Refluks u dziecka problemy z laktacja dylemat z butelką jak sobie z tym poradzić

Witajcie zakładam nowy temat a mianowicie problem z refluksem oczywiście wiem każde dziecko ma ale moje dziecko miało tak rozbujany ten problem że był płacz przed każdym ulaniem a ulewala na okrągło nawet 4 godziny po jedzeniu ulewanie wyrywało ja ze snu . Przez to że próbowałam karmić ja mniej ale częściej co nie wychodziło bo w momencie jedzenia odpływała ( nawet mimo małej ilości mleka ulewała )i zastosowane wszystkie sposoby na ulewanie które nie dały absolutnie nic podawany syrop gastrotus też nic nie zdziałał i w ten oto sposób laktacja stanęła kupiłam mleko hipp na refluks i ogólnie super ale i nie bardzo bo jak piję tylko te zagęszczone to lepiej z ulewaniem ale problem z kupą ogromny wręcz kamyki :pleading_face: i wydłubywanie kupy palcem dosłownie . Wracając do wstrzymanej laktacji kupiłam laktator Canpol i jest fantastyczny ale kupiłam pojedynczy co było błędem ale nie będę już dokupywać bo finansowo nie bardzo mogę , obudziłam laktację i było fajnie ale znowu nawróciły problemy z refluksem jak mała piła więcej mojego mleka więc karmiłam z jednej piersi i sciagałam laktatorem ale to było już męczące bo na okrągło miałam założony laktator a z jednym no cóż 80 minut niewygody bo dziecko trzeba ciągle trzymać w pionie . Niby mogę robić te systemy na pobudzenie ale z jednym laktatorem jest mi ciężko i muszę doładowywać baterie więc jak Joe sciagałam to siedziałam pod ładowarka :sweat_smile: . Odpuściłam laktator żeby trosze żyć ale efekt taki mleka prawie nie ma i teraz serio nie wiem już co mam robić czy kurczowo trzymać się karmienia piersią czy odpuścić . Tylko ta kupa stanowi ogromny problem do tego ciężko znaleźć odpowiednią butelkę która jej będzie pasować a kupować i wywalać kolejne butelki jest bez sensu . Jak wy to widzicie bo ja już załamuje ręce i głupieje :sweat_smile: czy jest może jakiś sposób na ratowanie laktacji bez siedzenia ciągle pod laktatorem bo 1 szt to za mało :neutral_face:

1 polubienie

> Cytat
Laktacja jak rozkręcić?
Laktacja po cc
Butelka do karmienia

jest dużo watkow w ktore warto zerknąć
warto tez opisac jaki wiek itp czasami tez moze byc alergia powodem lub po prostu fizjologiczny
moje dziecko chlustalo ponad rok mial alergie bmk i nic tego nie zatrzymalo tak w pelni

Cytat

5 polubień

Wiesz co chętnie Ci pomożemy tylko wpis jest dosyć chaotyczny, nie wiem nawet co jest dla ciebie kluczowym problemem do rozwiązania.
Opanowanie refluksu? Dopasowanie butelki? Rozkręcenie laktacji? Musisz zadać konkretne pytanie i dać nam konkretne informacje a na pewno coś wymyślimy :blush:

2 polubienia

Może nie do końca mam rozwiązanie problemu bo sama nie wiem czy synek miał refluks tak na prawdę czy alergie. U mnie było tak że denerwował się przy piersi, wrzeszczał odginał, ulewał. Dawałam syrop na refluks i pomagał na chwilę ale każde karmienie było gehenną. A na drugim cycu bliźniaczka wisiała jak śpiąca królewna. U mnie problem zniknął całkowicie jak przeszłam na kpi. Mam dwie muszle Smart Sense, więc co 2 godziny zakładam. Mleka trochę brakuje dla dwójki żeby ich wykarmić to dorabiam 1-2 butelki Bebilon pepti (został przepisany przez neonatolog przez podejrzenie alergii) . W co do tej przypuszczalnej alergii to ja odstawiłam tylko mleko do kawy. Widzisz poprawę kiedy karmisz swoim mlekiem z butelki?

1 polubienie

Mi bardzo zalezy i zalezalo na karmieniu piersia , udaje mi sie , ale musislam “dojrzec” i pogodzic sie z mysla , ze jesli sie nie uda to nie bedzie to mojq wina i to tez bedzie wprorzadku . Nie warto sie zabijac , bo w koncu szczesliwa mama to szczesliwe dziecko.
Jesli dobrze rozumiem to refluks jest glownie po twoim mleku , wiec nie powinnas czuc sie winna , tak czasem jest . Butelke moge z czystym sumieniem polecic canpol natural shape . System odpowietrzania jest naprawde ekstra i moja mala nie ma po nich zadnych dolegliwosci brzuszkowych . A moze wato zmienic syrop ? Sa dostepne rowniez inne
Ja uzywalam Dicogel gastro . Do tego uzywalam tez sab simplex (ja mieszkam przy granicy i kupowalam bezposrednio w niemczech , polski odpowiednik to espimisan 100 dla niemowlat)
Edytuje , bo jeszcze mi sie przypomnialo , ze problem tez moze byc witamina D . Dzieci czesto maja proboemy brzuszkowe przez konkretna marke , wiec moze tez warto sprobowac inna firme

1 polubienie

Wiesz u nas było podobnie że dziecko ulewało po kazdym mleku kupiliśmy takie na ulewanie i też po nim zatwardzenie , okazało się że dziecko ma skazę białkową i żadne mleko córce nie pasowało , była na bebilonie pepti i nie zwracała tak jak inne mleka , ale w twoim wypadku konsultowalabym się z pediatrą i może poszukaj innego mleka w razie w.

Czy jak dziecko jest na Twoim mleku to jest lepiej z kupa? A jaką macie teraz butelkę? Ja z laktatorem pojedynczym robiłam sesje 10minutowe, a z podwójnym 15 minut, może ściągaj ciut krócej.
Jak skończyłam kp z pierwszym synem a przeszłam na kpi to poczułam ogromną ulge. A jak zrezygnowałam z kpi to jakbym wygrała los na loterii. Jeżeli to Cię tak bardzo męczy, to bez sensu. Po to jest mm, żeby karmić dziecko a nie żeby mama miała wyrzuty sumienia.
A na pewno nie macie alergii na bmk?
Współczuję Wam refluksu, bo to bardzo uciążliwe zarówno dla Ciebie jak i Twojego maluszka.

Wiem że napisałam to nie tak jak powinnam ale nie umiem tego zgrabnie napisać z dzieckiem na rękach :sweat_smile: ogólnie nie wiem co robić próbować ratować laktację czy przejść całkiem ma mm w kwestii refluksu niewiele można zmienić więc jak mm to jaka butelka dla wymagającego dziecka bo mało co jej pasuje

W jakim wieku masz dziecko?
Ja przerobiłam prawie wszystkie butelki dostępne na rynku i wybraliśmy lansinoh, polecana jest często przez neurologopedow. Tylko mój syn nie ulewał a miał problem ze ssaniem, uszczelnieniem buzi, często mu leciało mleko kącikiem ust. Na tej butelce je najspokojniej, ładnym rytmem bez krztuszenia i łykania powietrza

Jak piję moje przed dokarmianiem nie ma problemu . Ja ogólnie bardzo chciałam karmić piersią i trochę mnie to dobija ale ważniejsze aby dla dziecka było dobrze wystarczy refluks nie potrzebny problem z kupą :pleading_face:

Mój maluszek nie mai refluksu ale synek siostry męża miał i to bardzo ulewał co chwila go przebierali bo był mokry. Wiem że chodziła po specjalistach bo u dzieci ciężko jednoznacznie wykryć refluks. Ona przeszła na KPI, wynajęła profesjonalny laktator i odciągała mleko a następnie zagęszczała je i podawała w butelce. Tak karmiłam swoim mlekiem chyba 9 miesięcy. Ten problem się zmniejszyl ale nie tak ze go całkiem wyeliminowała. Mały przez to nie lubiał leżeć na brzuszku i płakał bo go bolało o przez to później się nieco rozwijał i osiągał z opóźnieniem kamienie molowe ale teraz ze wszystkiego wyrósł i jest mega bystrzak.
Warto też dziecko kłaść tak żeby główka była nieco wyżej (dostawki mają opcje podnoszenia jednej strony) no i tak jak pisałaś karmić częściej i po mniej. W trakcie karmienia odbijać.

Co do laktacji to musisz sam zdecydować czy jeszcze dasz radę. Bo rozkręcanie laktacji to odciąganie mleka tak co 2-3h w sesjach 7-5-3 na
na każdej piersi i ważne by to robić w nocy bo prolaktyna która odpowiada za produkcję wtedy jest największa. Powinnaś też dużo pić, jeść 5 posiłków i wypoczywać. To wszystko sprzyja laktacji. Polecam też herbatki na laktację, piwo 0% i sod jęczmienny albo preparaty z tym.

Co do butelek to ja też 4 już testowałam ale polecam mamafeel i Lansinoh…. A widział też że dziewczyny polecają (ja jeszcze nie testowałam) te Canpol natural shape.

Dodaje zagęszczenie do mleka ale jednak jak piję więcej mojego to mam wrażenie że się męczy a jak dokarmiam z 1 piersi jnpoyem modyfikowane jest dobrze

Wypoczywania i dużo picia to spory problem bo ciężko ją odłożyć ja nawet przy malych ilościach latam sikać co chwilę z jedzeniem nie zjem na czas bo z nią na rękach ciężko coś zrobić a jaka problemy brzuszkowe to nie odłożę jo albo zaczyna ulewć albo płacze w niebo głosy w nocy często się budzi więc ja też prawie nie śpię więc wiele tematów jest niestety nie do zrealizowania ale robię co mogę . Dziś pobudka o 4 ja działam śniadanie jakoś koło 10 bo dopiero odpłynęła że zmęczenia więc miałam 30 minut bo tylko tyle przeważnie śpi

Większość mam sprawdzone i nic nie zmienia się pomimo zmian pewnych czynników

A próbowałaś swoje mleko zagęszczać Bebilon nutrition?

5 Miesięcy niebawem będzie . No jak daje jej z butli nie zagęszczone mleko to ulewa bo za szybko i za dużo połyka czasem się dławi ale ładnie trzyma butelek że ssaniem niea proboemu

Tak ale przy dużych ilościach też pogłębia się refluks pomijając fakt że nie mam już praktycznie mleka

O kurczę to faktycznie ciężko. Wygląda że masz high needs baby ….
Ja też na początku miałam tak że udawało mi się zjeść śniadanie o 10 a wstawałam 5-6 rano. Doskonale Cię rozumiem. I też jadłam 3 posiłki zamiast 5 bo nie dawałam rady inaczej. To może przygotowuj sobie je wieczorem , wiesz określoną ilość porcji i miej w lodówce i tylko wyciągaj jak złapiesz chwilę.

Moja od początku na mm. Teraz 7 miesięcy i nadal bardzo ulewa mimo rozszerzenia diety. Czekam aż usiądzie, bo na razie końca nie widać, więc znam ten ból

A jaki przepływ smoczka teraz masz i jakiej butelki używasz? Możne za szybko jej leci?