak, gdy mojej córci od pieluch odparzyła się pupa (poważnie, bo aż do “mięsa”) zasypywaliśmy mąką, zamiast kremu (polecenie dermatologa). Po 3 dniach miejsce “żywego” było już powleczone naskórkiem, naomiast drugiego dnia stosowania - córcia już nie skakała z bólu przy przemywaniu pupy
lady…to mieliście niezłe to odparzenie…dobrze,że mąka pomogła.
to normalnie jak odleżyny już, ale u dziecka to szybciutko takie rzeczy sie robia. Całe szczęście, ze szybko się wygoiło to i malutka długo nie bolało